Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi pidpriemstv - MO - denna.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
646.66 Кб
Скачать

Тема 2.3. Оподаткування й кредитування підприємств, види обов’язкових платежів, їх вплив на господарську діяльність.

Поняття, суть та призначення податків. Види прямих і непрямих податків. Зміст і економічне значення оподаткування підприємств. Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств". Система оподаткування підприємства. Платежі за ресурси. Види непрямих податків в Україні: акцизний збір, податок на додану вартість, ввізне (імпортне) мито. Форми універсальних акцизів: податок з продажу, податок з обороту, податок на додану вартість. Вплив непрямих податків на фінансову діяльність суб’єктів господарювання. Поняття, суть і економічне значення кредитування підприємств. Використання банківських кредитів для формування оборотних коштів підприємств. Кредитування суб’єктів господарювання під заставу. Страхування ризиків непогашення кредитів. Залучення коштів інших суб’єктів господарювання.

Модуль 2. Створення і використання фінансів підприємствА Лекційні заняття

Лекція 4.

Тема 2.1. Формування і розподіл прибутку підприємства.

Основні питання. Економічна сутність прибутку. Результати фінансово - інвестиційної діяльності і позареалізаційних операцій як джерело грошових доходів і прибутку підприємств. Процес формування валового і чистого прибутку. Прибуток як результат фінансово-господарської діяльності підприємств; як грошовий вираз частини вартості додаткового продукту; як виробнича категорія. Об’єктивна основа й чинники, що впливають на формування прибутку. Методи нарахування прибутку. Вплив собівартості на формування прибутку. Прогнозування і планування прибутку. Розподіл прибутку. Чистий прибуток та його використання на підприємстві. Методи розрахунку прибутку: прямий та економічний (аналітичний). Сутність і методи обчислення рентабельності Рентабельність як співвідношення прибутку з авансованою вартістю або поточними витратами. Розрахунок рівня рентабельності. Нерозподілений прибуток, його асигнована й неасигнована частини, та особливості відрахування до резервного капіталу та нарахування дивідендів.

Лекція 5.

Тема 2.2. Організація оборотних коштів на підприємстві.

Основні питання. Сутність оборотних коштів та їх значення в забезпеченні кругообороту коштів підприємства. Процес поєднання основних виробничих фондів, оборотних фондів та праці в діяльності суб’єктів господарювання. Відмінність між основними і оборотними фондами. Зміст і принципи організації оборотних коштів. Форми обігових коштів: грошова, продуктивна, матеріальна. Стадії кругообігу оборотного капіталу: грошова, виробнича, товарна. Схема кругообігу оборотного капіталу і створення нової вартості. Оборотні виробничі фонди і фонди обігу, їх співвідношення. Склад і структура оборотних коштів, їх класифікація та принципи організації. Способи і методи визначення потреби в оборотних коштах. Поняття норм і нормативів оборотних коштів. Розрахунок нормативу оборотних коштів економічним методом. Методи розрахунку сталих пасивів підприємства. Джерела формування оборотних коштів: власні й залученні. Показники ефективності використання та способи прискорення оборотності оборотних коштів. Ступінь ліквідності оборотних коштів підприємства. Вплив розміщення оборотних коштів на фінансовий стан підприємства.

Лекція 6.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]