Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi pidpriemstv - MO - denna.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
646.66 Кб
Скачать
  1. Опис залікового кредиту

Курс: 4.

Підготовка

бакалаврів.

Напрям, спеціальність, освітньо – кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів

ECTS: 3.

Змістових

модулів – 3.

Кількість годин:

загальна - 81

тижневих 6 , з них аудиторних – 2,

сам. робота – 4.

Напрям: 6.030201 «Менеджмент організацій»

Спеціальність: 6.030201 «Менеджмент організацій»,

освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр.

Термін навчання – 4 р..

Обов’язкова,

рік підготовки – 4,

семестр – 1.

Лекції – 16 год.

Семінарські

заняття – 14 год.

Самостійна робота – 51 год.

Вид контролю:

ПМК + екзамен

3. Мета і завдання курсу дисципліни

Дисципліна "Фінанси підприємств" належить до числа спеціальних базових дисциплін і вивчає конкретні форми прояву економічних законів у сфері фінансових відносин, тобто в процесі розподілу та використання сукупного суспільного продукту. Курс дисципліни умовно поділяється на три розділи (модулі): 1) «Основи організації фінансів підприємства»; 2) «Створення і використання фінансів на підприємстві»; 3) «Фінансова стійкість підприємства та запобігання банкрутству». У кожному розділі розглядаються специфічні особливості фінансових відносин, системи і механізми, які регламентують ці відносини.

Мета викладання цієї дисципліни – вивчення фінансових відносин як специфічної форми суспільних відносин підсистеми економічного базису, формування правильного розуміння закономірностей, що виникають у сфері фінансових відносин держави та підприємницьких структур, їх взаємовідносин з приводу розподілу грошових коштів.

Завдання курсу – дати правильне розуміння закономірностей у сфері фінансових відносин держави та підприємницьких структур,; визначити шляхи використання цих закономірностей у практиці фінансової роботи підприємства; сформувати цілісне уявлення про особливості функціонування фінансів в сфері туризму та готельного господарства в умовах переходу до ринкових відносин; розкрити фінансовий механізм підприємницької діяльності.

Курс дисципліни орієнтовано на використання вітчизняного та закордонного досвіду в формуванні законодавчих основ здійснення фінансової діяльності у сфері туризму і готельного господарства; опанування сучасною міжнародною фінансовою термінологією, класифікацією і методологією фінансового планування, аналізу, обліку і аудиту; особливості оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності в сфері туризму і готельного господарства. Цей курс сприяє становленню професійних економічних знань студентів.

Враховуючи, що „Фінанси підприємств входить до блоку фінансових дисциплін, які можуть розглядатися за різними ознаками та формами прояву залежно від функціонального призначення окремих сфер і ланок фінансових відносин, викладання курсу дисципліни здійснюється у наступній послідовності:

- вивчення основ фінансових відносин, які виникають на мікроекономічному рівні і продовжуються на макроекономічному рівні;

- формування правильного розуміння закономірностей, що виникають при функціонуванні фінансів у різних сферах та галузях економіки, зокрема в сфері туризму та готельного господарства;

- набуття практичних навиків фінансового управління й планування взаємовідносин суб’єктів підприємницької діяльності з приводу формування, розподілу та перерозподілу грошових коштів.

Вивчення курсу опирається на знання економічної та загальнонаукової методології, здобуті у процесі студіювання курсів: "Основи економічної теорії", “Макроекономіка”, «Гроші та кредит» тощо. Логіка і структура курсу "Фінанси підприємств" та передбачені цією програмою методи його вивчення дозволяють студентам набути високого рівня професіоналізму та навичок, які необхідні для самостійної поведінки в умовах сучасних ринкових відносин.

Досягнення визначених мети, завдань й результатів вивчення дисципліни забезпечується за допомогою реалізації 4-х навчальних блоків: теоретичного, практичного, самостійного і контрольного. Така спрямованість курсу сприяє ефективному досягненню загальної мети навчання в процесі як аудиторної, так і самостійної підготовки студентів.

Теоретичний блок формує у студентів систему знань основних фінансових категорій, теоретичних концепцій, принципів, моделей і методів їх визначення. Розкриває сутність фінансових відносин в умовах взаємодії сучасних ринків грошей і капіталів. Матеріал блоку є методологічною опорою для розкриття практично орієнтованого курсу. Форма занять – лекції з використанням активних методів навчання й поточним модульним контролем (ПМК) знань. Обов’язковою умовою є ведення кожним студентом конспекту лекцій й тематичного матеріалу.

Практичний блок дозволяє студентам проявити набуті теоретичні знання, навчитися застосовувати їх при розгляді тих чи інших проблемних питань навчальної програми курсу. Організаційна й змістова різноманітність практичного блоку забезпечується використанням наступних методів і форм навчання: проведення групових практичних занять (семінарів); індивідуально-контрольних співбесід; підготовки доповідей, фіксованих і тематичних виступів; видання індивідуальних завдань з метою більш поглибленого опрацювання питань, що вивчаються; застосування групових форм вирішення проблемних ситуацій за допомогою диспутів, дискусій, ігрових сценаріїв, круглих столів; інтенсифікацією процесу навчання й розвитку творчих здібностей студентів шляхом створення і розв’язання нестандартних обставин і ситуацій; видання додаткових доповнень на заняттях; проведення поточного контролю знань з їх фіксованою оцінкою.

Блок самостійної роботи передбачає самостійну роботу студентів з інформаційними і літературними джерелами у процесі виконання планових завдань. Він сприяє вихованню у студентів самостійності як основної риси особливості, а також закріпленню професійних знань та вмінь їх використовувати у процесі роботи з джерелами, що рекомендуються з даної дисципліни. Дозволяє студенту самостійно виконувати різноманітні творчі завдання, котрі допомагають розвитку навичок з технології й організації самостійної пізнавальної діяльності. Тематика занять з самостійної роботи спрямована на самостійне відпрацювання студентом навчального матеріалу із обов’язковим його контролем викладачем на семінарських заняттях у процесі тематичних виступів і презентації індивідуальних науково-дослідних робіт. Отже, самостійна робота передбачає опрацювання студентом різноманітних теоретичних, довідкових, інформаційних та статистичних, нормативних і літературних джерел у процесі виконання завдань самостійної підготовки тематичних конспектів (обов’язково) і фіксованих виступів (за бажанням), виконання реферативних (обов’язково) чи індивідуальних науково-дослідних робіт (за бажанням). Керівництво індивідуальною роботою студентів здійснюється викладачем за графіком індивідуально-консультативної роботи у формі: індивідуальних занять, консультацій, перевірок конспектів, рефератів творчих робіт, поточного контролю знань.

Контрольний блок має своїм завданням стимулювати роботу студентів, здійснювати її оцінку як в процесі поточного контролю знань кожної теми, так і визначати загальну оцінку якості їх підготовки в процесі підсумкового модульного контролю та складання екзамену по курсу дисципліни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]