Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода 1.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

2.7. Побудова лінії заданого нахилу

При камеральному трасуванні лінійних інженерних споруд на топографічних картах та планах між заданими кінцевими точками А і В проводять лінію заданого нахилу (рис.2.4) в такій послідовності:

1. За існуючими нормативними технічними документами встановлюють допустимий граничний нахил траси ігр.

2. По топографічному плану визначають висоту перерізу рельєфу h (1.9). Висота перерізу рельєфу h додатково вказується в зарамковому оформленні.

3. Із формули (1.11) визначають величину закладення dгр. між суміжними горизонталями

. (2.9)

4. По лінійному масштабу згідно масштабу карти або плану в розхил вимірювача (циркуля) беремо величину закладення dгр(рис.2.4).

5. Від початкової точки в напрямку траси розхилом dгр дугою перетинаємо суміжну горизонталь і отримуємо точкуа.З точкиатак само розхиломdгротримуємо точкуb. Далі отримуємо точкусі т.д.

6. Якщо між суміжними горизонталями закладення більше dгр, то це оначає, що ухил місцевості менший від граничного. Тому лінію траси проводять найкоротшим шляхом в напрямку кінцевої точки В. На рис.2.4 таким шляхом з’єднані точки d і В.

7. З’єднавши послідовно ці точки прямими лініями, отримуємо ламану лінію траси заданого нахилу, що не перевищує граничне значення ігр.

Зауваження. Між точками А і В можна намітити декілька варіантів траси. Шляхом техніко-економічного їх порівняння вибирають найбільш оптимальний.

Рис.2.4 Схема побудови лінії заданого ухилу

Завдання 14. На топографічному плані (рис.1.11) між точками А і Б провести лінію заданого нахилу, коли ігр  … (ігр задається викладачем).

2.8. Побудова профілю місцевості по горизонталях

Проектування лінійних споруд виконують на профілі місцевості. Профіль – це слід перетину рельєфу місцевості вертикальною площиною виражений на папері в горизонтальному і вертикальному масштабах (рис.2.5).

а

б

Рис.2.5 Побудова профілю місцевості за заданим напрямком АВ

Побудова профілю виконується в такій послідовності:

1. На карті або плані (рис.2.5,а) початкову точку А та кінцеву точку В з’єднують прямою лінією.

2. На лінії АВ намічають точки перетину горизонталей 1,3,4,5,7, 8, 9, 10 та точки перетину характерних ліній вододілу 2, 9 та водозбору 6.

3. На міліметровому папері будують графи віддалей і висот (рис.2.5,б). В графу віддалі розхилом циркуля переносять з плану відрізки А-1, 1-2, ..., 10-В. За допомогою лінійного масштаба плану визначають їх довжину і виписують в кожному інтервалі. Горизонтальний масштаб профілю МГ, як правило, співпадає з масштабом плану або карти.

4. На плані (карті) по горизонталях визначають висоти точок А, 1, ..., В і їх позначки виписують в графу “Висоти точок”.

5. Вибирають вертикальний масштаб висот точок МВ в 10 або 20 разів крупніше горизонтального, оскільки коливання висот точок місцевості завжди значно менше довжини траси. На рис.2.5 відповідно маємо МГ = 1:10000; МВ = 1:500 МГВ = 20.

6. Вибирають висоту умовного горизонту НГ такою, щоб у вертикальному масштабі вона була на 4-8 см нижче найменшої позначки точки рельєфа

НГ = Нmin – (48) см  МВ.

Отримане значення позначки НГ заокруглюють до найближчої метрової поділки. На рис.2.5 НГ = 130 м.

7. Розписують шкалу висот згідно вибраного вертикального масштабу через 1 см. Ціна поділки hп вертикального масштабу дорівнює

hп = 1 см МВ = 1 см 500 = 500 см = 5 м.

Відповідно поділки шкали висоти набувають значення 130, 135, 140, 145, 150.

8. Від лінії умовного горизонту у точках А, 1, 2, ..., В будують перпендикуляри і на них відкладають висоти точок згідно шкали висот вертикального масштабу. Отримують точки А, 1, ..., 10, В.

9. Точки А, 1, ..., 10, В з’єднують прямими відрізками. Отримана ламана лінія і буде характеризувати профіль місцевості.

Завдання 15. Використовуючи топографічній план масштабу 1:10 000 (рис.1.12), побудувати профіль місцевості по лінії АБ.