Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
155.01 Кб
Скачать

2. Характеристика коректурнів знаків і, іі, ііі груп.

3. Особливоті оригіналів канцелярських таьлиць. Формати канцелярських таблиць.

А1 30*42

А2 21*30

А3 15*21

А4 10*15

А5 7*10

А6 5*7

БІЛЕТ № 20

1. Підрахунок обсягів видання. Одиниці вимірювання обсягу авторського твору і друкованого твору.

Фізичний друкований аркуш використовують для виміру фізичного обсягу друкованого видання. Він має кількість сторінок, яка дорівнює знаменникові визначника частки. За будь-якого формату паперу друкований аркуш має: при 1/8 частці – 8,при 1/16частці – 16, при 1/12частці – 12 сторінок.

Авторський аркуш – це одиниця виміру авторського твору. Залежно від матеріалу твору, один авторський аркуш складає:

— для прозового тексту, – включаючи всі літери, розділові знаки, цифри, а також побіли між словами, – 40000 знаків;

— для віршованого тексту – 700 рядків різної довжини, навіть якщо це одне слово чи буква виділені окремо;

— для образотворчого матеріалу – 3000 см. Для ілюст­рацій, які мають довільну форму, підрахунки робляться по прямокутнику, яким обмальовують оригінал по крайніх виступаючих точках.

З підрахунку авторського аркуша вилучають:

а)зміст, якщо він повторює заголовки в тексті;

б)титульні дані на авантитулі, титулі, контртитулі;

в)лінійки, які відбивають підрядкові примітки від основ-ного тексту.

2. Технічні правила складання окремих частин таблиць (нумерація граф, нумераційних заголовок, підсумкової лінійки)

Надзаголовкову частину таблиці, яка містить нумерацій­ний заголовок і тематичний заголовок, оформляють згідно зі всією рубрикацією видання. Найчастіше нумераційний заголовок набирають окремим рядком з виключкою в правий край. Між нумераційним і тематичним заголовками відбивки не роблять.Підсумковий рядок, як правило, заключають по висоті в 24 п. з відбивкою від підсумкової лінійки на 8 п.

3. Акциденція, особливості складання форм акциденції та підготовка оригіналів.

Акциденція – (accident – випадковий). Це замовлення (крім видавничої акциденції), які не відображені в тематичному плані видавництв, а часто потрапляють від підприємств, фірм, фізичних осіб нерегулярно, тобто випадково.

Акциденція досить специфічна як по оформленню, так і по відтворенню. Складність набору – четверта.Акциденція поділяється на три групи:

Видавнича акциденція – всі. види титулів, графічні елемента палітурок, обкладинок, суперобкладинок, книжкові і журнальні оголошення, заставки і кінцівки, а також проспекти, буклети, листівки; специфіка видавничої акциденції, яку оформляють в видавництві і поступає для відтворення разом або дещо раніше основного оригіналу конкретного видання, полягає в тому, що оформлення оригіналів, набір, друкування проводиться окремо від основної частини видання, часто з інших друкарських форм і іншим способом.

Акциденція малих форм включає: бланки, програми, запрошення, дипломи, атестати, грамоти, свідоцтва, театральні квитки, меню ресторанів, візитні карточки, посвідчення і тому подібну малотиражну аркушеву продукцію: Використовуються всі,способи друку і оздоблення.Афішно-плакатна акциденція (аркушева продукція): афіші, плакати, оголошення, призови, аншлаги і тому подібне, можуть бути в вигляді самостшаих екземплярів, серійних видань, тематичних підбірок. Використовуються всі способи друку і комбінований друк, фарбовість 1-6 і всі види оздоблення. Афішно-плакатна акциденція призначена дни-розклеювання на афішних вітринах і стендах.

БІЛЕТ № 21