Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ ОАдІV 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
308.97 Кб
Скачать

Розділ 2 Облік фінансових результатів, як основа для складання Звіту про фінансові результати (на прикладі тов «астрал-сервіс»)

2.1 Характеристика стану обліку і внутрішнього контролю на тов «астрал-сервіс

Під організацією бухгалтерського обліку розуміють систему умов та елементів побудови облікового процесу з метою отримання достовірної та своєчасної інформації про господарську діяльність підприємства ї здійснення контролю за раціональним використанням виробничих ресурсів і готової продукції . Її призначення – удосконалення та раціоналізація обробки інформації , розподіл робіт між персоналом бухгалтерії .

Організація бухгалтерського обліку Товариства залежить від обсягу облікових робіт та наявності комп’ютерної техніки, а такж від тієї облікової політики яку веде Товариство.[38]

Облікова політика — це організація діяльності підприємства, яка застосовується із самого початку здійснення його господарських операцій1. Від складових елементів облікової політики підприємства залежить достовірне відображення госпоперацій, а відповідно й інформація у фінансовій звітності. Положення щодо обліку госпоперацій розробляється на тривалий термін (мінімум на рік), тож ставитися до його розробки потрібно уважно.(див. Додаток А)

Відповідно до ст. 1 Закону України « Про бухгалтерський облік та фінансову звітність»: «Облікова політика — сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності».

Фінансова звітність є бухгалтерською звітністю, яка містить інформацію за звітний період про:

1) фінансове становище;

2) результати діяльності;

3) рух коштів підприємства.

Своєю чергою, бухоблік є процесом «виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень».[41]

Одним з основних принципів бухобліку та фінансової звітності є послідовність. А це означає постійне (з року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики.

Підприємство самостійно:

1) визначає свою облікову політику;

2) обирає форму бухобліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації у них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних;

3) розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності та контролю госпоперацій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів;

4) затверджує правила документообігу та технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку;

5) може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов’язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства.

Офіційно типової форми наказу (положення) про облікову політику не затверджено. Підприємство самостійно встановлює «норми» облікової політики (які, безперечно, повинні базуватись на нормах П(С)БО), з огляду на специфіку свого бізнесу. Розпорядчий документ про облікову політику підприємства має визначити застосування:

1) методів оцінки вибуття запасів;

2) періодичності визначення середньозваженої собівартості одиниці запасів;

3) порядку обліку (ідентифіковано чи загалом) і розподілу транспортно-заготівельних витрат;

4) окремого субрахунка обліку транспортно-заготівельних витрат;

5) методів амортизації необоротних активів;

6) вартісних ознак предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів;

7) класу 8 та/або 9 Плану рахунків бухгалтерського обліку;

8) періодичності (періоду) зарахування сум дооцінки необоротних активів до нерозподіленого прибутку;

9) методу обчислення резерву сумнівних боргів;

10) переліку створюваних забезпечень майбутніх витрат і платежів;

11) порядку оцінки ступеня завершеності операцій з надання послуг;

12) сегментів, пріоритетного виду сегмента, засад ціноутворення у внутрішньогосподарських розрахунках;

13) переліку і складу змінних і постійних загальновиробничих витрат, бази їх розподілу;

14) переліку і складу статей калькулювання виробничої собівартості продукції (робіт, послуг);

15) порядку визначення ступеня завершеності робіт за будівельним контрактом;

16) дати визначення придбаних у результаті систематичних операцій фінансових активів;

17) бази розподілу витрат за операціями з інструментами власного капіталу;

18) порогу суттєвості щодо окремих об’єктів обліку;

19) переоцінки необоротних активів;

20) періодичності відображення відстрочених податкових активів і відстрочених податкових зобов’язань;

21) окремого балансу філіями, представництвами, відділеннями та іншими відокремленими підрозділами підприємства.

У п. 9 П(С)БО 6 встановлені події, за яких облікова політика може змінюватися, якщо:

1) змінюються статутні вимоги;

2) змінюються вимоги органу, що затверджує П(С)БО (протягом 2009 р. було внесено зміни до чинних норм П(С)БО. Якщо внесені зміни вплинули на раніше визначені методи в обліковій політиці, то необхідно внести зміни, пославшись на відповідний наказ);

3) зміни забезпечать достовірне відображення подій або операцій у фінзвітності підприємства (наприклад, підприємство в минулому використовувало спрощену систему бухобліку — 8-й клас рахунків, з наступного року планується застосовувати 9-й клас).

