Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
744.45 Кб
Скачать

28. Оцінка зниження рівня ґрунтових вод при роботі водозабірних споруд.

Для прогнозування можна використовувати гідродинамічний метод (окремо створюється модель для прогнозування рівня в самому водоносному горизонті), а також гідравлічний метод (коли є діюча водозабірна споруда. І є можливість отримання реальних знижень РГВ у водоносному горизонті).

Розв’язування рівняння фільтрації відбувається у величинах зниження рівня ГВ, або у величинах зниження реальних напорів. Для розв’язання поставлених задач на фільтр.моделі необхідно мати повністю всі параметри: К, граничні умови, реальні умови. Повинні мати детальну інформацію про рівні в грунтових водоносних горизонтах, величину випарування чи величину інфільтрації.

При прогнозуванні знижень у часі доцільно враховувати закономірності їх сезонних та багаторічних коливань, прогнози мають базуватися на даних стаціонарного спостереження. Можна також спостерігати характер впливу зниження РГВ на ландшафтні комплекси (пригнічення рослинності, тощо).

29. Особливості гідрогеологічних досліджень на стадії розвідки родовищ підземних вод.

Розвідка проводиться лише на тих родовищах, які визнані першочерговими для промислового освоєння і отримали позитивну геолого-економічну оцінку. Об’єктами цих робіт є родовища, доцільність розвідки яких обґрунтовані результатами пошукових та пошуково-розвідувальних робіт, а також родовищ які розробляються, чи були не залучені до промислового використання.

Розвідувальні роботи можуть проводитися неодноразово на раніше розвідувальних об’єктах, в залежності від потреби у їхньому гідрогеологічному чи геоекологічному вивченню.

Оцінка економічної ефективності експлуатації підземних вод здійснюється за матеріалами відповідного ТЕО. Мета – підготовка родовищ підземних вод до промислового освоєння та визначення вихідних даних для опрацювання проектів будівництва об’єктів з видобутку та використання підземних вод, що створюються на базі розвіданих запасів підземних вод.

Методика розвідувальних робіт розробляється відповідно до особливостей геологічної будови, гідрогеологічних, геоекологічних умов родовища, відповідно до чинного законодавства ( інструкція із застосування класифікації і ресурсів кор..коп. державного фонду надр).

У процесі розвідки проводяться буріння розвідувальних, розвідувально-експлуатаційних та спостережних свердловин, дослідно-фільтраційні та хіміко-аналітичні дослідження. Також включають наземні геофізичні дослідження, спостереження за режимом поверхневих вод (+ на діючих водозаборах), топогеодезичні та гідрометричні роботи і спеціальні види досліджень необхідні для визначення та обґрунтування геоекологічного стану родовища.

Розвідка здійснюється переважно шляхом проведення режимних спостережень експлуатаційних та спеціально обладнаних спостережних свердловинах. Методика розвідувальних робіт з метою залучення нових ділянок аналогічна до розвідки нового родовища.

Також можуть проводитися додаткові роботи, що виконуються згідно із ДКЗ за окремими геологічними завданнями. Матеріали розвідки підлягають експертизі та оцінюються та затверджуються ДКЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]