Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
2.86 Mб
Скачать
  1. Основні та спеціальні маркшейдерські креслення

В основу індексації маркшейдерсько-геологічних креслень покладено класифікацію креслень, яка прийнята в інструкції Комплект креслень земної поверхні кожного гірничого підпри­ємства складається з наступних аркушів рел’єфу та ситуації на поверхні: план земної поверхні території економічної зацікавленості гірничого підприємства, план забудованої частини земної поверхні, план промислового майданчика, план породних відвалів, план ділянок поверхні, які відведенні під складування корисних копалин або сховища відходів збагачувальних фабрик, картограма розташування планшетів, план розташування пунктів маркшейдерської опорної та знімальної мереж на земній поверхні, план розташування пункктів розбивної мережі, осьових пунктів розбивної мережі та шахтних стволів, кроки та схеми конструкції реперів, план гірничого та земельного відводів.

Комплект креслень гірничих виробок включають: плани гірничиз виробок по горизонтам гірничих робіт, розрізи гірничих виробок, вертикальні розрізи, картограм розташування планшетів тощо.

8. Складання, поповнення, множення та зберігання маркшейдерських креслень

Маркшейдерська графічна документація виготовляяються на паперових (спеціальні планшети з ватману на тканевій основі або алюмінієвих пластинах, лавсанова плівка тощо) аббо цифрових носіях. Плани гірничих виробок при відкритому і підземному способах розробки родовищ мають поля 10 мм зверху і ліворуч, 30 мм – праворуч і 50 мм – знизу (рис. 1). У середині нижнього поля розміщують титульний напис, до якого входять назва вищої організації і гірничого підприємства, найменування креслення і його масштаб.

У лівій частині нижнього поля розміщують схему розташування частини картограми, де, крім даного планшета, позначеного штриховкою, слід зображувати планшети, які приєднуються до нього з вказівкою їх умовних номерів за картограмою.

Праворуч і у нижньому полі планшета розміщують табличку, в якій відзначають прізвища посадових осіб, які складали або поповнювали креслення на дату передачі і приймання креслення.

На вертикальних розрізах і проекціях на вертикальну площину тушшю синього кольору проводять висотну сітку із зазначенням їх відміток Z.

Вихідні креслення гірничих виробок поповнюють не рідше одного разу на місяць. Поповнення дозволяється вести олівцем. Закріплення зображення об’єктів тушшю виконують відповідно до прокладання підземних полігонометричних ходів, але не рідше двох разів на рік.

Вихідні маркшейдерські креслення дозволяється звертати і складати.

Для правильного, раціонального і безпечного проведення гірничих робіт кожне гірниче підприємство повинне мати два обов’язкових комплекти маркшейдерської графічної документації: креслення земної поверхні; креслення гірничих виробок.

Зберігання маркшейдерської графічної документації здійснюється в спеціальних шафах в розгорнутому вигляді. Шафи розташовується у спеціальній кімнаті, в яку стороннім вхід заборонено. Видача графічних матеріалів для поточного користування здійснюється картографом із записом в спеціальному журналі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]