Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ ОАдІV 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
308.97 Кб
Скачать

Відображення в обліку фінансові результати від звичайної та фінансової діяльності тов «атрал-сервіс»

пп

Зміст операцій

Дт

Кт

Сума

Відображення в обліку фінансового результату від фінансових операцій

11

Списання кінцевого сальдо доходу від участі в капіталі

72

792

0

22

Списання кінцевого сальдо інших фінансових доходів

73

792

0

33

Списання кінцевого сальдо фінансових витрат

792

95

11266

44

Списання кінцевого сальдо втрат від участі в капіталі

792

96

0

Відображення в обліку фінансового результату від іншої звичайної діяльності

5

Списання кінцевого сальдо інших доходів

74

793

11266

66

Списання кінцевого сальдо інших витрат

793

97

1017

Відображення в обліку фінансового результату від надзвичайних подій

7

Списання кінцевого сальдо надзвичайних доходів

75

794

0

8

Списання кінцевого сальдо надзвичайних витрат

794

99

0

Аналітичний облік доходів і витрат від фінансових операцій, від іншої звичайної діяльності та надзвичайних подій до рахунків 72 “Дохід від участі в капіталі”, 73 “Інші фінансові доходи”, 74 “Інші доходи”, 75 “Надзвичайні доходи”, 95 “Фінансові витрати”, 96 “Втрати від участі в капіталі”, 97 “Інші витрати” і 99 “Надзвичайні витрати” та фінансових результатів від вказаних операцій за звітний рік на субрахунках 792 “Результат фінансових операцій”, 793 “Результат іншої звичайної діяльності” і 794 “Результат надзвичайних подій” ведеться за статтями доходів і витрат, економічний зміст яких визначений Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати”.[11]

2.3 Методика складання Звіту про фінансові результати

Наступним елементом фінансової звітності (згідно з П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності") є Звіт про фінансові результати. Загальні вимоги до розкриття статей даного звіту, а також форма та зміст звіту визначаються вимогами П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати".

Міжнародними стандартами також передбачено складання Звіту про фінансові результати, але звітна форма, встановлена МСФЗ 1, має іншу назву - Звіт про прибутки і збитки. Крім назви, згадані звіти відрізняються за формою та змістом (табл. 2.1).[24]

Згідно з П(с)БО 3 Звіт про фінансові результати складається з трьох розділів:

1. Фінансові результати

2. Елементи операційних витрат

3. Розрахунок показників прибутковості акцій

Звіт про фінансові результати дає змогу користувачам, як зовнішнім, так і внутрішнім, оцінити результати діяльності підприємства в минулому, його прибутковість, можливість ефективно використовувати ресурси або ступінь ризику недосягнення очікуваної рентабельності діяльності.

Розділ І "Фінансові результати" За своєю структурою розділ І Звіту про фінансові результати поділяється на такі частини(таблиця 2.4)

Таблиця 2.4

Фінансові результати від звичайної діяльності:

рядки 010 – 195

Фінансові результати операційної діяльності

рядки 010 – 105

Фінансові результати іншої діяльності

рядки 110 – 160

Результат надзвичайних подій:

доходи

витрати

рядок 200

рядок 210

Інформація, наведена в цьому розділі, надає змогу користувачам оцінити величину отриманого чистого прибутку (збитку), що підлягає розподілу між акціонерами у вигляді дивідендів. Крім того, дані цього розділу використовуються для розрахунку різних коефіцієнтів з метою здійснення аналізу господарської діяльності підприємства. [38 .]

Перший показник у формі № 2, який відображається за рядком 010, це дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів,робіт, послуг).Він являє собою загальний дохід (виручку) від реалізації продукції, тобто без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів і сум непрямих податків (ПДВ, акцизний податок,податок на обов'язкове державне пенсійне страхування тощо), включених у ціну продажу.з У формі № 2 необхідно відображати тільки визнаний дохід. А винається він у разі наявності умов, наведених у п. 8, 10 П(С)БО 1"Загальні вимоги до фінансової звітності" 5 "Дохід".Не визнаються доходом і не відображаються в рядку 010 форми № 2 надходження, які приводять до збільшення активів, але не приводять до зростання власного капіталу (п. 6 П(С)БО 1"Дохід").[6]

Наприклад, отримані аванси і передоплати неможливо визнати доходами, оскільки витрати, пов'язані з операціями, у рахунок яких вони отримані,достовірно визначити ще неможливо. Крімтого, не виконані й іншіумови визнання доходу, наприклад,покупцеві не передане право власності на товар.

