Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi pidpriemstv - MO - denna.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
646.66 Кб
Скачать
  1. Передмова

Глибокі економічні зміни, що відбуваються в України, зумовлені поверненням до ринкових процесів світового розвитку. Здійснюється докорінна перебудова попереднього механізму управління економікою, його заміна ринковими методами господарювання. Поступово створюються умови для ефективного господарювання підприємств.

Важливе місце у суспільному відтворені займає фінансова система країни, у склад якої входять: державні фінанси, місцеві фінанси, фінанси підприємств, фінанси домогосподарств, міжнародні фінанси, фінанси централізованих і децентралізованих фондів, фінанси страхових і резервних фондів, фінанси кредитних установ, фінансовий ринок.

Фінанси підприємств як складова частина фінансової системи займають визначальне місце у структурі фінансових відносин суспільства. Вони функціонують в сфері суспільного виробництва, де створюється валовий внутрішній продукт, матеріальні та нематеріальні блага, національний доход як основне джерело фінансових ресурсів країни. Саме тому від стану фінансів підприємства залежить можливість задоволення суспільних потреб, поліпшення фінансового стану країни, перспектива соціально-економічного розвитку.

Осмислення та використання механізмів дії об’єктивних законів організації фінансових відносин підприємств роблять навчальний процес з дисципліни «Фінанси підприємств» необхідним складовим елементом загальнотеоретичної та фахової підготовки спеціалістів усіх рівнів і професій, формує базові знання для ґрунтовного вивчення комплексу професійно орієнтованих і фахових дисциплін, практичного оволодіння такими інструментами ринкового господарювання як фінанси, гроші, кредит, податки, фонди і фінансові ринки.

Логіка викладу проблем функціонування фінансових відносин підприємств в робочий програмі охоплює 8 тем, які розділено на 3 змістових модулі залікового кредиту:

1) Основи організації фінансів підприємства;

2) Створення і використання фінансів на підприємстві;

3) Фінансова стійкість підприємства і запобігання

банкрутству.

Структура, послідовність і взаємозв’язок кожної з тем визначають спрямованість матеріалів на формування конкретно-прикладних знань, вмінь і навиків відповідно до вимог кожного модулю залікового кредиту. Кожний модуль містить систематизований навчально-методичний матеріал, що охоплює теоретичний і практичний аспекти, тестові та розрахункові приклади і посилки на літературні джерела.

Для якісного опрацювання матеріалу у кожному розділі (модулі) поміщено змістовий план лекцій і семінарських занять, тематику фіксованих виступів, рефератів, індивідуальних науково-дослідних робіт, додаткових питань й літературних джерел. Завершуються добірки матеріалів системою тестових завдань і розрахункових задач.

Опрацювання змісту тематичного курсу дисципліни передбачає обов’язкову самостійну роботу студента з навчальними підручниками рекомендованими у розділі 11. До кожної теми надаються конкретні джерела нормативної і спеціальної літератури, які рекомендовані по курсу теми як обов’язкові для самостійного опрацювання студентами тематичного матеріалу з веденням конспекту.

Контроль засвоєння програми курсу дисципліни "Фінанси підприємств" проводиться шляхом поточного і модульного контролю знань, контролю виконання реферативних та індивідуальних науково-дослідних робіт, складання екзамену.

Методика оцінювання знань залікового кредиту представлена у розділі 8.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]