Бухгалтерський облік як важливе інформаційне джерело для управління ТОВ «АСТРАЛ-Сервіс » ( далі - Товариство) та зовнішніх користувачів повинен бути відповідним чином організований. Організація бухгалтерського обліку передбачає розробку облікової політики .

Бухгалтерський облік в Товаристві здійснюється бухгалтерією. Кількісний та якісний склад бухгалтерії визначається штатним розписом, який затверджується Головою правління Товариства.

Компетенції повноваження та відповідальність працівників бухгалтерії регулюються посадовими інструкціями .(див. Додаток Ю)

До обовязків бухгалтера відносять:

  • Самостійно і в повному обсязі веде облік необоротних активів, запасів, коштів, розрахунків та інших активів, власного капіталу та зобов'язань, доходів та витрат за прийнятою на підприємстві формою бухгалтерського обліку з додержанням єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку та з урахуванням особливостей діяльності підприємства й технології оброблення даних.

  • Забезпечує повне та достовірне відображення інформації, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, на рахунках бухгалтерського обліку.

  • За погодженням з власником (керівником) підприємства та керівником підрозділу бухгалтерського обліку, подає в банківські установи документи для перерахування коштів згідно з визначеними податками й платежами, а також для розрахунків з іншими кредиторами відповідно до договірних зобов'язань.

  • Бере участь у проведенні інвентаризації активів і зобов'язань, оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат під нестачі, крадіжки й псування активів підприємства, у перевірках стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

  • Готує дані для включення їх до фінансової звітності, здійснює складання окремих її форм, а також форм іншої періодичної звітності, яка грунтується на даних бухгалтерського обліку.

  • Забезпечує підготовку оброблених документів, реєстрів і звітності для зберігання їх протягом установленого терміну.

  • Бере участь у підготовці пропозицій щодо:

— внесення змін до обраної облікової політики, удосконалення внутрішньогосподарського (управлінського) обліку та правил документообігу;

— розроблення додаткової системи рахунків і регістрів аналітичного обліку, звітності й контролю господарських операцій;

— забезпечення збереження майна, раціонального та ефективного використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, залучення кредитів та їх погашення, регулювання діяльності підприємства та інших питань, пов'язаних з інформацією про фінансове становище підприємства та результати його діяльності.

  • Постійно знайомиться та вивчає нові нормативно-методичні ти довідкові документи з питань організації та ведення бухгалтерського обліку та вносить пропозиції щодо їх впровадження на підприємстві.

  • Виконує окремі службові доручення свого безпосереднього керівника.

Бухгалтерію Товариства очолює головний бухгалтер. За відсутності головного бухгалтера обов'язки та відповідальність покладаються на його заступника. У разі відсутності з поважних причин і головного бухгалтера і його заступника обов'язки та відповідальність покладаються на іншого працівника бухгалтерії згідно наказу Голови правління Товариства.

Головному бухгалтеру надається право другого підпису, який він ставить на відповідних первинних бухгалтерських документах, реєстрах бухгалтерського обліку та звітах.

У бухгалтерському обліку застосовується робочий план рахунків Підприємства, розроблений на підставі "Пану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій" затвердженого наказом МФУ №291 від 21.12.99 р. з подальшими змінами та доповненнями.

За потреби головному бухгалтеру дозволяється вводити нові субрахунки.

Для узагальнення інформації про витрати підприємства використовуються рахунки класу 9 "Витрати виробництва" без застосування рахунків класу 8 "Витрати за елементами".

У Товаристві застосовуються скорочена журнально-ордерна форма бухгалтерського обліку з елементами комп'ютерної обробки із використанням прикладних програм (власного виробництва - DOS, яка не повністю інтегрує дані; 1С:Підприємство)

Журнально-ордерна форма грунтується на застосуванні журналів- ордерів , де збираються і систематизуються дані первинних документів , необхідні для синтетичного і аналітичного обліку .

Для кожного рахунку у відповідному журналі-ордері відображаються суми від всіх господарських операцій , що проходять по кредиту цього рахунка ,а також номери рахунків , дебит яких змінююється в результаті цих операцій .Всі господарські операції записуються в хронологічному порядку на підставі цих документів.Підсумки журналів-ордерів переноситься до Головної книги, в якій виводяться кінцеві залишки по всіх рахунках, необхідні при складанні балансу за звітний період.Аналітичний облік при використанні даної форми обліку на Товаристві ведеться за допомогою книг аналітичного обліку.[7]

Для відображення господарських операцій ТОВ «АСТРАЛ- Сервіс» застосовує типові форми первинних документів, що передбачені чинними інструкціями або іншими нормативними документами. У деяких випадках, коли типові форми відсутні, Товариство використовує форми документів, які зручні для використання і не суперечать законодавству.

