Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
2.86 Mб
Скачать

40. Геометричне орієнтування через один вертикальний ствол (стовбур)

Польові роботи при виконанні орієнтирно-з'єднувальної зйомки через один вертикальний ствол вирішують два завдання: проектування двох точок з поверхні в шахту та прилягання до них на поверхні і горизонті гірничих робіт.

Проектування двох точок з поверхні в шахту виконується, в основному, за допомогою висків 4, опущених у ствол. Завдяки вер­тикальному положенню висків, їх координати X і Y на по­верхні і в шахті, а також дирекційний кут їх створу співпадають.

Для здійснення проектування за допомогою висків необхідно мати таке обладнання: лебідки з дротом для опускан­ня та підйому висків, направляючі блочки, центрувальні пластинки , вантажі та баки із заспокоювачами . Лебідки з дротом встановлюють на поверхні поблизу ствола і надійно за­кріпляють. На спеціальних брусах кріплять направляючі блочки. Кінець дроту пропускають через них і опускають в шахту, прикрі­пивши до нього вантаж. Для зменшення коливання вантаж опускають у бак з рідиною. Фіксування положення висків на поверхні здій­снюється за допомогою центрувальних пластин з -подібним вирізом. Вони прикріпляються до брусків, закріплених над ство­лом, і дріт заводиться у виріз пластинки.

Схема орієнтирно-з'єднувальної зйомки через один верти­кальний шахтний ствол: 1 – лебідка; 2 – блочок; 3 – цент­рувальна пластина; 4 – дріт; 5 – вантаж; 6 – бак із заспо­коювачем

Лебідки для опускання висків повинні бути обладнані храпо­виками і мати діаметр барабана не менше 250 мм. Для висків ви­користовують стальний дріт високої якості діаметром 1-2 мм. Він не повинен мати вигинів, пошкоджень і зрощувань. Загальна маса вантажу, який підвішують до дроту, коливається від 30 до 150 кгс залежно від глибини шахти. Заспокоювачем може бути вода або трансформаторне масло, які заливають у мета­леві баки. Їх діаметр повинен бути значно більшим, ніж діаметр вантажу, щоб при коливанні виски не торкалися стінок або дна баку.

Перед початком роботи ствол на поверхні та на горизонті орієнтування перекривають помостами із дошок та брусків, зали­шаючи у верхньому з них отвори для пропускання дротів з ванта­жем. Виски опускають у шахту по черзі, використовуючи для цього вантажі масою 3-5 кгс. У шахті їх замінють на робочі вантажі, після чого перевіряють, чи не торкаються виски стінок ствола або обладнання, яке в ньому розміщене. Цей контроль здійснюють, порівнюючи відстані між висками на по­верхні та в шахті, посилаючи "пошту", або за періодом коливання висків.

Примикання до висків на поверхні має за мету визначити ко­ординати X і Y висків, опущених в шахту, а в шахті – виз­начення координат початкової точки підземної зйомки та дирекційного кута вихідної сторони маркшейдерської опорної мережі.

У маркшейдерській практиці використовують кілька способів примикання: з'єднувальним трикутником, з'єднувальним чотирикут­ником, симетричне примикання та інші. Найбільшого розповсюдження отримав спосіб з'єднувального трикутника, при якому у ствол опу­скають два виски (А і В).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]