У той же часнадходження сум за договорами комісії на поточний рахуноккомісіонера на користь комітента хоч і не є доходомкомісіонера,однак у рядку 010 форми № 2 відображається ним у повній сумі.Звертаємо увагу на те, що в рядку 010 дохід від реалізаціїпродукції (товарів, робіт, послуг) відображається з ПДВ.

А врядках060 "Інші операційні доходи" (наприклад, дохід від операційноїоренди) і 130 "Інші доходи" (наприклад, дохід відпродажуОЗ)суми доходу відображаються вже з вирахуванням ПДВ.

Урядках 015 "Податок на додану вартість", 020 "Акцизнийзбір" і 025показуються: сума ПДВ, акцизного збору та іншихподатків і зборів(наприклад, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування зпродажу ювелірних виробів, рентна плата занафту і природний газ, щовидобуваються в Україні), включенідо складу доходу (виручки)відреалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

У рядку 030 "Інші вирахування з доходу" відображаютьсянадані знижки, повернення товарів таінші суми (наприклад,уми, що надійшли комісіонеру за договором комісіїна користькомітента), які підлягають вирахуванню з доходу (виручки)відреалізації продукції (товарів, робіт, послуг). [5;4c.]

У цьомурядкувідображаються суми, відкориговані на суму ПДВ.У рядку 040»Собівартість реалізованої продукції (товарів,робіт, послуг)"відображається виробнича собівартість реалізованої продукції(товарів, робіт, послуг).Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з:

· виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), яка була

реалізована протягом звітного періоду;

· нерозподілених постійних загальновиробничих витрат;

· наднормативних виробничих витрат.

Торговельні підприємства у цьому рядку відображають фактичнсобівартість (первісну вартість) реалізованих товарів.У рядках 050 або 055 "Валові:прибуток або збиток" показується відповідно валовий дохід або збиток, обчислений як різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт,послуг), відображеним у рядку 035, і собівартістю реалізованопродукції (товарів, робіт, послуг), показаною в рядку 040. Додатний результат дії -- показник валового прибутку (ряд. 050). Від'ємний результат дії -- показник валового збитку (ряд. 055).

У рядку 060 "Інші операційні доходи" відображаються сумиінших доходів, отриманих підприємством у процесі операційноїдіяльності, крім тих доходів (виручки), які вже відображені врядку 010.

У рядку 070 "Адміністративні витрати" показуються загальногосподарські витрати, які виникли протягом звітного періодуу процесі операційної діяльності підприємства у зв'язку з йогоуправлінням та обслуговуванням. Склад таких витрат визначається згідно з п. 18 П(С)БО 1 "Витрати".

У рядку 080 "Витрати на збут" підлягають відображенню витрати (п. 19 П(С)БО 1), які виникли протягом звітного періоду процесі операційної діяльності підприємства, пов'язаної з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг).

У рядку 090 "Інші операційні витрати" показуються всі іншівитрати, що виникли протягом звітного періоду у процесі операційної діяльності підприємства (п. 20 П(С)БО 1).У рядку 100 або 105 "Фінансові результати від операційноїдіяльності: прибуток або збиток" відображається показник, розрахунок якого можна подати у вигляді формули: ряд. 050 ( 55) ++ ряд. 060 ряд. 070 ряд. 080 ряд. 090. Якщо алгебраїчнасума показників додатне число -- це показник прибутку від операційної діяльності (ряд. 100), якщо від'ємне -- це показникзбитку від операційної діяльності (ряд. 105).

У рядку 110 "Дохід від участі в капіталі" підлягає відображенню сума доходу, отриманого від інвестицій в асоційовані підприємство -- дочірні підприємства і від спільної діяльності (отримання дивідендів або збільшення вартості інвестицій узв'язку зприбутком на об'єктах, що інвестуються), облік яких ведетьсяза методом участі в капіталі.

У рядку 120 "Інші фінансові доходи" показуються доходи,отримані підприємством від фінансових інвестицій (крім доходів,що обліковуються за методом участі в капіталі). Це доходи увигляді дивідендів, отриманих від інших підприємств, що не єасоційованими, дочірніми, спільними; відсотків за облігаціямита іншими цінними паперами, інші доходи від фінансових операцій (винагороди за фінансовим лізингом).

У рядку 130 "Інші доходи" відображаються доходи, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства (реалізація фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів та ін.).У рядку 140 "Фінансові витрати" показуються витрати, пов'язані із залученням позикового капіталу (витрати, пов'язані знарахуванням або сплатою відсотків за договорами фінансовоголізингу, за користування кредитами банків; витрати, пов'язаніз випуском, утриманням та обігом власних цінних паперів, тощо).

У рядку 150 "Втрати від участі в капіталі" відображаєтьсязбиток від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких ведеться за методом участі в капіталі.

