Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Material_z_troh_moduliv.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
238.08 Кб
Скачать

14. Діяльність і педагогічні погляди й. Гербарта, с. Спенсера, ж. Руссо, д. Локка.

Німецький філософ Й.-Ф. Гербарт вважав, що мета виховання полягає у формуванні доброчесних людей. Він поділяв процес виховання на керування дітьми, виховуючи навчання і моральне виховання. Він говорив, що дитині від природи притаманна дикість, яку можна приборкати навчанням і вихованням. На його думку, система морального виховання ґрунтується на ідеї внутрішньої свободи, ідеї вдосконалення,ідеї приязні, ідеї права та ідеї справедливості. Вихована на таких ідеях людина ніколи не конфліктуватиме з середовищем. Англійський філософ, педагог, психолог Д. Локк категорично виступав проти шкільної освіти, він обстоював домашнє, індивідуальне виховання дітей. Ж.-Ж. Руссо був одним із представників хто розробив теорію формальної освіти. Згідно з нею основним завданням освіти є розвиток розумових сил, логічного мислення, уяви, пам‘яті, інтелекту учня. Г. Спенсер є засновником теорії матеріальної освіти. Вона зумовлена швидким розвитком техніки, промисловості, транспорту, зв’язку. Її основним завданням є здобуття прикладних знань.

15. Інноваційні освітні процеси на поч. 20 ст. Педагогічні погляди г. Кершентайнера, д.Дьюї, м.Монтессорі, с.Френе.

Популярним напрямом тогочасної педагогіки була теорія”нового” виховання і “нових ” шкіл. До нових шкіл зараховували середні школи-інтернати, які відкривали й утримували на кошти приватних педагогів або педагогічних організацій. У таких школах панували сувора дисципліна, дитяче самоврядування. На поч.. 20ст. набула популярності педагогіка”громадянського виховання” і “трудової школи”. Її репрезентував нім. Педагог Г. Кершенштейнер. На його думку, в реальних училищах праця може здійснюватися в лабораторіях, в гімназіях вона обмежується роботою з книгою. Дж. Дьюї був переконаний, що виховання повинно спиратися на спадкові дані, враховувати інстинкти і практичний досвід дитини. На його думку, необхідного досвіду учні набувають передусім у процесі ручної праці, трудового навчання. Переоцінюючи значення практичної дії, він недооцінював теоретичні знання. М. Монтессорі була прихильником теорії вільного виховання. На її думку, школи повинні бути лабораторіями вивчення психічної діяльності дітей.

19. Розвиток освіти і педагогічної думки в Київській Русі.

У Київській Русі існували язичницькі та християнські школи. Перше свідчення про школи датоване 988 р. і пов’язане з хрещенням. У 11 ст.у період розвиткуК.Р. тут існували школи книжного вчення монастирські, школи грамоти, кормильство, жін..школи. школи книжного вчення—школи підвищеного типу, тут вивчали сім вільних мистецтв. Монастирські—відкривались при монастирях, навчали новоприйнятих ченців. Школи грамоти—існували в містах, тут навчалися діти заможних міщан. Кормильство—форма домашнього виховання феодальської знаті. Жін..школи забезпечували виховання жінок і знатних родів. Проо розвиток педаг.думки К. Р. свідчать різноманітні джерела, перекладні й оригінальні. Перекладні—Пчєла, Златоус, Ізборнік Святослава. До оригінальних—Слово про закон і благодать Іларіона, Повчання дітям Мономаха.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]