Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінально виконавче шпори.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
270.34 Кб
Скачать

6.Виправлення і ресоціалізація

Виправлення засудженого - процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки.

Ресоціалізація - свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена сусп-ва; повернення його до самостійного загальноприйн соціально-нормативного життя в сусп-ві. Необхідною умовою ресоціалізації є виправлення засудженого.Основними засобами виправлення і ресоціалізації засуджених є встановлений порядок виконання та відбування покарання (режим), суспільно корисна праця, соціально-виховна робота, загальноосвітнє і професійно-технічне навчання, громадський вплив.Засоби виправлення і ресоціалізації засуджених застосовуються з урахуванням виду покарання, особистості засудженого, хар-ру, ступеня суспільної небезпеки і мотивів вчиненого злочину та поведінки засудженого під час відбування покарання.

7.Основні права засуджених: 1)на отримання інформації про свої права і обов'язки, порядок і умови виконання та відбування признач судом покарання; 2)на гуманне ставлення до себе і на повагу гідності; 3)звертатися з пропозиціями, заявами і скаргами до адміністрації органів і установ виконання покарань, їх вищестоящих органів та ін.; 4)давати пояснення і вести листування; 5)на охорону здоров'я; 6)на соціальне забезпечення, у т.ч. й на отримання пенсій, відповідно до законів Укр. 7)на правову допомогу (послуги адвокатів або інших фахівців у галузі права). 8)на особисту безпеку.

Юридичні обов'язки засуджених — це встановлена в зобов'язуючих і забороняючих нормах права міра необхідної поведінки засудженого під час відбування покарання, яка забезпечує досягнення цілей покарання, підтримання правопорядку під час його відбування, дотримання прав і законних інтересів як самого засудженого, так і інших осіб. Зміст юрид обов'язків складають 2 елементи: 1)необхідність вчинення певних дій ; 2)необхідність утриман від встановлених законом дій.Основні обов'язки засуджених: 1)виконувати встановлені законодавством обов'язки, неухильно додержуватися правил поведінки, які передбачені для засуджених, не посягати на права і свободи, честь і гідність інш осіб; 2)виконувати законні вимоги адмініст органів і установ виконан покарань; 3)ввічливо ставитися до персоналу, ін осіб, які відвідують установ виконання покарань та ін засуджених; 4)з'являтися за викликом адмін органів і установ виконання покарань.

8-9. права та обовязки не повязані з виправним

До кримінальних покарань, не пов'язаних із застосуванням заходів виправно-трудового впливу, належать: • позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю;

• штраф; • громадська догана;

• конфіскація майна; • позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину, кваліфікаційного класу; • позбавлення батьківських прав.

Покарання у вигляді громадської догани застосовується тільки як основне покарання, штраф і позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю можуть застосовуватися і як основні, і як додаткові види покарання, решта з перелічених покарань — тільки як додаткові.

Порядок і умови виконання покарань, не пов'язаних із застосуванням заходів виправно-трудового впливу, регламентуються Положенням про порядок і умови виконання в Україні кримінальних покарань, не пов'язаних із заходами виправно-трудового впливу.

Якщо засудженому призначається покарання, пов'язане із застосуванням заходів виправно-трудового впливу, то при виконанні покарання разом з карою застосовуються заходи виправно-трудового впливу, які входять до змісту покарання, доповнюють його вплив на засудженого насамперед через систему основних засобів виправлення та перевиховання засуджених, передбачених ст. 7 ВТК України, до яких належать:

• режим відбування покарання; • суспільно-корисна праця;

• виховна робота; • загальноосвітнє та професійно-технічне навчання. права - на отримання інформації про свої права й обов’язки, порядок і умови виконання та відбування призначеного судом покарання; - на гуманне ставлення до себе і на повагу гідності, властивої людській особистості; - звертатися відповідно до законодавства з пропозиціями, заявами і скаргами до адміністрації органів