Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій політологія в вордовському форм...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
5.55 Mб
Скачать

3. Предмет, метод, структура та функції політології

Як всі науки, політологія має об’єкт та предмет пізнання. Зараз існує три основних підходи до визначення предмета політології : перший підхід полягає у тому, що політологія розглядається лише як одна з наук про політику нарівні із політичною філософією, політичною психологією та іншими науками; другий підхід ототожнює політологію та політичну соціологію як найбільш загальні науки про політику; третій підхід визначає політологію як загальну інтеграційну науку про політику в усіх її проявах, що включає в себе і політичну соціологію, і політичну філософію, і теорію держави та права та ін.

Об’єктом політології є політична дійсність, або політична сфера сучасного суспільства.

До політичної сфери відносять: політичні відносини й процеси, засобу, використовувані для досягнення політичних цілей, механізм функціонування політичних

інститутів, діяльність політичних партій і рухів, рівень політичної культури суб'єктів політики, вивчення основних проблем міжнародних відносин.

Предметом політології є феномен політичної влади, закономірності її функціонування та розвитку та її використання у суспільстві.

Сучасні політологи вважають, що межі політології постійно змінюються , а іноді навіть важко визначаються. Постійно збільшується число тем, які вивчає політологія. Це відбувається тому, що сучасна політика застосовується в дуже широкому колі царин людської діяльності.

Закони і категорії політології, як і будь-якої суспільствознавчої дисципліни, є науковими узагальненнями. Закономірне в політичному житті виявляється через діяльність суб'єктів політики та їх взаємодію. Закони політології виражають суть політичних явищ та суттєвий, необхідний, об'єктивний і регулярний зв'язок між ними.

Закон це необхідний, істотний, стійкий і повторюваний зв'язок між явищами.

Закони політології :

< Закони структури;

< Закони функціонування;.

< Закони розвитку.

Категорії - загальні форми мислення, які відображають найсуттєвіші, закономірні зв'язки і відношення реальної дійсності.

Категорії політології:

Політика, політичні інтереси, політичні цінності, політична боротьба, політична влада,

політичний режим, політична демократія, свобода, політична свідомість, політична ідеологія, політична культура, державний лад, політичний інститут, держава, політична система, політична організація, субкт політики, політичні відносини, політична думка, політична діяльність, політичне рішення, політичний процес, політичний конфлікт, політичне лідерство, політична соціалізація та ін.

Важливе місце в політології посідають методи та засоби досліджень. Як будь-яка наука, політологія використовує загальні та специфічні методи дослідження, способи та підходи до вивчення даних.

Методи політології - наукові способи, прийоми вивчення різних явищ політичної сфери суспільства.

Сучасна політологія використовує різнобічні теоретичні, філософські, загальнологічні та емпіричні методи дослідження.

1. Серед методів теоретичного пізнання агальні методи), тобто прийомів дослідження, способів узагальнення і формування системи знання, як правило, виділяють такі: інституціональний мето; соціологічний метод; історичний метод; системний метод; порівняльний метод; структурно-порівняльний метод; антропологічний метод; психологічний метод; біхевіористичний метод; нормативно-ціннісний метод.

2. У другу групу входять філософські та загально-логічні методи, які використовуються не тільки в політології, але й в інших науках: діалектичний метод; метод сходження від абстрактного до конкретного;аналіз і синтез; індукція і дедукція; узагальнення.

3. Поряд з теоретичними в політології застосовуються численні емпіричні методи збору і аналізу інформації, запозичені з природничих наук, кібернетики і соціології. До них відносять: опитування; спостереження; статистичні методи; математичні методи; метод моделювання.

Структура політології як науки охоплює: загальну політологію, теорію політичних систем та їх елементів, теорію соціального управління, теорію політичної ідеології, теорію міжнародних відносин, практичну політологію.

Місце і роль будь-якої науки визначаються функціями, що вона виконує.

Функція (від лат. function - виконання) - роль, яку певний соціальний інститут, явище, процес виконує стосовно потреб суспільної системи.

Функції політології:

1. Функція раціоналізації політичного.

2. Описова функція.

3. Роз'яснювальна функція.

4. Прогностична функція.

5. Інструментальна бо прикладна) функція.