У рядку 160 "Інші витрати" показуються витрати, що виникли у процесі звичайної діяльності підприємства (крім фінансовихвитрат), але не пов'язані з виробництвом або реалізацією основної продукції (товарів, робіт, послуг). Це витрати, пов'язані зліквідацією необоротних активів (розбирання, демонтаж); втрати від неопераційних курсових різниць (втрати за активами ізобов'язаннями, що виникли в ході не операційної діяльностіпідприємства внаслідок зміни курсу гривні до іноземної валюти);втрати від уцінки необоротних активів і фінансових інвестиційта ін.

У рядку 170 або 175 "Фінансові результати від звичайноїдіяльності до оподаткування: прибуток або збиток" відобража

ється показник, розрахунок якого можна подати у вигляді такоїформули: ряд. 100 (105) + ряд. 110 + ряд. 120 + ряд. 130 ряд. 140 ряд. 150 ряд. 160. Якщо алгебраїчна сума показниківдодатне число -- це показник прибутку від звичайної діяльностідо оподаткування (ряд. 170), якщо від'ємне -- це показник збиткувід звичайної діяльності (ряд. 175).У рядку 180 "Податок на прибуток від звичайної діяльності"відповідно до П(С)БО 3 повинна показуватися сума податків наприбуток від звичайної діяльності, визначена згідно з П(С)БО 1"Податок на прибуток".

У рядку 190 або 195 "Фінансові результати від звичайноїдіяльності: прибуток або збиток" визначається або прибуток(ряд. 190), або збиток (ряд. 195) як різниця між сумою прибутку від звичайної діяльності до оподаткування (ряд. 170) і сумоюподатків на прибуток (ряд. 180) кремо слід сказати про показники рядка 200 або 205 "Надзвичайні: доходи або витрати".Доходи від надзвичайної діяльності -- це суми відшкодування збитків від надзвичайних подій (платежі від страхових компаній, благодійні внески інших підприємств або фізичних осіб,направлені на покриття збитків від надзвичайних подій).[22;87c.]

Витрати від надзвичайної діяльності -- це не відшкодованізбитки від надзвичайної події (стихійного лиха, пожеж, повеней, техногенних аварій тощо).Результат від надзвичайної діяльності показується у формі№ 2 згорнуто, тобто відображається або дохід, або збиток (перевищення суми втрат над сумою доходів, або тільки сума втрат,якщо не було доходів від такої діяльності). При цьому збитки відображаються за вирахуванням суми, на яку зменшується податок на прибуток від звичайної діяльності підприємства внаслідок збитків від надзвичайних подій.

Наприклад, втрати від повені склали 100000 грн, страховевідшкодування 60000 грн, невідшкодовані збитки -- 40000 грн(100000 60000). Зменшується податок на прибуток від звичайної діяльності на 12000 грн (40000 Ч 30 % = 12000). У рядку205 відображається 28000 грн (40000 12000).У рядку 210 "Податки з надзвичайного прибутку" показується сума податків, що підлягає сплаті з прибутку від надзвичайних подій.Показник рядка 220 або 225 "Чисті: прибуток або збиток"розраховується таким чином: ряд. 190 (195) + ряд. 200 (205) ряд. 210. Якщо алгебраїчна сума показників додатне число --це показник чистого прибутку підприємства за звітний період(ряд. 220), якщо від'ємне -- це показник чистого збитку (ряд. 225).[41]

Розділ III Звіту про фінансові результати «Розрахунок показників прибутковості акцій» після запровадження П(С)БО 24 заповнюватимуть акціонерні товариства прості акції чи потенційні прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах, включаючи товариства, що перебувають у процесі випуску таких акцій.

У статті «Середньорічна кількість простих акцій» наводять середньозважену кількість простих акцій, що перебували в обігу протягом звітного періоду.

У статті «Скоригована середньорічна кількість» показують середньорічну кількість простих акцій в обігу, скориговану на кількість таких акцій, які можуть бути випущені в обіг згідно з укладеними угодами.

У статті «Чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію» відображають показник, який обчислюють діленням суми чистого прибутку, що належить власникам простих акцій, на середньорічну кількість таких акцій:

У статті «Скоригований чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію» відображають показник, який обчислюють діленням скоригованої суми чистого прибутку, що належить власникам простих акцій, на скориговану середньорічну кількість таких акцій.

Розрахунок середньорічної кількості акцій, чистого прибутку, що належить власникам простих акцій, та їх коригування здійснюється згідно з П(С)БО 24 «Прибуток на акцію».

У статті «Дивіденди на одну просту акцію» відображається показник, який обчислюють діленням суми оголошених дивідендів на кількість простих акцій, на які виплачуються дивіденди.

Таблиця 2.5