Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_derzhavi_ta_prava_Ukrayini.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать
  1. Походження, основні редакції та списки Руської Правди.

Історія складення Руської Правди складна. Питання про її походження, а також час складання її найдавнішої частини повністю не досліджене. Деякі автори (наприклад академік Б. Греков) відносять це навіть до VII ст. Однак більшість сучасних дослідників поєднують Руську Правду з ім'ям Ярослава Мудрого, називаючи часом її видання 30-ті рр. IX ст. Суперечливим залишається і питання про місце видання Руської Правди. У деяких джерелах вказується Новгород, але більшість дослідників називає Київ.

Початковий текст Руської Правди до нас не дійшов. Однак відомо, що сини Ярослава у другій половині XI ст. істотно доповнили та змінили його, створивши так звану Правду Ярославичів. Тепер відомо 106 списків Руської Правди, складених у ХІІІ-ХVІІ ст., які прийнято поділяти на три редакції — Коротку, Розширену та Скорочену. Кожна з редакцій відображає певні етапи розвитку права в Київській Русі.

Коротка редакція — найдавніша (XI ст.). Вона складається з Правди Ярослава, або Найдавнішої Правди, Правди Ярославичів, або Статуту Ярославичів, Покону вірного та Статуту мостникам. Щоправда, останній належить більше до важливих пам'яток новгородського адміністративного законодавства. Він присвячений організації мостіння (брукування) головних торгових магістралей Новгорода і доріг, що вели до пристаней і на міський торг. У сучасній літературі існують три можливі варіанти датування Статуту. Професори С. Юшков і М. Тихомиров пов'язували його з кінцем XII ст., Б. Рибаков і Л. Черепнін — з 30-ми рр. XIII ст., В. Янин — з часом князювання Ярослава Ярославича (1265-1270 рр.).

Правду Ярослава Мудрого складено, ймовірно у 30-х рр. XI ст. Норми цієї Найдавнішої Правди відображають суспільні відносини ранньофеодального періоду. Зберігається, хоч і зі значним обмеженням, інститут кривавої помсти. Предметом правового захисту переважно є життя, тілесна недоторканність і честь дружинної знаті та її військового спорядження, її власність. Але немає норм, спрямованих на захист феодального землеволодіння.

Правду Ярославичів складено у 50 — 60-х рр. XI ст. У ній, на відміну від Правди Ярослава, дуже чітко визначено феодальну сутність регульованих нею суспільних відносин. Майже всі норми спрямовані на захист князівського феодального маєтку, земельної власності князя тощо. Тут чітко виражено специфіку феодального права, як права-привілею, тобто неоднакового підходу до захисту інтересів різних соціальних груп. Панівні верстви суспільства забезпечувалися правовою охороною значно краще, ніж нижчі верстви населення. Так, за вбивство селянина чи холопа сплачувався штраф 5 гривен, а за князівського дружинника — 80.

Щодо чіткого періоду написання Розширеної редакції Руської Правди дослідники не мають єдиної думки. Її створення відносять до часу князювання Володимира Мономаха (1113-1125 рр.) або його сина Мстислава. Не менш суперечливе питання про час виникнення складових цієї редакції — Суду Ярослава Володимировича та Статуту Володимира Мономаха. Розширена редакція Руської Правди, куди входять перероблені та доповнені норми її Короткої редакції, всебічно задовольняла інтереси феодалів, захищала їхню власність на землю, закріплювала безправ'я холопів, які

перетворювались на кріпаків, визначала обмеження майнових та особистих прав різних категорій феодально залежного населення.

Скорочену редакцію Руської Правди більшість дослідників розглядає як найпізнішу, створену на основі Розширеної редакції у XV ст. чи навіть XVII ст.