Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
744.45 Кб
Скачать

26. Завдання, джерела та умови штучного підживлення підземних вод

Штучне підживлення (поповнення) підземних вод (ШППВ) є одним з основних методів охорони підземних вод від забруднення та виснаження.

Під штучним підживленням слід розуміти спеціальні інженерно-технічні заходи для здійснення додаткового живлення підземних вод.

Штучне підживлення підземних вод може використовуватися для:

  1. збільшення експлуатаційних запасів водоносного горизонту, якщо його динамічні, ємнісні та залучені запаси недостатні для задоволення заданої потреби у воді;

  2. збільшення продуктивності діючих водозабірних споруд;

  3. поліпшення якості використовуваних поверхневих вод, доведення до необхідних норм окремих показників якості підземних вод шляхом змішування з поверхневими водами, що надходять до водоносного горизонту з установок ШППВ. Такими показниками можуть бути загальна мінералізація води, її жорсткість, вміст у воді заліза тощо;

  4. отримання впродовж усього року води з відносно низькою постійною температурою;

  5. накопичення в експлуатованому водоносному горизонті значної кількості води в пори року зі значним поверхневим стоком і з наступним її використанням у посушливі періоди (або в періоди перемерзання річок). У цих випадках водоносні горизонти використовуються як свого роду підземні водосховища, що регулюють поверхневий стік;

  6. захисту водоносних горизонтів від забруднення ї засолення;

  7. підтримання рівня підземних вод на глибині, необхідній для збе­реження потрібних екологічних умов;

  8. скорочення площі відчуження земель для розташування водоза­бірних споруд та організації зони санітарної охорони тощо.

Штучне, підживлення підземних вод може здійснюватися за наявності:

1) потреби в штучному підживленні для вирішення перерахованих вище завдань;

2) джерела води для штучного підживлення;

3) сприятливих гідрогеологічних умов для інтенсивної фільтрації води від споруд ШППВ до водозаборів і (або) накопичення води в пласті-колекторі;

4) сприятливих умов для будівництва та експлуатації споруд ШППВ (зокрема площ для їхнього розташування, подачі води тощо).

Джерелами штучного підживлення підземних вод:

  • поверхневі води (води річок, водосховищ; озер, каналів);

  • дренажні води та очищені стічні води, при дотриманні необхідних вимог до якості;

  • у деяких випадках джерелом штучного підживлення служать підземні води інших водоносних горизонтів.

Води, які використовуються для ШППВ, можуть не відповідати за якістю вимогам щодо води господарсько-питного призначення. У цьому випадку можливість застосування цих вод для штучного підживлення передбачає, що в процесі фільтрації відбувається звільнення їх від завислих, а також деяких розчинених речовин, знижується температура і в цілому досягається поліпшення якості води без застосування спеціального дорогого її очищення.

Найсприятливіші умови для штучного підживлення підземних вод створюються в районах з теплим і помірним кліматом за експлуатації безнапірного водоносного горизонту, складеного добре проникними ґрунтами, за малих потужностей покривних слабопроникних відкладів і відсутності в розрізі витриманих слабопроникних верств, які утруднюють фільтрацію води від установок штучного поповнення до водозабірних споруд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]