Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінально виконавче шпори.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
270.34 Кб
Скачать

24.Громадський контроль

Згідно КВК при виконавчих Комітетах міських рад, місцевих Держадміністрац створюют спостережні комісії, їх основним завданням є: 1)організація громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання; 2)сприяння органам і установам виконання покарань у виправленні і ресоціалізації засуджених та створенні належних умов для їх тримання, залучення до цієї діяльності громадських організацій, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування; 3)організація виховної роботи з особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання; 4)надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

Згідно ЗУ «Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх» здійснення соціального захисту і профілактики правопорушень серед неповнолітніх покладається на служби у справах неповнолітніх. Їх завданням є здійснення контролю за умовами утримання і виховання неповнолітніх у спеціальних установах. С-би у справах неповнолітніх мають право: 1)перевіряти умови утримання і виховання осіб; 2)приймати з питань, віднесених до їх компетенції, рішення, які є обов'язковими для виконання; 3)звертатися у разі порушення прав та інтересів неповнолітніх, а також з питань працевлаштування, надання їм іншої допомоги до відповідних органів.

26.

Штраф — це грошове стягнення, що накладається судом у випадках і межах, встановлених КВК. КВК передбачає 2 правових режими виконання покарання у виді штрафу: добровільне його виконання засудженим і примусове стягнення в процесі виконавчого провадження. Засудж зобов'яз сплатити штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це відповідний.

У разі несплати штрафу у строк його стягнення провадиться примусово Д-вною виконавчою с-бою на підставі виконавчого листа, виданого судом, який постановив вирок. У разі неможливості сплатити повний розмір штрафу суд може замінити несплачену суму штрафу покаранням у виді громадськ або виправних робіт відповідно до закону (із розрахунку: 10 годин громадських робіт за 1 встановлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян або виправними роботами із розрахунку 1 місяць виправних робіт за 4 встановлених законодавством неоподатковуваних мінімумів доход громадян, але на строк не більше 2р). Якщо засуджений ухиляється від сплати штрафу, він притягується до крим відповідальності.

27 Позбавлення військового звання.

Відповідно ККУ покарання у вигляді позбавлен військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу є додатковим покаранням і призначається тільки тим особам, які мають ці звання, ранги, чини або кваліфікаційний клас уразі вчинення ними тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Суд, який постановив вирок, після набрання ним законної сили направляє копію вироку органові чи посадовій особі, які присвоїли це звання, ранг, чин або кваліфікаційний клас. Після одержання копії вироку орган чи посадова особа вносить до відповідних документів запис про позбавлення засудженого цього звання, рангу тощо. Стосовно військовослужбовця запасу копія вироку надсилається до військового комісаріату за місцем його проживання. Орган або посадова особа протягом місяця з дня одержання копії вироку сповіщає суд, який постановив вирок, про його виконання. Цей вид покарання є безстроковим, оскільки час його застосування не обмежений.

Після одержання копії вироку орган чи установа зобов'язаниі: 1)внести у відповідні документи запис про позбавлен засудженого військового, спец звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу; 2)прийняти необхідні заходи до позбавлення засудженого всіх прав, пільг та повноважень; 3)повідомити суд про виконання покарання на протязі 1 місяця з дня отримання копії вироку.