Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з політичної економії.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
349.96 Кб
Скачать

Висновки

1. Світовий ринок в теперішніх умовах є доволі розвиненим явищем, однак він розвивається в умовах співіснування двох підходів до бачення вигідності світових торговельних стосунків. Перший передбачає вільну торгівлю, здійснення її без обмежень, другий доказує необхідність державного втручання, щоб захистити національне виробництво. Перший підхід зараз переважає.

2. Існує ряд теоретичних досліджень, де науково обґрунтовується необхідність здійснення вільної торгівлі. На початку XIX століття Д.Рікардо розробив теорію порівняльних переваг, де мова йде і про порівняльні витрати. Будь-яка країна має в своєму розпорядженні певні природні багатства, робочу силу, технологічні знання. Завдяки вільній торгівлі, що базується на принципі порівняльних витрат, світова економіка може досягти ефективнішого розміщення ресурсів і більш вищого життєвого рівня. Структура ресурсів та технологічні досягнення в кожній країні є різними. Отже, кожна країна може виробляти певні товари з різними реальними витратами.

3. Кожна країна повинна виробляти ті товари, виробництво яких вимагає менших витрат, ніж в інших країнах. А потім обмінювати їх на ті товари, виробництво яких для неї неефективне. Якщо кожна країна чинитиме таким чином, то світ зможе в повній мірі використати переваги спеціалізації. Світ в цілому і кожна країна, що вільно торгує, може отримати більший реальний дохід під використання того обсягу ресурсів, які перебувають у їхньому розпорядженні.

4.Сучасний світовий ринок характеризується новими тенденціями: активізувалася діяльність валютних ринків, що обслуговують світову торгівлю; відбулося поглиблення процесу інтернаціоналізації виробництва та реалізації товарів; зросла залежність господарств від зовнішнього ринку; зростає вплив на сніговий ринок ТНК; посилюється тенденція витіснення із світового ринку середніх та дрібних експортерів та імпортерів; зростає зустрічна торгівля, інтернаціоналізації.

5. Загальний стан зовнішньоекономічних зв'язків будь-якої країни характеризує її платіжний баланс, в якому показано співвідношення всієї сукупності надходжень з-за кордону та платежів за кордон за певний період часу.

6. Світовий ринок є структурним елементом світового господарства і разом з тим має свою власну структуру. Він охоплює: ринок товарів; ринок капіталу; ринок робочої сили; ринок валюти; ринок цінних паперів; ринок інтелектуальної класності; ринок послуг.

7. Світовий ринок в сучасних умовах характеризується функціонуванням міжнародних форм його регулювання, це стосується, зокрема, Світової організації торгівлі (СОТ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]