Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi_Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
676.86 Кб
Скачать

28. Страхування будівельного підприємця від усіх ризиків

Страхування технічних ризиків передбачає такі види страхування, які покривають ризики виробника або експлуатаційника. Страхування будівельного підприємця від усіх ризиків є одним із основних та найпоширеніших видів сграхування технічних ризиків. Це страхування всіх видів будівельних об'єктів, у межах якого надають страховий захист як від збитків, завданих будівельному об'єкту, спорудам на будівельному майданчику і/або будівельним машинам, так і від претензій третіх осіб унаслідок матеріального збитку або тілесного ушкодження, пов'язаних з будівництвом об'єкта.

Страхувальниками можуть бути: забудовники; будівельні підприємці, що здійснюють проект, зокрема підрядчики.

У межах страхування будівельного підприємця від усіх ризиків може бути застраховано будь-які об'єкти будівництва, наприклад: житлові будинки та конторські будівлі, лікарні, школи, театри; промислові споруди, електростанції; дорожні та залізничні об'єкти, аеропорти; мости, дамби, греблі, тунелі, іригаційні та дренажні споруди, канали, порти.

Отже, об'єктами страхування є:

- будівельний об'єкт (усі роботи, які виконує будівельне підприємство або його підрядчики згідно з договором; допоміжні споруди; усі матеріали, що зберігають на будівельному майданчику та необхідні для проведення будівельних робіт);

обладнання будівельного майданчика (гуртожитки, склади, водопідготовчі станції, риштування, інженерні мережі та ін.);

- будівельні машини (землерийні машини, крани тощо, транспортні засоби, що використовують на будівельному майданчику, якщо їх не допущено до експлуатації на дорогах загального користування);

- витрати з розчищення території після страхового випадку;

- відповідальність (претензії третіх осіб, які виникли в результаті матеріального збитку або тілесного ушкодження у зв'язку з виконанням будівельних робіт, за що, згідно із законодавством, страхувальник може нести відповідальність);

- об'єкти, які доручені страхувальникові або перебувають у нього на зберіганні і на яких чи біля яких виконують роботи.

До страхових ризиків належать: пожежа, вибух, удар блискавки, падіння літальних апаратів, збитки, до яких призвела дія води або інших засобів, що використовували для гасіння пожежі; паводок, повінь, затоплення, дощ, сніг, лавина, підводний землетрус; бурі всіх видів; землетрус, опускання грунту, зсув, обвал; злом, крадіжка; будь-який брак унаслідок недбалості, необачності, необережності, злого наміру.

Винятки із страхових випадків:

- пошкодження внаслідок воєнних чи подібних до війни подій, суспільних хвилювань, арешту майна будь-яким органом влади;

  • пошкодження внаслідок страйків чи заколотів;

  • пошкодження, спричинені впливом ядерної енергії;

  • пошкодження, завдані з наміром чи в результаті грубої необачності страхувальника або його представника;

  • внутрішні пошкодження будівельних машин, тобто пошкодження, до яких призвели не зовнішні фактори;

- ліквідація недоліків виконання будівельних робіт (наприклад, використання дефектного чи непридатного матеріалу);

- претензії за неустойками та недоліками наданих послуг.

Страховий захист починають у момент початку будівельних робіт або після вивантаження застрахованих предметів на будівельному майданчику і закінчують прийманням чи пуском в експлуатацію споруди. Відповідальність за обладнання будівельного майданчика та будівельні машини починається після їхнього вивантаження на будівельному майданчику й закінчується в момент вивезення з цього майданчика. Поряд з цим є можливість поширити страховий захист і на період технічного обслуговування.

Страховою сумою, на яку страхують будівельні роботи, є договірна вартість будівництва, враховуючи вартість наданих забудовником будівельних матеріалів і виконаних ним робіт. Страхові тарифи встановлюють з урахуванням технічних та місцевих умов за кожним об'єктом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]