Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ ОАдІV 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
308.97 Кб
Скачать

Робоча таблиця зі складання Звіту про фінансові результати Розділу ііі. Фінансові результати

Код рядка

Назва статті

Визначення показників

1

2

3

300

Середньорічна кількість простих акцій

Середньозважена 1 кількість простих акцій, що перебували в обігу протягом звітного періоду

310

Скоригована середньорічна кількість простих акцій

Середньозважена кількість простих акцій в обігу, скоригована на кількість простих акцій, які можуть бути випущеними в обіг внаслідок конвертації інших фінансових інструментів упрості акці

320

Чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію

(базовий показник — прим. авт.

Визначають діленням чистого прибутку (збитку), належного утримувачам простих акцій за період (за мінусом дивідендів, нарахованих утримувачам привілейованих акцій) 2 , на середньозважену кількість простих акцій, що перебували в обігу протягом звітного періоду:

Ряд. 220 (ряд. 225) - ( + ) дивіденди за привілейованими акціями

--------------------------------

Ряд. 300

Продовження Таблиці 2.8

1

2

3

330

Скоригований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію

Ряд. 220 - дивіденди за привілейованими акціями

--------------------------------

Ряд. 310

340

Дивіденди на одну просту акцію

Визначають діленням загальної суми оголошених за результатами звітного періоду дивідендів на кількість простих акцій, за якими дивіденди виплачуються

Отже, у розділіII форми № 2 «Звіт про фінансові результати» не відображається собівартість реалізованих товаріві та частина витрат, яка на кінець звітного періоду числиться ускладі незавершеного виробництва продукції, собівартості готовоїпродукції і товарів, що знаходиться в залишках. Витрати операційної діяльності за економічними елементамита їх склад наведені в п. 21,26 П(С)БО 1"Витрати".Порядок заповнення розділів І і II форми Звіту відповідно доданих бухгалтерського обліку наведений у додатку до консультації.

Розділ III форми № 2 «Звіт про фінансові результати» заповнюють відкриті акціонерні товариства, прості акції або потенційні прості акції, які відкрито продаються і купуються на фондових біржах, включаючи підприємства, що знаходяться у процесі випуску таких акцій на відкритіринки цінних паперів.

Закриті акціонерні товариства можуть також заповнювати цей розділ. У цьому випадку вони повинні здійснювати розрахунки показників із застосуванням ПБО 24 “Прибуток на акцію”.

У повному обсязі показники прибутковості акцій розкриваються у річній звітності:

  • заповнюються всі п’ять показників третього розділу:

  • середньорічна кількість простих акцій;

  • скоригована середньорічна кількість простих акцій;

  • чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію;

  • скоригований чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію;

  • дивіденди на одну просту акцію;

  • у Примітках до фінансової звітності наводяться відповідні пояснення.

Відповідно до п. 17 ПБО 24 у проміжній (квартальній) фінансовій звітності наводяться лише показники чистого прибутку на одну просту акцію і скоригованого чистого прибутку на одну просту акцію (рядки 320 та 330 відповідно).

Показник “прибуток на акцію” (ПНА) використовується для прийняття рішень про інвестиції як показник, який відображає суму чистого прибутку звітного періоду, що припадає на одну просту акцію в обігу.[8;3c.]

Економічний зміст ПНА полягає в тому, що він розкриває ефективність використання підприємством ресурсів, отриманих від власників простих акцій. Тому застосування усіма ВАТ однакової методики розрахунку цього показника і послідовне дотримання її під час подання фінансової звітності має важливе значення.

Розкриття інформації в Примітках до Звіту про фінансові результати :

У Примітках до Звіту про фінансові результати наводиться додаткова інформація, необхідна для кращого розуміння результатів діяльності підприємства (див додаток В,додаток Ж):

  1. облікова політика щодо визнання доходу, включаючи спосіб визначення ступеня завершеності робіт, послуг, дохід від виконання і надання яких визнається за ступенем завершеності;

  2. види доходів та витрат за кожною групою (форма №5 “Примітки до річної фінансової звітності”, розділ V “Доходи і витрати”);

  3. види доходів та витрат за групами, які не вказані у формі №5, але ця інформація є суттєвою для розуміння звітності користувачами;

  4. сума доходу за бартерними контрактами в розподілі за групами доходів відповідно до підпункту 25.2 ПБО 15;

  5. частка доходу за бартерними контрактами з пов’язаними сторонами;

  6. склад і суму витрат, відображених у статтях “Інші операційні витрати” та “Інші витрати” Звіту про фінансові результати;

  7. склад і суму доходів і втрат за кожною надзвичайною подією;

  8. склад і суму витрат, які не включені до статей витрат Звіту про фінансові результати, а відображені безпосередньо у складі власного капіталу (крім вилучення капіталу та розподілу між власниками).

Хоча прибутку на акцію присвячений розділ ІІІ Звіту про фінансові результати, існує необхідність розкриття додаткової інформації про цей показник у Примітках.

Така інформація повинна містити:

  • чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію, визначений у результаті перерахунку;

  • скоригований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію, визначений у результаті перерахунку;

  • узгодження сум, використаних як чисельники при обчисленні чистого прибутку (збитку) на одну просту акцію, та скоригованого чистого прибутку (збитку) на одну просту акцію, з сумами чистого прибутку (збитку) за певний період;

  • вплив розбавляючих потенційних простих акцій на середньорічну кількість простих акцій в обігу;

  • операції з простими та потенційними простими акціями, які були здійснені після дати балансу.

Приклад. Примітки щодо прибутку на акцію:

Прибуток на акцію обчислений для середньорічної кількості простих акцій в обігу. Скоригований прибуток на акцію дорівнює чистому прибутку на акцію. Емісія потенційних розбавляючих акцій протягом звітного періоду не здійснювалась.

Фінансові результати у Звіті визначаються та відображаються у розрізі звичайної та надзвичайної діяльності. У свою чергу, доходи, витрати та фінансові результати від звичайної діяльності формуються на підставі узагальнення цих показників від основної діяльності та інших доходів і витрат, податку на прибуток. Згортання доходів та витрат підприємства у звіті не дозволяється, крім випадків, передбачених відповідними положеннями (стандартами).

Для складання Звіту про фінансові результати використовуються обо­роти за рахунками витрат і доходів (табл. 2.8).[34]

Фінансові результати у Звіті визначаються та відображаються у розрізі звичайної та надзвичайної діяльності. У свою чергу, доходи, витрати та фінансові результати від звичайної діяльності формуються на підставі узагальнення цих показників від основної діяльності та інших доходів і витрат, податку на прибуток. Згортання доходів та витрат підприємства у звіті не дозволяється, крім випадків, передбачених відповідними положеннями (стандартами).

Таблиця 2.8