Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ritorika_-_ZALIK.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
289.31 Кб
Скачать

40. Основні засади вчення д. Карнегі

Дейл Карнегі - блискучий науковий публіцист і майстер слова. Його книги - це своєрідне антілетаргіческое засіб для тих, хто не обтяжений турботою про пізнання таїнств спілкування, в кого не актуалізувалася потреба в оволодінні технологією його побудови.

Він точно влучає в ціль, стверджуючи, що люди найбільше потребують того, щоб навчитися ладити з іншими, з якими вони повсякденно спілкуються. Саме в повсякденному спілкуванні, коли люди часто вступають у прямі контакти, найважче утриматися в рамках хороших манер і благородного звернення.

У світі цивілізованої економіки, що базується на ринковому механізмі господарювання, добробут людей визначається їх підприємливістю та вмінням працювати з командою або в ній.

Високий рейтинг книг Дейла Карнегі пояснюється ще й тим, що вони написані цікаво, з масою всіляких прикладів і фактів, виразних статистичних даних. Отакими блискітками по їх сторінкам розкидані афористичні вирази: «частіше посміхайтеся», «вмійте слухати і надихати співрозмовника», «зауваження легше сприймається, якщо воно йде за похвальбою» і т. п.

Слово дане людині для втілення і передачі тієї думки, того почуття, тієї частки істини і натхнення, якими він володіє, іншим людям. Ось чому кожному з нас корисно володіти технологією вербального спілкування, в якому лексичний набір, постановка голосу, мелодія мови становлять її основні елементи. При цьому, кажучи про необхідність освоєння названої технологією, мова не йде про ораторське мистецтво. Хоча у книзі Дейла Карнегі дане поняття частіше використовується, ніж таке поняття як риторики.

Щоб стати оратором, явно недостатньо цього бажати і до цього прагнути. Отже, ораторами можуть стати особистості, які мають до цього природні дані. Що значить пізнати ази риторики, а тим більше проникнути в скарб її знань?

  1. говорити логічно.

  2. говорити аргументовано.

  3. говорити образно.

  4. говорити емоційно.

  5. говорити, майстерно жестикулюючи.

При правильній організації навчання риторика не виявляється нездоланною перешкодою. Чим активніше налаштовані люди на оволодіння риторичними прийомами, тим менше вони витрачають часу на досягнення цього.

Важливим доданком подібного успіху є те, про що докладно пише Дейл Карнегі. Це володіння упевненістю. Без неї ніякі риторичні прийоми не спрацюють.

Дейл Карнегі, американський письменник, публіцист, педагог-психолог, викладач. Стояв біля витоків створення теорії спілкування, перевівши наукові розробки психологів того часу в практичну область, розробивши власну концепцію безконфліктного й успішного спілкування.

Істина посткарнегіанской епохи полягає, напевно, в тому, щоб не доводити до крайності ні його ідеологію, ні аргументи його критиків. Адже до цього дня свої рекомендації щодо вдосконалення нашого внутрішнього світу та налагодженню відносин пропонують як послідовники Карнегі, так і його противники.

Дейл Карнегі жив за принципом, що немає поганих людей (і чим це гуманісти ще незадоволені ?..), а є неприємні обставини, з якими можна боротися, але зовсім не варто через них псувати життя і настрій оточуючим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]