Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКПП _ 2015.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Тема 2.2. Психологічні основи діяльності викладача внз

Психологічна характеристика діяльності викладача вищої школи. Індивідуально-психологічні, психофізіологічні, особистісні, соціально-психологічні основи ефективної діяльності викладача ВНЗ. Психологічні особливості самосвідомості викладача: здатність до рефлексії, самоусвідомлення, самопізнання, самооцінки власної особистості, професійної діяльності.

Світогляд викладача, моральні якості, імідж викладача, педагогічний артистизм. Невербальні засоби комунікації викладача. Авторитет та авторитаризм викладача. Умови імпровізації в науково-педагогічній діяльності.

Психологічні особливості виховання студентської молоді. Викладач як носій моральних та духовних якостей та його вплив на формування та розвиток особистості студента. Вчинок як прояв духовного розвитку особистості.

Самоосвіта, саморозвиток та самодетермінація як умови реалізації особистісного та професійного потенціалу сучасного викладача. Самоосвіта викладача впродовж життя. Сучасні вимоги до самоосвіти викладача в продовж життя. Цінності, смисли, мотивація, побудова кар’єри, життєвих планів та їх реалізація як основні чинники саморозвитку та самоосвіти викладача в продовж життя.

Діагностика та виявлення специфіки психологічних здібностей, особливостей особистісного та професійного розвитку викладача.

Тема 2.3.Деструкції професійного становлення викладача внз

Поняття професійного стресу та професійно обумовлених деформаціях особистості. Підходи до розуміння професійного стресу: екологічний, транзакційний, інформаційний і регуляторний. Модель професійного стресу працівників освітніх організацій. Стрес. Втома і перевтома викладача.Поняття про професійні кризи. Нормативні та ненормативні кризи розвитку особистості викладача. Кризи професійного становлення викладача та їх подолання. Фактори виникнення професійних деформацій. Основні професійні деформації педагогів.Професійне вигорання особистості: структура, чинники, симптоми, прояви. Демографічні та гендерні аспекти професійного вигорання у викладачів.

Індивідуально-психологічні характеристики особистості: особистісний адаптаційний потенціал, особистісний потенціал, стратегії долаючої стрес поведінки (копінг-стратегії), психологічні захисти, рівень фрустраційної толерантності як чинники професійних деформацій та стратегії їх подолання. Шляхи профілактики та подолання професійних деструкцій, деформацій. Психотехнології збереження професійного здоров'я педагогів.

Психологічна оптимізація процесу професійного становлення викладача в освітньому середовищі ВНЗ.

Психологічна діагностика стратегій долаючої стрес поведінки, психологічних захистів особистості, деструктивних станів суб’єктів освітнього середивоща ВНЗ.

Тема 2.4.Психологічні технології в освітній діяльності викладача внз

Психологічні технології в освітній діяльності викладача ВНЗ. Психотехніка як напрям психології. Психотехніка як набір психологічних технік впливу, взаємодії, розвитку, корекції, формування та навчання пов’язаних з контекстом «людина-людина». Основна характеристика психологічних технологій, їх види та особливості. Особливості підбору технік та методів активного навчання та розвитку загальних та професійних компетентностей студентів. Особливості проведення професійно-імітаційних вправ, ігор, дискусій, диспутів, тренінгів, кейс-методу тощо. Психологічні технології в освітній діяльності викладача вузу: види, функції, особливості використання.

Формування та розвиток загальних та фахових компетентностей засобами психологічних технологій.

Психотехніки направлені на формування та розвиток міжособистісної, конфліктологічної, комунікативної, адаптивної компетентності, здатності до рефлексії особистісних та професійних актуальних можливостей та потенційних ресурсів, компетентності саморозвитку.

Змістовний модуль 3. Психологія суб’єктної професійно-освітньої взаємодії та комунікації в освітньому середовищі ВНЗ