Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юридична наука та її система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
912.38 Кб
Скачать

69. Облік, інкорпорація та консолідація як форми систематизації нпа.

Облік НПА – це діяльність зі збирання. Фіксування в логічній послідовності та зберігання НПА, підтримання їх у контрольному (актуальному) стані з урахуванням усіх змін та доповнень, а також зі створення спеціальних систем їх нагромадження і пошуку.

Головне завдання обліку є підтримання НПА у стані, що дозволяє оперативно одержувати необхідну правову інформацію. Ретельний облік законодавства є необхідним для забезпечення готовності до застосування правових норм органами держ влади та органами місцевого самоврядування, приватними юр і фіз особами.

Види обліку НПА:

Журнальний облік НПА, ураховуючи його обмежені технічні можливості, доцільно використовувати лише за умов невеликого інформац масиву.

Картковий обіг використ в органах держ влади та великих організаціях. Нові можливості електронного обліку НПА пов’язані з розширенням мережі Інтернет і спрощенням доступу до неї. Перевагам електронних баз правових даних є простота та швидкість пошуку і одержання необхідної правової інформації, оперативність її оновлення та актуалізації НПА у разу внесення до них змін.

Спеціальним офіційним видом обліку, що здійснюється уповноваженими органами державної влади, є створення державних реєстрів нормативно-правових актів. Введення реєстру покладено на Міністерство юстиції України.

Інкорпорація – впорядкування НПА без зміни їхнього змісту шляхом їх зведення в єдині друковані видання (збірники, зібрання, довідники, періодичні видання) за хронологією та\або предметом регулювання. Нові НПА або норми права в результаті інкорпорації не з’являються ; втручання в тексти актів можливе лише на рівні редакційної правки. Виконуватися вона може як органами держ влади та органами місцевого самоврядування (офіційна інкорпорація). Так і юр особами в межах їх підприємницької діяльності, в наукових або навчальних цілях (неофіційна інкорпорація). В Україні найпоширенішими результатами інкорпорації є збірники і зібрання законодавства. Збірники законодавства – це збірники НПА, об’єднаних за тематичною ознакою. Тексти актів у них наводяться в актуалізованому вигляді – із змінами та доповненнями в момент закінчення підготовки до друку (на першій сторінці або у вихідних даних має міститися інформація про те, станом на яку дату наводяться тексти документів). Зібрання законодавства – це систематизовані за хронологічною ознакою збірники НПА вищих (центральних) органів державної влади. Такі зібрання зазвичай мають офіційний характер. Можливе видання й неофіційних зібрань за власною ініціативою видавництва або іншого суб’єкта видавничої справи.

Консолідація – зведення у єдиний НПА декількох актів, що регулюють певну сферу суспільних відносин без зміни змісту. Така форма систематизації майже не застосовується у вітчизняному праві є поширена в англо – амер країнах.

Ознаки консолідації:

Вона завжди є результатом офіційної нормотворчості.

Консолідація можлива якщо існує декілька н-п актів виданих з одного питання в різний час.

Результатом консолідації є зажди прийняття нового акту та скачування дії попередніх.