Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінально виконавче шпори.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
270.34 Кб
Скачать

21.Виховні колонії

Виховні колонії виконують покарання у виді позбавлення волі на певний строк стосовно засуджен неповнолітніх. Виховні колонії як вид установи викон покарань призначені для відбування покарання неповнолітніми, засудженими до позбавлення волі. У них забезпечується ізоляція засуджен та застосування до них виховного впливу. На відміну від виправних колоній, виховні - не поділяються за рівнями безпеки, тобто у всіх цих установах встановлюються однакові умови відбування та виконання покарань. Як і виправні колонії, виховні виконують покарання у виді позбавлення волі та здійснюють виховний вплив на засудженого з урахуванням х-ру вчиненого злочину, попередньої злочин діяльності, соціально-педагогічної занедбаності та віку. Перед ними стоять такі ж задачі, як і перед іншими установами виконання покарань (досягнення цілей покарання), а виконання покарання відбувається на єдиних підставах та принципах.

22. Прокурорський нагляд — це важлива гарантія правильної, такої, що відповідає інтересам української д-ви, роботи правоохоронних органів, а також належної охорони прав громадян. Відповідно КУ на прокуратуру покладається нагляд за дотриманням законів при виконанні судових рішень у крим справах, а також при застосовуванні ін заходів примусового хар-ру, пов'язан з обмеженням особистої свободи громадян. Основними задачами прокурорського нагляду є: забезпечення дотримання законодавства про порядок та умови викон крим покарань, забезпечення реалізації встановлених законом прав та обов'язків засуджених до цих покарань, нагляд за законністю вироків та своєчасністю їх викон.

Предметом нагляду є додержання встановленого крим-викон законодавством порядку та умов утримання або відбування покарання особами, їх прав і виконання ними своїх обов'язків. Така діяльність здійснюється Гене прокурором Укр і підлеглими йому прокурорами.

Зокрема, контролюється: 1)додержання законів про недоторканність особи, соц-економічні, політ, особисті права і свободи громадян, захист їх честі і гідності; 2)відповідність актів органів та установ, які виконують крим покар, вимога КУ та чинним законам.

Перевірки проводяться за заявами та іншими повідомленнями про порушення законності, а також з власної ініціативи прокурора.

При здійсненні прокурорського нагляду прокурор має право: 1)безперешкодно за посвідченням входити в приміщення органів д-вної влади, до військових частин; 2)мати доступ до документів і матеріалів, необхідних для проведення перевірки; 3)вимагати для перевірки рішення, розпорядження, інструкції тощо; 4)вимагати від керівників та колегіальних органів проведення перевірок, ревізій; 5)викликати посадових осіб і громад, вимагати від них пояснень щодо поруш закону.

За діяльністю органів і установ виконання покарань здійснюється відомчий контроль органами управління і посадовими особами Д-вного департаменту України з питань виконання покарань.

Департамент: 1)контролює виконання актів законод з питань, що належатьдо його компетенції; 2)організовує і контролює операт-розшук діяльність; 3)використовує банки даних оперативно-довідкової, розшукової та іншої інформації; 4)здійснює медичний контроль за станом здоров'я осіб.

23.змі

Без спец дозволу відвідувати установи виконан покарань для здійснення контролю мають право: Президент Укр; Прем'єр-міністр Укра; Уповноважен ВРУ з прав людини; Голова Ради міністрів АРК, голови місцевих д-вних адміністрацій; народні депутати Укр; Генпрокурор Укр, а також уповноваж ним прокурори; сільський, селищний, міський голова — на території відповідної місцевої ради.

Представники ЗМІ та ін особи можуть відвідув установи виконан покарань за спеціальним дозволом, який надається адміністрац цих установ або органів управління (регіональних управлінь Департаменту).

ЗМІ можуть проводити власне розслідування і аналіз діяльності органів д-вної влади, їх посадових осіб, давати їй оцінку, коментувати. Через вільне відвідування вказаними особами установ викон покара здійснюється контроль вищих органів д-вної влади та органів місцев самоврядування за даною діяльністю.