Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінально виконавче шпори.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
270.34 Кб
Скачать

18 Кримін виконави відкритого типу.

Виправні центри виконують покарання у виді обмеження волі стосовно осіб, засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості. Місцями відбування покарання у виді обмеження волі є виправні центри, що представляють собою крим-викон установи відкритого типу. Правову основу діяльності виправного центру складають КВК України, Правила внутрішнього розпорядку установ викон покарань, інші нормативно-правові акти, а також Інструкція з організації порядку і умов виконання покарання у виді обмеження волі.

Завданнями виправних центрів є: 1)організація виконання покарання у виді обмеження волі та забезпечення оптимальних умов відбування покарання засудженими з метою їх виправлення і ресоціалізації; 2)запобігання вчиненню засудженими нових злочинів; 3)забезпечення правопорядку і законності, безпеки засуджених, а також персоналу, посадових осіб і громадян, які перебувають на їх території; 4)залучення засуджених до суспільно корисної праці; 5)забезпечен охорони здоров'я засуджених; 6)здійснення оперативно-розшукової діяльності відповідно до законодавства.

Слід звернути увагу, що, оскільки обмеження волі може бути призначене і за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, виправні центри виконують покарання також і відносно засуджених цієї категорії.

19. Закритого типу

Кримінально-виконавчі установи поділяються на кримінально-виконавчі установи відкритого типу (далі - виправні центри) і кримінально-виконавчі установи закритого типу (далі - виправні колонії).

Виправні колонії поділяються на колонії мінімального, середнього і максимального рівнів безпеки Арештні доми Військові частини, гауптвахти Дисциплінарний батальйон Виправні колонії . Виправні колонії виконують покарання у виді позбавлення волі на певний строк, довічного позбавлення волі

20 Слідчі ізолятори виконують функції виправних колоній мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання і виправних колоній середнього рівня безпеки стосовно засуджених, які залишені для роботи з господарського обслуговування.

Господарське обслуговування слідчих ізоляторів — це штати співробітників з числа засуджених, які виконують роботи з господарського обслуговування чи благоустрою. Відділення з господарської обслуги формуються з числа засуджених, вирок відносно яких набув чинності, у зв'язку з чим вони відбувають призначене покарання, однак не у виправній колонії, а на території слідчого ізолятору. Тобто, хоча слідчі ізолятора є місцями попереднього ув'язнення і законом не віднесені до оргалів чи установ виконання покарань, вони виконують покаран у виді позбавлення волі щодо осіб, зарахованих до господарчої обслуги.

Виправні колонії представляють собою установи виконання покарань закритого типу, що покликані практично виконувати 2 види крим покаран: позбавл волі на певний строк та довічне позбавлення волі та, як наслідок, вони повинні прагнути досягнення тих цілей, які ставляться перед крим покараннями. Цілями покар є кара, виправлення засудженого, індивідуальне та загальне попередження. У досягненні цих цілей і полягає задача установ виконання покарань.

Засуджені до позбавлення волі відбувають покарання у виправних колоніях: 1)мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання - засуджені вперше до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності та ін; 2)мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання - чоловіки, вперше засуджені до позбавлення волі за злочини невеликої та середньої тяжкості; жінки, засуджені за злочини невеликої та середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі злочини; 3)середнього рівня безпеки - жінки, засуджені до покарання у виді довічного позбавлення волі та ін; чоловіки, вперше засуджені до позбавлення волі за тяжкі та особливо тяжкі злочини тощо; 4)максимального рівня безпеки - чоловіки, засуджені до покарання у виді довічного позбавлення волі, яким покарання у виді смертної кари замінено довічним позбавленням волі тощо.