Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Material_z_troh_moduliv.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
238.08 Кб
Скачать

15. Методи стимулювання та регулювання поведінки д-сті і р-ку позитивн.Особистого досвіду.

Регулювати, стимул. д-сть та поведінку вихованців покликані методи стимулюв.діяльності й поведінки. Найефективн. Методи стимулювання і регуль. повед. – гра, змагання, заохочення, покарання. Гра – до неї дит.вдається ще у ранньому віці – це один з видів д-сті дит., що полягає у відтвор. дій дорослих і стосунків між ними. Види ігор: ігри-дозвілля, ігри-педагогічні. Колект., розважал.поділ. на групи: ігри-творчі(сюжетно-рольові, ігри-жарти, розіграші); ігри за визначен.правилами( рухові, спорт.-змагал.). Педагог.ігри: дидактичні( організов.у процесі навчання) і творчі педагогічні ( розроблені педагогом з метою досягнення конкр.виховн.з-нь. Головна умова успішн.застосув. ігор є активне залучення учнів не лише до гри, а й до процесу її ств.

Змагання забезпечує випробув.люд. своїх здібностей, відчуття товаристс. взаємодопомоги, передб.заохоченняч її учасників, сприяє р-ку нахилів, спонукає до насліду. Змаг.бувають індивідуал. і колективні .

Заохочення – схвалення позит.дій і вчинків з метою спонукати вихованців до їх повторення. Види: схвалення, похвала, нагорода, важливе доручення, авансування особистості. Покарання, як і заохочення застосов. як виховн.засіб. Види: покарання-вправлення, :покарання-обмеження, покарання-осуд,

покарання-умовність, покарання-зміна ставлення.

16. Методи контролю, самоконтролю і самооцінки рівня вихованості

До основних методів контролю відносяться: педагогічне спостереження за учнями; бесіди, направлені на виявлення вихованості; опити (анкетні, усні); аналіз результатів суспільно корисній діяльності, діяльності органів учнівського самоврядування; створення ситуацій для вивчення поведінки виховуваних. Педагогічне спостереження характеризується безпосереднім сприйняттям діяльності, спілкування, поведінки особи в цілісності і динаміці їх зміни. Розрізняють різноманітні види спостереження - безпосереднє і опосередковане, відкрите і приховане, безперервне і дискретне, монографічне і вузьке.. Бесіди з вихованцями допомагають педагогам з'ясувати ступінь інформованості що вчаться в області етичних проблем, норм і правил поведінки, виявити причини відхилень від виконання цих норм, коли вони спостерігаються.. Все частіше в класних колективах застосовуються психологічні опитувальники, які виявляють характер відносин між членами колективу, товариські прихильності або, навпаки, негативні відносини до тих або інших членів його. Досвідчені вихователі для контролю за ходом виховання школярів застосовують і такий складніший метод, як свідоме включення учнів в такі види діяльності і спілкування, в яких вони можуть найповніше проявити ті або інші сторони своєї вихованості Про результативність виховання свідчать такі показники: сформованість у основ світогляду, що вчаться, уміння оцінювати події, що відбуваються в наший країні і за кордоном; засвоєння ними норм моралі, знання і дотримання законів, зокрема правил для учнів; суспільна активність, колективізм, участь в учнівському самоврядуванні; ініціатива і самодіяльність вихованців; естетичний і фізичний розвиток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]