Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi pidpriemstv - MO - denna.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
646.66 Кб
Скачать

Модуль 1. Основи ФінансІв підприємств Лекційні заняття

Лекція1.

Тема 1.1. Основи організації фінансів підприємств

Основні питання. Суть та роль фінансів підприємств у формуванні ринкової економіки. Фінанси підприємств як первина ланка фінансової системи країни, її функції і завдання. Економічний зміст фінансових відносин підприємств. Грошові фонди і фінансові ресурси підприємств. Джерела формування фінансових ресурсів. Особливості організації фінансової діяльності підприємства. Принципи функціонування фінансів підприємств. Фінансова забезпеченість підприємства. Статутний капітал як джерело придбання основних засобів, нематеріальних активів, обігових коштів. Нова вартість, яка створена в процесі виробництва та виручки від реалізації продукції, робіт, послуг. Створення власних джерел фінансування: амортизаційних відрахувань та прибутку. Наявність та кругообіг основних фондів на підприємстві. Джерела фінансування довгострокових інвестицій. Обігові кошти підприємства. Фінансова діяльність підприємства. Зміст та завдання управління фінансами підприємства. Фінансовий механізм підприємства. Оптимізація взаємодії фінансових відносин підприємства зі суб’єктами ринку.

Лекція 2.

Тема 1.2. Грошові надходження і розрахунки підприємств.

Основні питання. Економічна характеристика, склад і класифікація грошових надходжень підприємств. Кругообіг коштів підприємства. Грошові потоки: внутрішні та зовнішні. Внутрішні грошові надходження: виручка від реалізації продукції, товарів, робіт та послуг; виручка від іншої реалізації; доходи від фінансових інвестицій; доходи від інших позареалізаційних операцій. Напрямки фінансової діяльності підприємств: придбання та продаж цінних паперів; цільові грошові вклади; валютні операції; пайові внески, часткова участь у діяльності інших підприємств; надання позик; лізингові операції. Доходи від цінних паперів. Розподіл грошових надходжень. Фонд відшкодування. Формування валового і чистого доходу. Грошовий оборот підприємства. Рух товарів і пов’язаний з ним рух грошей. Готівкова та безготівкова форми руху грошей і розрахунків. Форми здійснення безготівкових розрахунків: платіжними дорученнями, платіжними вимогами - дорученнями, чеками, акредитивами, векселями, інкасові доручення. Готівкові розрахунки. Касові операції й касова дисципліна на підприємствах. Види банківських рахунків. Порядок відкриття і закриття банківських рахунків підприємства.

Лекція 3.

Тема 1.3. Механізми оподаткування і кредитування підприємств. Основні питання. Зміст і економічне значення оподаткування підприємств. Механізм обов’язкових відрахувань і платежів, які включаються у собівартість продукції. Основні поняття, суть та призначення податків підприємств. Об’єкти та порядок відрахувань і сплати податку на прибуток (доход) підприємства. Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств". Ставки і термін сплати податку на прибуток. Оподаткування дивідендів. Склад валових витрат виробництва та обігу. Платежі за ресурси. Види прямих і непрямих податків. Вплив непрямих податків на фінансову діяльність суб’єктів господарювання. Фіскальна функція податку на додану вартість (ПДВ). Порядок обчислення і сплати ПДВ, механізм його впливу на фінансово - господарську діяльність підприємства. Цільові та інші податкові платежі підприємства. Участь суб’єктів господарювання у формуванні централізованих державних цільових фондів. Сутність, необхідність й можливість кредиту, його характерні ознаки. Суб’єкти та об’єкти кредиту. Формування кредитних коштів, сфери й особливості їх використання. Теорії кредиту. Форми та види кредиту, їх характеристика. Механізм кредитування суб'єктів підприємницької й непідприємницької дiяльностi.

Перелік питань, що виносяться на самостійне

опрацювання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]