Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з політичної економії.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
349.96 Кб
Скачать

2. Державний перерозподіл доходів у змішаних економічних системах

Зменшення нерівності доходів у суспільстві - важливе завдання держави. Ринкова економічна система передбачає значну нерівність у розподілі грошового доходу, а значить, і в розподілі національного продукту між індивідуальними домогосподарствами. Наслідком цього є поляризація майнового становища у суспільстві: збагачення одних і поглиблення бідності та злиднів серед інших. Уряд регулює перерозподіл доходів шляхом прямого втручання у функціонування ринку за допомогою:

  • системи податків. В основі принципу перерозподілу доходів через податки лежить концепція платоспроможності (цей принцип базується на ідеї, що рівень оподаткування перебуває у залежності безпосередньо від конкретного доходу і рівня матеріального становища людини. Це означає, що окремі особи або підприємці з більш високими доходами будуть сплачувати більш високі податки ніж ті, чиї доходи значно скромніші. Ставка податку диференціюється залежно від рівня доходу: багаті сплачують більше, а бідні - менше, тобто податки розподіляються відповідно до величини отримуваного кожною людиною доходу. Таке співвідношення між ставкою податку і рівнем доходу, коли середня ставка податку зростає паралельно зі зростанням доходу, в економічній теорії називається прогресивною системою оподаткування.

  • трансфертних платежів, які мають на меті фінансову допомогу тим верствам населення, які або непрацездатні за віком чи за станом здоров'я, або не отримують доходів через вимушене безробіття, виконують малооплачувану працю, тобто всі ті, хто в межах ринкової системи в силу обставин позбавлений засобів до існування. Трансфертні платежі підтримують певну соціальну рівновагу у суспільстві, виступають суттєвим важелем регулювання державного сукупного попиту.

3. Державний перерозподіл ресурсів у змішаних економічних системах

В економічній теорії, зокрема у доктрині представників класичної школи політекономії (Рікардо, Сей), панує думка, що конкурентна ринкова система забезпечує ефективний розподіл ресурсів. Низка економічних криз, особливо "велика депресія" 30-х років, змусили економістів засумніватись у догматичності даної тези. Існування водночас рівноважних обсягів виробництва та зростаючого безробіття змусило економістів, в першу чергу кейнсіанців, обґрунтовувати необхідність державного втручання в економіку з метою досягнення зайнятості через стимуляцію інвестування.

Як зазначалось вище змінює структуру виробництва товарів приватного сектора економіки через реалізацію трансфертних платежів. Ті верстви населення, які отримали державні виплати, так звані трансфери, стають суб'єктами економіки, розширюючи сукупний попит. їх споживацькі потреби у товарах і послугах Індивідуального користування сигналізують виробнику про напрям і сферу застосування наявних факторів виробництва. Таким чином, трансфери призводять до видозміни структури виробництва товарів індивідуального споживання, а значить, держава бере участь у перерозподілі ресурсів між галузями у приватному секторі національної економічної системи,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]