Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
744.45 Кб
Скачать

39. Особливості формування експлуатаційних запасів підземних вод у річкових Долинах.

Ці родовища є одним з основних типів родовищ, що використовуються для водопостачання. Продуктивність водозабірних споруд тут може досягати сотень тисяч кубометрів за добу. Родовища в річкових долинах, як правило, експлуатуються береговими (інфільтраційними) водозабірними спорудами.

За сукупністюфакторів та їхнім впливом на умови формування ЕЗПВ родовища в річкових долинах поділяються на два підтипи: 1-А - у долинах рівнинних річок і І-Б - у долинах гірських річок

Для підтипу 1-А характерні широкі долини, відносно витримані умови залягання пластів та їхні фільтраційні властивості в межах окремих геоморфологічних елементів, відносно сталий зв'язок підземних і поверхневих вод, сповільнена руслоутворювальна діяльність до експлуатації, розвантаження підземних вод у річку по території родовища.

Для підтипу І-Б характерні вузькі долини чоткоподібної форми; неоднорідність і просторова анізотропія фільтраційних властивостей водовмісних порід; чергування ділянок розвантаження підземного стоку з ділянками поглинання річкового стоку; значна мінливість параметри взаємозв'язку підземних і поверхневих вод у часі і вздовж річки; активна руслоутворювальна діяльність; висока динамічність поверхневого стоку за короткі проміжки часу; великі поздовжні нахили долин; водозабірні споруди впродовж року працюють у режимі спрацювання - поповнення ємнісних запасів; залежність параметрів, які визначають пропускну здатність русла, від величини стоку та їхнє помітне погіршення при зменшенні останнього; відрив рівня підземних вод від річки в меженний період.

Можна виділити такі характерні типи будови розрізу, які визначають можливості залучення поверхневого стоку при експлуатації водозабірних споруд і умови поповнення запасів:

  1. однопластовий - продуктивний водоносний горизонт приурочений до алювіальних (іноді корінних) утворень, що безпосередньо прорізані руслом річки;

  2. двопластовий - продуктивний водоносний горизонт відокремлений від русла річки слабопроникним шаром;

  3. двопластовий - продуктивний горизонт, як правило, у корінних породах відділений від русла річки алювіальними відкладами;

  4. трипластовий - водоносні горизонти в алювіальних і корінних утвореннях розділені слабопроникними відкладами.

Для долин рівнинних річок характерні однопластові розрізи невеликої потужності, дво- або трипластові розрізи, для гірських - однопластові великої потужності й складношаруваті (багатопластові).

Серед родовищ у річкових долинах за співвідношенням величин водовідбору і поверхневого стоку, який забезпечує цей відбір, виділяють два види:

а) експлуатаційні запаси повністю забезпечені поверхневим стоком упродовж усього періоду експлуатації;

б) у меженний період або протягом циклу маловодних років поверхневий стік у річці відсутній або не забезпечує належну витрату водозабірної споруди внаслідок недостатньої величини витрати річки чи обмеженої пропускної здатності русла; упродовж цього періоду експлуатаційні запаси повністю або частково формуються за рахунок осушування алювіальних відкладів, а потім у період повеней відбувається поповнення спрацьованих ємнісних запасів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]