Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКПП _ 2015.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Тема 3.3. Психологія освітніх колективів (студентської групи та викладацького колективу)

Психологія освітніх колективів. Студентська група як соціально-психологічний феномен. Психологічні особливості студентської групи та її структура. Етапи (фази) розвитку студентської академічної групи: номінальна, група-асоціація, група-кооперація, корпорація, колектив. Групові феномени в студентській групі. Групова згуртованість, чинники групової згуртованості, проблеми групової згуртованості. Зворотній зв’язок, групові норми, ролі. Соціально-психологічні явища в студентській групі: нормативний вплив, соціальний статус, роль та їх вплив на особистість кожного студента. Статусно-рольові позиції студентів в групі. Рольовий конфлікт в студентській групі та шляхи його вирішення. Структура та динаміка міжособистісних взаємин в студентській групі. Структура та динаміка міжособистісних взаємин в студентській групі. Проблема сумісності у групі. Види сумісносте та їх значення у досягненні групових цілей.

Адаптація, індивідуалізація, інтеграція як процес та етапи входження студента в студентський колектив.

Проблема лідера та лідерства в студентській групі. Формальний керівник та неформальний лідер в студентській групі. Влада та авторитет лідера групи. Психологічні типи лідера. Соціально-психологічний клімат у групі та його вплив на її працездатність.

Міжособистісні та внутрішньогрупові конфлікти в студентській групі, конфліктні форми поведінки в юнацькому віці. Шляхи вирішення конфліктів та профілактика конфліктів в студентських групах.

Колектив кафедри: етапи розвитку, особливості формування і функціонування. Соціально-психологічні феномени у трудовому колективі. Комунікативні, організаторські, лідерські, інструментальні компетентності викладача як чинники ефективної комунікації, взаємодії та розвиваючого ефективного клімату колективу (кафедри).

Психологічна діагностика групових феноменів, соціального статусу, взаємодії та комунікації в студентських групах та викладацьких колективах.

Тема 3.4.Особистісні чинники комунікації та взаємодії в освітньому середовищі внз

Психологічна сумісність типів темпераменту у комунікативній взаємодії. Екстра та інтроверти їх психологічна характеристика та особливості взаємодії. Психотипологічні функції. Соціотипи та їх характеристика. Види взаємовідношень між соціонічними типами як фактор саморозуміння та розуміння унікальності суб’єкта спілкування. Методики виявлення соціотипу: діагностичні та візуальні. Етика спілкування у вищій школі.

Поняття про психологічну культуру особистості. Складові психологічної культури: психологічна грамотність, психологічна компетентність, ціннісно-смисловий компонент, культуротворчість та рефлексія.

Проблема розвиток конфліктологічної, полікультурної компетентності та ассертивності суб’єктів освітнього середовища ВНЗ. Психологічні чинники конфліктологічної компетентності особистості. Особистісна зрілість, розвинуте самоставлення, сформованість та усвідомлення системи цінностей, процесів саморегуляції як особистісні чинники діалогічної, розвиваючої комунікації та взаємодії в освітньому середовищі вищого навчального закладу.

Тренінг професійної комунікації та взаємодії як метод активного навчання та розвитку комунікативних навичок.

Психологічна діагностика комунікативної компетентності суб’єктів освітнього середовища ВНЗ.