Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Material_z_troh_moduliv.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
238.08 Кб
Скачать

4. Рівні та методи науково-педагогічних досліджень.

Методологічна основа є багаторівневою системою, яку утворюють філософська методологія, опора на загальнонаукові принципи, конкретна наукова методологія, дисциплінарна методологія, методологія міждисциплінарних досліджень. Метод анкетування дає змогу підвищити об'єктивність інформації про педагогічні факти , явища, процеси оскільки передбачає отримання інформації від якнайбільшої кількості опитаних.Метод бесіди – джерело і спосіб пізнання педагогічного явища через безпосереднє спілкування з особами, яких дослідник вивчає в природних умовах. Потрібно мати план бесіди , основні і додаткові запитання, створити атмосферу для відвертого обміну думками.

Метод педагогічного спостереження – спеціально організоване сприйняття педагогічного процесу у природних умовах.Метод аналізу результатів діяльності учня – аналіз результатів видів діяльності учня, який допомагає скласти уявлення про нього за реальними справами. Метод реєстрування – виявлення певної якості в явищах даного класу і обрахування за наявністю, або відсутністю її.

5. Філософські основи педагогічного процесу. Аксіологія, онтологія та ідеологія.

Філософія освіти існує у трьох напрямах: 1. філософія освіти, як самостійна наука; 2. філ. освіти як самостійна наукова галузь; 3. філ. освіти розглядається в руслі загальної філософії.Ідеологію виховання прийнято розглядати у двох напрямах: виховання як розвиток, виховання як формування.Аксіологія виховання представляє школу консерватизму. Вихов. у школі повинно забезпечити передачу дитині стандартів і норм, які суспільство вважає правильними. Завд. школи не вносити новизну, а вивчати старе.У ХХ ст. філософію освіти представляють:1. філософія свободи – завд. школи і сутність виховання в тому, щоб надати людині свободу для вільного розвитку.

2. філософія прагматизму – дитина у школі повинна здобувати знання через власний досвід.

3.філ. екзистенціалізму – перше що має створити школа то це можливості для пізнання себе, свободу вибирати себе знаходити і відтворювати свої цінності

4. філ. заперечення права на істину – жодна людина і вчитель не має права казати, що володіє істиною, тому школа має створити умови для здобуття досвіду. Школа має максимально наблизитись до істини.

7.Загальнонаукова

методологія:основні підходи.

. Поняття “методологія” має два основних значення:а)система визначених способів і прийомів, застосовуваних у тій або іншій сфері діяльності(у науці, політиці);б)навчання про цю систему, загальну теорію методу, теорію дії. Методологія вчить, як треба діяти вченому, або практикові, щоб одержати хороший результат;досліджує внутрішні механізми, логіку руху й організації знання. Основна функція методу-внутрішня організація і регулювання процесу пізнання і практичного перетворення того або іншого об’єкта. Методика відповідає конкретним цілям і задачам психолого-педагогічного дослідження, містить у собі опис об’єкта і процедур вивчення, способів фіксації і обробки отриманих даних. На основі визначеного методу може бути створено безліч методик. Наприклад, експериментальний метод у педагогічній психології втілений у методиках вивчення інтелекту, волі, особистості учня. 1.Філософська методологія(виражає світоглядну інтерпретацію діяльності)

2.Опора на загальнонаукові принципи, форми, підходи.

3.Конкретна наукова методологія(сукупність методів, форм в конкретній науці).

4.Дисциплінарна методологія(сукупність методів, які використовують в певному розділі науки)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]