Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Material_z_troh_moduliv.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
238.08 Кб
Скачать

2. Понятійний апарат сучасної дидактики. Зміна поглядів на процес учіння

Понятійний апарат суч. дидактии: навчання, освіта, самоосвіта, викладання, учіння, знання, уміння, навички, зміст освіти, процес і методи навчання та форми організації. Навчання – процес взаємодії вчителя та учня, в результаті якого учень засвоює знання. Освіта—процес засвоєння систематизованих знань і формування на них основі світогляду, розвитку пізнавальних сил. Викладання—організація та управління вчителем пізнавальної діяльності учнів. Учіння—власна авчальна діяльність учня. Знання—факти, відомості, наукові теорії, які системно закріплені у свідомості людини. Уміння – здатніст свідомо діяти на основі засвоєних знань. Передбачають використання набутих знань. Навички—автоматизовані, звичні, безпомилково виконувані дії.

3. Історія становлення основних рис суч.Дидактики

В 2 пол.20ст. починают формуватися нові дидакт.системи. основними її ознаками були: 1.методологічні основи—об’єктивні закономірності філософії пізнання.2. сутність навчання—навчання повинно ґрунтуватися на суб’єктно-об’єктних відносинах між педагогом та учнем. Таким чином основним завданням навчання є переорієнтація на особистість того, що вчиться. Основні ідеї програмованої концепції навчання: доза інформації про предмет, який вивчається; завдання операції , щодо роботи з інформ.та її засвоєння.; контрольні завдання і вказівки про повторення вправи або перехід до наступного етапу. В сучасній дидакт., крім програм викор.і інші інфор..технології: бази даних, бази знань, комп’ютерні дидакт.ігри.

10. Навчальні підручники і посібники, вимоги до них.

Підручник- книга, яка містить основні наук. Знання з певної навч. дисцип.викладені з цілями навч., визначені програмою і вимогами дидактики. У навчальному процесі підручник виконує такі функції: освітню, розвивальну, виховну, управлінську, дослідницьку. Вимогт до підручників—науковий зміст матеріалу, точність, простота і доступність його викладу, чіткість формування визначень, правил, законів, ідей, точну і доступну мову тексту, розподіл навчального матеріалу. Навчальний матеріал підручника складається з емпіричного і практичного процесу засвоєння знань.

11. Сутність процесу навчання

Під поняттям викладання сьогодні розуміють упорядковану діяльність педагога, спрямовану на реалізацію цілей навчання, забезпечення управління навчально пізнавальної діяльності учнів. Під поняттям учіння—процес у ході якого на основі пізнання вправляння та набутого досвіду виникають нові форми поведінки і діяльності. Зрозуміло, що протікання процесу навчання не можливе без взаємодії співробітництва, партнерства між педагогами і учнями. Процес навчання є складною цілісною системою. Найважливішими його компонентами є цільовий, стимуляційно мотиваційний, змістовий, операційно діяльнісний, оцінно результативний.

12. Поняття про процес навчання як діяльнісний, його компоненти.

Протікання процесу навчання неможливе без взаємодії, співробітництва, партнерства між педагогами і учнями, їх діяльностями. Взаємодія передбачає безпосередні контакти учителя й учня, співробітництво, партнерство—контакти, дія яких може поширюватись у часі та просторі. Наприклад, виконання учнями домашніх завдань, проведення самостійних спостережень, досліджень. У будь якому варіанті головним є те, щоб ці контакти сприяли стимулюванню, активізації навчально-пізнавальної діяльності учнів, її організації. І це досить суттєво: без інтересу до навчального предмета, навчального матеріалу учень не буде працювати ні на уроці, ні вдома. У такому випадку, процес навчання—динамічна взаємодія учителя і учнів, у ході якої здійснюється стимулювання і організація активної навчально-пізнавальної діяльності школярів з метою засвоєння системи наукових знань, умінь, навичок, розвитку і всебічної вихованості особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]