Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi pidpriemstv - MO - denna.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
646.66 Кб
Скачать

Основні поняття, означення та моделі, що мають бути засвоєні після вивчення модуля 2

Тема 2.1. Формування і розподіл прибутку підприємства.

Економічна сутність та зміст прибутку. Чинники, що впливають на формування прибутку. Методи нарахування прибутку. Собівартість продукції та її вплив на формування прибутку. Прогнозування і планування прибутку. Розподіл прибутку. Чистий продукт та його використання на підприємстві. Методи державного регулювання розподілу та використання прибутку. Розрахунок прибутку від реалізації. Метод прямого розрахунку. Економічний (аналітичний) метод.

Рентабельність як співвідношення прибутку з авансованою вартістю або поточними витратами. Базова рентабельність. Методи обчислення рентабельності. Розрахунок рівня рентабельності за допомогою прибутку: балансового, від реалізації, від інших видів діяльності. Рентабельність окремих видів продукції (робіт, послуг). Рентабельність підприємства сфери туризму.

Тема 2.2. Організація оборотних коштів на підприємстві.

Суть та призначення обігових коштів підприємства. Відмінність між основними фондами і оборотними коштами підприємства. Зміст і принципи організації оборотних коштів. Склад, структура і класифікація форм оборотних коштів. Стадії кругообігу оборотного капіталу. Фонди обігу. Методи визначення потреби в оборотних коштах. Нормування оборотних коштів. Джерела формування оборотних коштів: власні та залученні. Показники використання оборотних коштів та їх ліквідності. Оборотність оборотних коштів (виробничих запасів, дебіторської та кредиторської заборгованості, грошових коштів). Розміщення оборотного капіталу. Сталі пасиви. Сукупний норматив оборотних коштів. Коефіцієнт реальної вартості оборотних коштів у майні підприємства. Коефіцієнт оборотності. Коефіцієнт наростання витрат.

Тема 2.3.Фінансове забезпечення відтворення основних

засобів підприємства.

Економічна сутність і призначення основних засобів (фондів) підприємства. Основні фонди підприємства та їх відтворення: просте та розширене. Структура основних фондів: виробничих та невиробничих. Показники стану та ефективності використання основних фондів. Знос і амортизація основних фондів. Прискорена амортизація. Амортизаційні відрахування. Джерела і порядок фінансування капітальних вкладень, їх технологічна і відтворювальна структура. Просте відтворення основних засобів. Фінансування ремонту (поточного, середнього і капітального) основних фондів. Визначення вартості основних засобів: первісної, історичної, справедливої та ліквідаційної. Коефіцієнти вибуття та оновлення основних засобів. Фондовіддача основних засобів. Рентабельність основних засобів підприємства.

Модуль 3. фінансова стійкість підприємства

Та запобігання банкрутству Лекційні заняття

Лекція 7.

Тема 3.1. Оцінка фінансового стану та фінансове планування підприємства. Основні питання. Необхідність, особливості й завдання аналізу та оцінки фінансового стану підприємства. Види фінансового аналізу: внутрішній і зовнішній; повний і тематичний; попередній, поточний, оперативний і прогнозний. Прийоми аналізу: вертикальний (структурний); горизонтальний (часовий); трендовий; аналіз відносних показників (коефіцієнтів); порівняльний аналіз; факторний аналіз. Типи моделей фінансового аналізу: дескриптивні, предикативні та нормативні. Інформаційне забезпечення аналізу та оцінки фінансового стану підприємства й принципи його побудови. Предмет і методи фінансового аналізу. Загальні показники оцінки фінансового стану підприємства (його дохідність і рентабельність), їх класифікація та порядок розрахунку. Комплексна оцінка фінансової стійкості підприємства.

Зміст, цілі, задачі й методи фінансового прогнозування і планування. Теорія фінансової стратегії підприємства. Перспективне фінансове планування як форма реалізації головних цілей підприємства. Способи фінансового планування: нормативний, розрахунково - аналітичний, оптимізації планових рішень, економіко - математичного моделювання. Зміст фінансового плану та форми і порядок його складання. Фінансовий план як найважливіший елемент бізнес - плану. Складові оперативного фінансового плану. Платіжний календар і касовий фінансовий план підприємства, їх зміст й призначення. Бюджетування в системі оперативного фінансового планування. Види і класифікація бюджетів. Контролінг в управлінні бюджетуванням.

Лекція 8.

Тема 3.2. Фінансова санація та запобігання банкрутству підприємства. Основні питання .Фінансова криза на підприємстві, види й фази кризи та фактори, що її зумовлюють: екзогенні ( зовнішні), ендогенні (внутрішні). Оцінка санаційної спроможності підприємства та прийняття рішення про його фінансове оздоровлення. Економічна сутність та порядок проведення санації для запобігання банкрутству. Планування та фінансування санації. Мета і шляхи санації. Фінансові джерела санації (внутрішні та зовнішні). Економіко - правові аспекти санації та банкрутства. Доарбітражне і арбітражне врегулювання господарських спорів. Санація через реорганізацію (реструктуризацію). Необхідність, функції та завдання інституту банкрутства підприємств. Порядок оголошення підприємства банкрутом. Банкрутство підприємства. Закон України "Про банкрутство". Порядок провадження справи про банкрутство. Приховане та фіктивне банкрутство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]