Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
744.45 Кб
Скачать

23. Прогнозування зниження поверхні землі за даними режимних спостережень на ділянках діючих водозаборів.

Інтенсивна експлуатація підземних вод призводить до осідання поверхні землі, що обумовлено зниженням напорів підземних вод у продуктивних водоносних горизонтах. Розміри депресійних вирв мо­жуть досягати сотень і тисяч квадратних кілометрів при зниженні напору в їхньому центрі до сотень метрів, унаслідок чого утворена таким чином надлишкова геодинамічна напруга може досягати вели­чини, достатньої для ущільнення гірських порід.

Динаміка розвитку можливого осідання денної поверхні при водо­зниженні залежить від ряду факторів: інтенсивності водовідбору, ве­личини зниження напорів, геологічної будови і морфології району, потужності й складу ущільнених порід, їхніх фізико-механічних влас­тивостей та ступеня первісної консолідації. Інтенсивні осідання спо­стерігаються в молодих незцементованих або напівзцементованих, недоущільнених відкладах з великою пористістю. Сприятливі умови для розвитку цього процесу створюються в умовах перешарування добре проникних і малостисливих водоносних горизонтів або компле­ксів, з яких здійснюється водовідбір, із сильностисливими високопористими глинистими пластами.

Осідання денної поверхні в деяких випадках може бути настільки значним, що завдаватиме неабияких економічних збитків. Найбільш пагубні наслідки явища такого осідання відомі в Японії, Мексиці, США, Італії, Нідерландах, Таїланді. У Росії найбільші осідання денної поверхні були відмічені на декількох великих нафтових і газових ро­довищах. Зафіксовано невеликі осідання у районі Таллінна, Москви, Санкт-Петербурга. Принагідно зазначимо, що для процесів осідання навіть при поновленні напорів підземних вод характерна їхня незво­ротність. Це пояснюється тим, що осідання пов'язано переважно з ущільненням і пластичними деформаціями глинистих порід з високи­ми реологічними властивостями.

У зв'язку зі сказаним оцінка ЕЗПВ на великих родовищах підземних вод має включати також і прогнозування осідання денної поверхні.

Прогнозні оцінки можуть здійснюватися як на базі екстраполяції даних про осідання денної поверхні в районах діючих водозабірних споруд, так і розрахунковим шляхом за даними про стисливість порід розрізу, які отримують у лабораторних умовах.

Спостереження на діючих водозабірних ділянках виконуються за допомогою свердловинних спеціальних регістраторів ущільнення по­рід на обладнаних реперних постах. Принцип таких спостережень полягає у визначенні зміщення гирла свердловини відносно платфор­ми, закріпленої на поверхні землі. Свердловини мають бути обладнані обсадними трубами на глибину, де залягають практично нестисливі породи. Необхідне періодичне нівелювання платформ.

Перспективними вважаються спостереження за динамікою повер­хні землі за допомогою супутників.

Лабораторні визначення параметрів стисливості порід дають мож­ливість виконати дешевші прискорені прогнозні оцінки. Однак у цьому випадку слід обґрунтовувати достовірність таких визначень. За достатньої кількості репрезентативних визначень кінцеве осідання може бути визначено за такою залежністю:

S=0,8Δσeфacm, (13.1)

де Δσеф - зміна ефективного тиску в товщі порід, МПа;

ас - коефіці­єнт стисливості породи, МПа-1;

т - потужність пласта, що підлягає осіданню.

Величини, які входять до залежності (13.1), можуть бути визначені таким чином.

Зміна ефективного тиску Δσеф визначається величиною зниження зважувального гідростатичного тиску, тобто зміною рівня підземних вод. Пов'язано це з тим, що природне навантаження або ефективний тиск Δσeф характеризується різницею між побутовим навантаженням σп, тобто тиском маси порід, що залягають вище, і зважувальним гід­ростатичним тиском σг:

σeф = σп - σг (13.2)

Оскільки побутовий тиск є незмінним, то зміна ефективного тиску буде визначатися зниженням рівня підземних вод. Зниження рівня на 100 м відповідає зміні ефективного тиску приблизно на 1 МПа.

Коефіцієнт стисливості порід ас визначається за даними компресій­них випробувань ґрунтів у непорушеному стані. Для недоущільнених глин коефіцієнт стисливості може дорівнювати n·10-1 - n·10-2 МПа-1, для переущільнених глинистих порід його значення зменшується на один-два порядки. Отже, кінцеве осідання при зниженні рівня підземних вод на десятки метрів за наявності глинистої товщі потужністю декі­лька десятків метрів може становити від міліметрів до декількох де­сятків сантиметрів.

Слід, однак, ураховувати тривалість процесу ущільнення глинистих порід, а отже, й осідання денної поверхні. Осідання на розрахунко­вий момент часу може бути визначено за кривими повзучості, отри­маними при лабораторних дослідженнях; вони характеризують роз­виток деформацій в часі за різних напружень.

Надійніше ефективна величина коефіцієнта стисливості ас може бути визначена на ділянках діючих водозаборів, а потім використана для прогнозних оцінок в аналогічних умовах.

Незважаючи на наявність певних методів оцінки можливого осі­дання поверхні землі в районах інтенсивної експлуатації підземних вод, відповідні вимірювання і прогнози, як правило, розпочинають проводити лише після виникнення загрозливих явищ. При цьому за­бувають, що ліквідація наслідків вимагає значно більших витрат.

Оцінка можливих величин осідання денної поверхні при проекту­ванні водозабірних споруд дозволяє надійніше обґрунтувати припус­тимі масштаби експлуатації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]