Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zaochniki_kontrolni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Методичні рекомендації щодо виконання контрольної роботи №1 Загальні рекомендації

1. Ознайомтесь з переліком теоретичних запитань, що винесені програмою для опрацювання в першому семестрі.

2. Не намагайтеся спочатку вивчити граматику, а потім братися за виконання контрольної роботи: курс латинської мови – це більшою мірою практична дисципліна, аніж теоретична; поєднуйте опанування теорією з виконанням практичних завдань.

3. Прочитайте загальну інформацію про латинське дієслово (Verbum). Зверніть особливу увагу (Nota bene!) на форму запису дієслова у словнику, на основи дієслова і на форми, які утворюються від кожної з основ. Цю інформацію потрібно добре засвоїти.

4. Занотуйте список особових закінчень дієслів активного і пасивного станів. Користуйтеся постійно цим списком для виконання контрольної роботи.

5. Прочитайте про утворення:

  • інфінітивів теперішнього часу активного і пасивного станів (Infinitivus Praesentis Activi, Infinitivus Praesentis Passivi);

  • форм наказового способу теперішнього часу (Imperativus Praesentis),

  • часових форм системи інфекта (id est (тобто) недоконаного виду): Praesens Indicativi Activi et Passivi, Imperfectum Indicativi Activi et Passivi, Futurum I Indicativi Activi et Passivi.

Занотуйте суфікси, за допомогою яких утворюються вищеперелічені часи.

6. Складіть таблицю відмінювання дієслів у часах системи інфекта, користуйтеся цією таблицею при виконанні граматичних завдань і при перекладі речень.

7. Складіть аналогічну таблицю дієслова бути (sum, fui, , esse). Не забувайте користуватися цією таблицею при виконанні контрольної роботи.

8. Ви готові до виконання завдань 1a), 1b), 1c), 2 і до перекладу речення 1 із 8-го завдання.

9. Прочитайте загальну інформацію про латинський іменник (Nomen substantivum). Зверніть особливу увагу (Nota bene!) на форму запису іменника у словнику. Ви повинні навчитися визначати відміну іменника (declinatio) за його словниковою формою.

10. З’ясуйте, що спільного у системі відмінків (casus) латинської і української мов. Зверніть увагу на особливості синтаксичних функцій відмінків латинської мови у порівнянні з функціями відмінків української мови. Запам’ятайте назви відмінків латинських іменних форм.

11. Прочитайте про першу і другу відміни латинських іменників. Зверніть увагу на правило середнього роду. Зважте, що закінчення а можливе як у першій, так і у другій відмінах; отже, не забувайте спершу визначати відміну іменника, а лише потім відмінок.

12. Скопіюйте зведену таблицю відмінкових закінчень іменників, постійно користуйтеся цією таблицею при перекладі речень.

13. Ви готові до перекладу речень 2 і 3 із 8-го завдання.

14. Прочитайте загальну інформацію про латинський прикметник (Nomen adjectivum). Зверніть увагу на форму запису прикметника у словнику. Навчіться визначати відміну прикметника за його словниковою формою.

15. Ознайомтеся з відмінюванням латинських займенників (Pronomina): особових (personalia), зворотного (reflexivum), присвійних (possesiva), вказівних (demonstrativa): is, ea, id; ille, illa, illud, а також займенникових прикметників (Adjectiva pronominalia).

16. Ви готові до перекладу речень 4 і 5 із 8-го завдання.

17. Прочитайте про синтаксис пасивної конструкції латинського речення, зверніть увагу на синтаксичну роль відмінку Ablativus, а саме на Ablativus auctoris і Ablativus instrumenti.

18. Ви готові до перекладу речень 6 і 7 із 8-го завдання.

19. Прочитайте про дієслова, що утворюються префіксально від дієслова бути (Verba sum-composita).

20. Ви готові до перекладу речення 8 із 8-го завдання.

21. Здобутих знань вам вистачить для перекладу речень 9 – 12 із 8-го завдання.

22. Прочитайте про третю відміну латинських іменників. Зверніть увагу на способи утворення форм Nominativus singularis для іменників цієї відміни. Не забувайте, що основа іменника визначається за відмінком Genetivus singularis, отже, наявна в усіх непрямих відмінках. Nota bene: за правилом середнього роду для іменників середнього роду форма Accusativus завжди відповідає формі Nominativus. Врахуйте основні тенденції визначення форми Nominativus singularis за формами непрямих відмінків (отже, і шляхи пошуку іменника в словнику):

  • якщо основа іменника закінчується на -r, -t, -d, то Nominativus singularis може закінчуватися на -s;

  • якщо основа іменника закінчується на -c, -g, то Nominativus singularis закінчується на -x.

23. Ви готові до виконання завдань 5, 6 і до перекладу речень 13 – 15 із 8-го завдання.

24. Прочитайте про утворення ступенів порівняння (Gradus comparationis) латинських прикметників. Зверніть увагу на синтаксичні конструкції речень, що містять прикметники у формах вищого і найвищого ступенів порівняння, зокрема на синтаксичну роль відмінків Ablativus comparationis і Genetivus partitivus.

25. Ви готові до виконання завдання 7 і до перекладу речень 16, 17 із 8-го завдання.

26. Прочитайте про утворення латинських дієприкметників (Participium Praesentis Activi (PPA), Participium Perfecti Passivi (PPP), Participium Futuri Activi (PFA)) і про їх синтаксичні функції. Занотуйте суфікси, за допомогою яких утворюється кожний із дієприкметників. Не забувайте, що Participium Praesentis Activi утворюється від основи інфекта, а Participium Perfecti Passivi і Participium Futuri Activi – від основи супіна.

27. Ви готові до виконання завдань 1e), 3 і до перекладу речень 18 – 20 із 8-го завдання.

28. Прочитайте про способи утворення основи перфекта. Занотуйте парадигму відмінювання дієслів у часі Perfectum Indicativi Activi.

29. Ви готові до виконання завдань 1d), 4 і до перекладу речення 21 із 8-го завдання.

30. Повне виконання контрольної роботи №1 дає вам достатню теоретичну і практичну підготовку для успішного складання заліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]