Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_vidpovidi_2012_1.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
350.64 Кб
Скачать

67. Поняття, загальна хар-ка та види тілесних ушкоджень

  1. Поняття тілесного ушкодження – це протиправне винне порушення анатомічної цілісності тканин, органів та їх функцій через застосування одного чи кількох зовнішніх ушкоджуючи факторів – фізичних, хімічних, біологічних, психічних.

За КК тілесні ушкодження поділяються на три групи:

  • тяжкі тілесні ушкодження

  • середньої тяжкості тілесні ушкодження

  • легкі тілесні ушкодження, які поділяються на легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров’я або незначну втрату працездатності, та легкі тілесні ушкодження без вказаних наслідків.

Детальне визначення кожного із зазначених видів тіл. ушкоджень дано у Правилах судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, затверджених наказом МОЗ.

Встановлення ступеня тяжкості тіл. ушкоджень здійснюється за висновком судово-мед. експертизи, призначення якої є обов’язковим у разі заподіяння тіл. ушкоджень.

Безпосереднім об’єктом злочинів, що спричиняють тіл. ушкодження є здоров’я інш. людини. (У разі спричинення шкоди власному здоров’ю – самокалічення - може бути ознакою об’єктивної сторони злочину ухилення від призову на строкову військову службу ст.. 335КК) .

Факультативними об’єктами цих злочинів виступають честь, гідність, недоторканість особи.

Об’єктивна сторона цієї групи злочинів може проявлятись як в діях, так і в бездіяльності. За описом об’єктивної сторони ці злочини є матеріальними, тому обов’язковим є встановлення трьох ознак:

  • діяння (дія чи бездіяльність);

  • наслідку у виді тілесного ушкодження певного ступеня тяжкості;

  • причинового зв’язку між ними.

Закінченими ці злочини вважаються з настанням шкоди здоров’ю певного ступеню тяжкості.

Суб’єктом злочинів, що передбачають відповідальність за різного виду тіл. ушкодження, можуть бути

- за тяжкі тіл. ушкодження та сер. тяжкості тіл ушкодження, вчинені умисно – фізична осудна особа, який виповнилось 14 років;

- за інш. види тіл. ушкоджень (легкі тіл. ушкодження, вчинені умисно, тяжкі тіл. ушкодження чи сер. тяжкості, вчинені необережності, умисне тяжке тіл. ушкодження в стані сильного душевного хвилювання чи заподіяне у разі перевищення меж необхідної оборони чи затримання злочинця) – фізична осудна особа, який виповнилось 16 років.

Суб’єктивна сторона цих злочинів може хар-ся такими ознаками:

- умисел (прямий або непрямий) – при вчиненні тяжкий чи сер. тяжкості тіл. ушкоджень та легких тіл. ушкоджень ( за КК крим. відповідальності підлягають особи за заподіяння лише умисно легких тіл. ушкоджень);

- необережність може проявлятись (як злочинна самовпевненість так і злочинна недбалість( при заподіянні тяжких тіл. ушкоджень і сер. тяжкості тіл. ушкоджень;

- є також склад злочину, при вчиненні якого суб’єктивну сторону хар-ть не тільки умисна вина, а й емоційний стан суб’єкта )ст.. 123КК – умисне тяжке тіл. ушкодження, вчинене в стані сильного душевного хвилювання);

- крим. відповідальності підлягає особа за умисне заподіяння тяжких тіл. ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони, або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця. Відношення суб’єкту до настання наслідків – тяжких тіл. ушкоджень – може проявлятись як з прямим, так і з непрямим умислом. При цьому слід зазначити, що як роз’яснює Пл. ВСУ відповідальність за цей злочин настає лише за умови, що здійснений винним захист явно не відповідав небезпечності посягання чи обстановці, яка склалась (п. 24 П ПВСУ № 2 від 07.02.03).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]