Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінально виконавче шпори.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
270.34 Кб
Скачать

54. Права і обовязки позбав волі

Засуджені, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, мають право: 1)одерж інформацію; 2)користуватися послугами, які надаються в місцях позбавленя волі; 3)брати участь у трудовій діяльності; 4)отримувати мед допомогу і лікув; 5)розпоряджатися грошовими коштами, речами, виробами; 6)здійснюв листування, вести телефонні розмови; 7)одержувати і відправляти посилки, бандеролі та ін; 8)зустрічатися з родичами та ін особами; 9)подавати пропозиції, заяви і скарги; 10)брати участь у роботі самодіял організацій; 11)одержувати освіту відповідно до законодавства про освіту; 12)одержувати правову допомогу від адвокатів.

Засуджені зобов'язані: 1)дотримуватися норм, які визначають порядок і умови відбування покарання; 2)утримувати в чистоті і порядку приміщення; 3)виконувати всі законні вимоги персоналу колонії; 4)викон необхідні роботи по самообслуг, благоустрою колонії; 5)дотримуватися санітарно-гігієнічних норм та вимог пожежної безпеки і безпеки праці.

Засудж забороняється: 1)самовільно залишати колонію, порушувати лінію охорони; 2)спілкуватися із засудженими; 3)придбавати, виготовляти, зберігати і використовувати гроші, цінності та ін; 4)заподіювати собі тілесні ушкодження; 5)завдавати шкоду д-вному, комунальному майну; 6)вживати спиртні напої, наркотичні засоби та ін; 7)чинити опір законним діям персоналу колонії; 8)грати в настільні та інші ігри з метою вигоди; 9)вжив нецензурні та жаргонні слова;

Засудженим створюються необхідні житлово-побутові умови, що відповідають правилам санітарії та гігієни. Лікувально-профілакт і санітарно-протиепідем робота в місцях позбавлення волі організовується і проводиться відповідно до законод про охор здоров'я.

55.Оплата праці

Праця осіб, засуджених до позбавлення волі, оплачується відповідно до її кількості і якості. Ф-ми і с-ми оплати праці, норми праці та розцінки встановл нормативно-правовими актами Держадепартаменту Укр з питань виконання покарань. На особовий рахунок засуджених, які виконують норми виробітку, зараховується незалежно від усіх відрахувань 15% місячного заробітку. Засудж відшкодовують вартість харчування, одягу, взуття, білизни та ін. Відшкодуван засудженими витрат на їхнє утримання провадиться після відрахування прибуткового податку і аліментів.

Із засуджених, які злісно ухиляються від роботи, вартість наданих послуг утримується з коштів, які є на їхніх особових рахунках. У разі відсутності в засуджен коштів на рахунку виправ колонія має право пред'яв йому позов через суд.

Засуджені мають право на загальних підставах на д-вне пенс забезпеч за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника та ін. Особи, яким до відбування покарання призначена пенсія, підлягають д-вному пенсійн забезпеченню на загальних підставах. З пенсії відшкодов витрати на утриманя засудж. Час роботи засуджених у період відбування ними покарання у виді позбавлення волі зараховується у стаж роботи для признач трудової пенсі. Засуджені, які втратили працездатність під час відбув покарання мають право на пенсію і на компенсацію шкоди.

56. Соц-виховна робота - цілеспрямована діяльність персоналу органів і установ виконання покарань та ін соціальних інституцій для досягнен мети виправлення і ресоціалізації засуджених. Ця робота спрямована на формування та закріплення в засуджених прагнення до заняття сусп корисною діяльністю, сумлінного ставлен до праці, дотримання вимог законів та інш прийнятих у сусп-ві правил поведінки.

Методи соц-виховної роботи — це сукупність засобів педагогічного впливу на мислення, почуття, волю та поведінку засуджених з метою формування і корекції їх свідомості та досвіду поведінки, позитив особистісних рис і якостей. До формування і корекції свідомості відносяться методи: переконання, приклад, психолого-педагогічний вибух; додаткової мотивації та стимулювання поведінки (заохочення, примус, змагання); формуваня та корекції позитивного досвіду поведінки (вправа, привикання, інструктаж); виявленя результатів виховного процесу (спостереження, бесіда, аналіз продуктів діяльності).

Ф-ми соц-виховної роботи — певна організація педагогічного процесу, яка відповідає змісту і цілям виховання. Залежно від об'єкта впливу ф-ми соц-виховн роботи поділяються на індивідуальні, групові, масові; залежно від основних напрямків формування особистості, виховання — на соціально-світоглядні, фізичні, трудові, естетичні, моральні, правові; залежно від видів діяльності — трудові, учбо, громадські та ін