Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юридична наука та її система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
912.38 Кб
Скачать

96. Тлумачення норм права за обсягом їх правового змісту.

Тлумачення норм права за обсягом – це логічне продовження і завершення процесу з’ясування значення і змісту норм права. Виступає як закономірний результат застосування всіх знайомих способів тлумачення (граматичного, логічного…). Тільки дякуючи їх застосуванню можна відповісти на запитання, чи повністю збагається в даній нормі буква закону з його духом, чи потрібно розуміти словесний вираз норми, або нормативно-правового акта в цілому в буквальному розуміння або ж необхідно звузити чи розширити їх зміст. Три види тлумачення:

Адекватне (буквальне) тлумачення ( такий вид тлумачення, коли дійсний зміст правової норми повністю збігається з її буквальним офіційним зовнішнім виразом, тобто норму розуміють як таку, що повністю збігається із відповідним нормативно-правовим приписом (текстовою формою правової норми)).

Поширювальне (розповсюджувальне) тлумачення (такий вид тлумачення відповідно до якого дійсний зміст певної норми права після застосування різних способів тлумачення виявився ширшим, ніж буквальний текст, зовнішній мовний вираз). Якщо текст н/п припису не повною мірою відображає зміст і обсяг волі законодавця, то необхідним стає саме такий вид тлумачення. При такому тлумаченні часто розширювально інтерпретуються незавершені переліки обставин, умов тощо. Такі переліки звичайно закінчуються словами « і т.ін.», «та інші», «та в аналогічних випадках», « і в інших випадках передбачених законодавством»

Обмежувальне тлумачення – це такий вид тлумачення, який містить висновок щодо змісту правової норми, коли цей зміст є вужчим за текст статті нормативно-правового акта.

97. Поняття прав і свобод людини і громадянина. Їх загальна характеристика.

Права і свободи людини і громадянина – це правові можливості (надбання) необхідні для існування і розвитку особи, які визнаються невід’ємними, мають бути загальними і рівними для кожного, забезпеч і захищатись державою в обсязі міжнародних стандартів

Ознаки:

  • права людини – це її правові можливості (надбання). Права і свободи людини і громадянина окреслюють певну сферу автономного існування (можливостей) індивіда у взаємовідносинах з іншими людьми, суспільством та державою, а тому є невід’ємною складовою його життєдіяльності як члена суспільства.

  • Права і свободи людини і громадянина визнаються як «природні». Права і свободи людини і громадянина визнаються природними тому, що організоване на цивілізованих засадах суспільство виходить із необхідності та доцільності існування формальної рівності людей, їх рівних можливостей як правових суб’єктів, які не повинні залежати від не правових чинників і їх рівних можливостей як правових суб’єктів, які не повинні залежати від не правових чинників і тому пов’язуються лише з фактом народження та існування людини. «всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах» - ст.. 1 Загальної декларації прав людини ООН 1948 р.

  • Права і свободи людини і громадянина є невід’ємними. Передусім вони невід’ємні, оскільки становлять складову частину особистості, є правовим надбанням людини. Права і свободи є невідємними в екзістенціональному сенсі як елемент соціального буття людини, без чого вона не може існувати як суб’єкт суспільних відносин, бути соціально і юридично дієздатною. Держава не дарує права людині, а то й не може їх відібрати. Держава, що порушує або обмежує права людини, не се за це відповідальність.

  • Права і свободи людини і громадянина є необхідними для її нормального існування і розвитку. Людина як соціальна істота, що позбавлена права є, не лише безправною у вузькому юридичному розумінні, а й не має можливостей для задоволення своїх потреб та інтересів. Тому перелік конкретних прав людини охоплює створення умов для задовільного існування і розвитку особи.

  • Права людини і громадянина мають бути загальними і рівними для кожного. Права людини є загальними, оскільки вносять у суспільне життя єдиний (формальний) вимір, який охоплює значну кількість, а в ідеалі – всіх людей, як суб’єктів права. Права людини повинні бути не тільки загальними, а й рівними для кожного, тобто без урахування належності до раси, статі, національності, релігії, політичних переконань тощо.

  • права і свободи людини і громадянина повинні визнаватися і гарантуватися державою в обсязі міжнародних стандартів. Визнання державою прав і свобод людини і громадянина шляхом закріплення їх у Конституції та інших законодавчих актах є першим кроком до їх утвердження і реалізації. Держава має докладати всіх можливих зусиль для гарантування, охорони та захисту прав і свобод людини і громадянина, що визначає головний напрямок гуманізації держави. Її основні цивілізаційні характеристики.