На Товаристві відвантаження продукції в порядку продажу відбувається у відповідності з укладеним договором.Договір складається з підприємством, що постачає вироблену продукцію вже готову для роздрібної реалізації, такі договори діють тривалий період.Строки постачання передбачаються у договорі.

На продукцію , що відвантажується , виписують наказ-накладну , в якій вказують найменування,номенклатурний номер,розмір, кількість упаковок, виробів, найменування та адреса отримувача.На підставі документації про фактичне відвантаження виписують платіжне доручення у декількох примірниках.Один із примірників із транспортними документами передається для оплати.

Первинними документами на ТОВ «АСТРАЛ - сервіс»з обліку доходів від реалізації є розрахунки бухгалтерії, накладні, рахунки фактури.

Первинними документами при накопиченні інформації про інші операційні доходи є довідки та розрахунки бухгалтерії також первинними документами при відображенні накопичених фінансових результатів різних видів діяльності та віднесення до складу нерозподіленого прибутку є довідки та розрахунки бухгалтерії.[38]

Усі вхідні первинні документи, облікові регістри, фінансова, статистична та інша звітність складається українською мовою. Документи, що є підставою для записів у бухгалтерському обліку і складені іноземною мовою, повинні мати узгоджений автентичний переклад українською мовою відповідно до вимог ст.11 Закону "Про мови в Україні".

При складанні фінансової звітності встановлюється межа суттєвості в розмірі 100 грн. Фінансова звітність подається щоквартально.

Рух документів від моменту їх складання або одержання від інших підприємств, організацій до використання для бухгалтерських записів і наступної передачі до архіву здійснюється згідно графіку документообороту.

Первинні документи повинні бути складені в момент здійснення операцій, а якщо це не можливо – безпосередньо після її закінчення.

У Товаристві використовуються бланки суворого обліку та звітності (трудові книжки і вкладиші до неї, довіреності).

Під документообігом розуміють організовану систему , створення перевірки та обробки первинних документів в бухгалтерському обліку від моменту їх створення до передачі в архів.[4]

Графік документообігу – затверджений порядок обробки інформації , що зазначена в первинних документах. При проектуванні раціональних документопотоків на підприємстві складають схеми руху основних груп та видів документів. Схеми розробляються для різних категорій документів (вхідних, вихідних, внутрішніх, наказів по основній діяльності, особовому складу) На ТОВ «АСТРАЛ-сервіс» графік документообігу не затверджений.

У процесі використання об'єктів основних засобів економічні вигоди, втілені в них, споживаються Підприємством, внаслідок чого зменшується залишкова вартість основних засобів, що відображається шляхом нарахування амортизації.

Строк корисного використання (експлуатації) – очікуваний період часу, протягом якого необоротні активи будуть використовуватись ТОВ«АСТРАЛ- Сервіс» з їх використанням буде виготовлено (виконано)Товариством обсяг продукції (робіт, послуг).

ТОВ«АСТРАЛ -Сервіс» амортизацію основних засобів нараховує згідно норм технічного ресурсу із застосуванням прямолінійного методу. Тобто рівномірно списують (розподіляють) вартість об'єкта, що амортизується протягом строку його експлуатації.

Нарахування амортизації бухгалтерія Товариства припиняє, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта основних засобів, переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання (якщо це передбачено правилами експлуатації), консервацію.

На підприємстві встановлюються такі норми технічного ресурсу (строки служби),якщо інше не визначить постійно дюча комісія:

- для промислового майна (будівлі, споруди) – від 20 до 50 років;

- для іншого виробничого обладнання – від 8 до 15 років;

- для офісної техніки - від 4 до 10 років;

- для транспортних засобів – від 4 до 8 років.

Малоцінними необоротними активами (МНМА) визнаються матеріальні активи очікуваний строк корисного використання яких більше 1 року та вартість яких складає менше 1000 грн. (крім одягу машин).

Амортизація МНМА нараховується в розмірі 100% вартості в місяці його введення в експлуатацію (крім одягу машин).

Придбані (отримані) або вироблені запаси зараховуються на баланс Підприємства за первісною вартістю. При відпуску запасів у виробництво, продаж та при іншому вибутті їх оцінка здійснюється за методом ФІФО - собівартість першим за часом надходження запасів. На дату складання балансу запаси відображаються за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.

Облік транспортно-заготівельних витрат здійснюється за методом середнього відсотка