Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_mova.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
763.9 Кб
Скачать

2. Загальний розрахунок годин лекцій, практичних занять, самостійної роботи

№ п/п

Назва розділів, тем

Кількість годин

усього

лекції

практичні заняття

самостійна робота

1

Мова і суспільство

 

Мова як суспільне явище. Роль і значення мови в житті суспільства. Специфіка мови правознавчого спрямування, її функції, місце в комунікативній практиці юриста. Державна мова. Законодавчі акти про мову, їх зміст, характеристика.

6

2

2

2

2

Стильові різновиди української мови

 

Поняття функціонального стилю. Класифікація традиційних стилів, їх специфіка, характеристика, сфери застосування. Особливості мовних засобів ділових паперів і документів правознавчого спрямування.

8

2

4

2

3

Писемне ділове спілкування

 

Писемне ділове спілкування, його особливості. Документ як засіб писемної професійної комунікації. Вимоги до його укладання. Поняття реквізиту документа, основні реквізити документів, правильність їх розміщення та оформлення. Текст документа.

8

2

4

2

4

Цивільно- й кримінально-процесуальні документи в юридичній практиці

 

Класифікація правничих документів, характеристика й особливості складання цивільно-процесуальних, кримінально-процесуальних, адміністративно-процесуальних і господарсько-процесуальних документів. Правові документи з розв'язання трудових спорів і конфліктів. Мовностилістичні особливості документів.

6

4

2

5

Мовна культура юриста

 

Мова і культура мовлення в житті професійного комунікатора. Основні ознаки культури фахового мовлення, вимоги до нього. Українська лексикографія. Норми мови, їх різновиди та характеристика. Службовий мовний етикет ділового спілкування.

6

2

2

2

6

Мовна компетенція юриста

 

Стилістична розрізненість лексики української мови. Юридична термінологія: джерела запозичення, творення, тлумачення. Поняття терміна, його ознаки. Іншомовні слова: вимоги до їх уживання. Професійна лексика. Функціональні особливості синонімів, паронімів та омонімів.

6

2

4

7

Усне професійне спілкування

 

Особливості усної професійної комунікації: форми та вимоги. Монолог і діалог, їх специфіка та особливості. Мовна специфіка здійснення прийому відвідувачів і проведення нарад. Юридична консультація, вимоги до її проведення. Ділова телефонна розмова, її етапи та вимоги до неї.

10

2

4

4

8

Публічний виступ

 

Публічний виступ: види, вимоги до його підготовки. Мовна специфіка публічного виступу. Підготовка й виголошення обвинувальної промови (практично). Підготовка й виголошення захисної промови (практично).

8*

2

4

9

Письмова робота

 

Укладання фахових документів. Завдання на володіння писемною мовою. Аналіз письмової роботи.

8

4

4

 

Всього

66

10

28

26

* У тому числі на індивідуальне вивчення – 2 год.

ЗАТВЕРДЖЕНО

вченою радою Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого

(протокол № 10 від 16.04.2010 р.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]