Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi_Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
676.86 Кб
Скачать

7. Етапи проходження страхової угоди

Розрізняють 4 етапи укладання страхового договору:

  1. подання заяви;

  2. андеррайтинг;

  3. укладання договору страхування;

  4. визначення та виплата страхового відшкодування.

Для укладання договору страхування страхувальник подає страховику письмову заяву за формою, встановленою страховиком, або у інший спосіб заявляє про свій намір укласти договір страхування. Під час укладання договору страхування страховик має право запросити у страхувальника баланс або довідку про фінансовий стан, підтверджені аудитором (аудиторською фірмою), та інші документи, необхідні для оцінки страховиком страхового ризику.

Заява складається у двох примірниках, копія заяви надсилається страхувальникові з відміткою страховика про прийняття запропонованих умов страхування.

Процес андеррайтингу передбачає вирішення питання про те чи приймати ризик на страхування чи ні, шляхом його оцінки. Якщо прийнято позитивне рішення, то укладають договір.

Договір страхування життя можна укладати як шляхом складання одного документа (договору страхування), підписаного сторонами, так і шляхом обміну листами, документами, підписаними стороною, яка їх надсилає. У разі надання страхувальником письмової заяви за формою, встановленою страховиком, у якій висловлено намір укласти договір страхування, такий договір можна укладати шляхом надіслання страхувальнику копії правил страхування та видавання страхувальнику страхового свідоцтва (поліса), який не містить розбіжностей із поданою заявою. Заяву складають у двох ' примірниках, копію заяви надсилають страхувальнику із зазначенням страховика або його уповноваженого представника про прийняття запропонованих умов страхування.

Факт укладання договору страхування можуть посвідчувати страховим свідоцтвом (полісом, сертифікатом), що є формою договору страхування. Договір страхування набирає чинності з моменту внесення першого страховою платежу, якщо інше не передбачено договором страхування.

Дію договору страхування може бути достроково припинено за вимогою страхувальника або страховика, якщо це передбачено умовами договору страхування. Дію договору особистого страхування не може припинити страховик достроково, якщо на це немає згоди страхувальника, який виконує всі умови договору страхування, та якщо інше не передбачено умовами договору та законодавством України.

Про намір достроково припинити дію договору страхування будь-яка сторона зобов'язана повідомити інашу не пізніш як за ЗО катендарних днів до дати припинення дії договору страхування, якщо інше ним не передбачено.

У разі дострокового припинення дії договору страхування, крім договору страхування життя, за вимогою страхувальника страховик повертає йому страхові платежі за період, що залишився до закінчення дії договору, з відрахуванням нормативних витрат на ведення справи, визначених під час розрахунку страхового тарифу, фактичних виплат страхових сум та страхового відшкодування, що було здійснено за цим договором страхування. Якщо вимогу страхувальника обумовлено порушенням страховиком умов договору страхування, то останній повертає страхувальнику сплачені ним страхові платежі повністю.

У разі дострокового припинення договору страхування, крім страхування життя, за вимогою страховика страхувальнику повертають повністю сплачені ним страхові платежі. Якщо вимогу страховика обумовлено невиконанням страхуваїьником умов договору страхування, то страховик повертає йому страхові платежі за період, що залишився до закінчення дії договору, з вирахуванням нормативних витрат на ведення справи, визначених під час розрахунку страхового тарифу, фактичних виплат страхових сум та страхового відшкодування, що були здійснені за цим договором страхування.

У разі дострокового припинення дії договору страхування життя страховик виплачує страхувальнику викупну суму, яка є майновим правом страхувальника за договором страхування життя. Якщо вимогу страховика зумовлено невиконанням страхувальником умов договору страхування, страхувальнику повертають викупну суму.

Викупна сума - це сума, яку виплачує страховик у разі дострокового припинення дії договору страхування життя та яку розраховують математично на день припинення договору страхування життя залежно від періоду, протягом якого діяв договір страхування життя, згідно з методикою, яка пройшла експертизу в Уповноваженому органі, здійснена актуарієм і є невід'ємною частиною правил страхування життя. Уповноважений орган може встановити вимоги до методики розрахунку викупної суми.

Не допускають повернення коштів готівкою, якщо платежі було здійснено в безготівковій формі, за умови дострокового припинення договору страхування.

Відносини між страховиком і страхувальником закінчуються в разі виконання всіх обов'язків сторонами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]