Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
155.01 Кб
Скачать

1. Особливості складання плакатів.

2. Коректор, його функції. Техніка читання коректури. Вимоги до коректурних відбитків.

Коректор – це працівник видавництва або друкарні, який перевіряє по коректурних відбитках точність відтворення оригіналу виправляє технічні, графічні, орфографічні помилки за допомогою коректурних знаків.

Техніка читання коректури. Вимоги до коректурних відбитків.

  • Коректор вичитує коректурний відбиток звіряючи з оригіналом

  • вичитування в підчитку

Коректура – це процес вичитування коректурних відбитків з складання з метою виправлення помилок за допомогою коректурних знаків.

Види:

  • Видавнича: її вичитують у видавництві: автор, редактор, коректор Для цього друкарня відсилає у видавництво 4 примірники коректур

  • Друкарська: вичитує коректор в друкарні

Вимоги до коректурних відбитків

Застосовуючи коректурні знаки, не можна користуватися простим олівцем.

На коректурних відбитка при багатоколонному складанні чи складанні великого формату можна використовувати праве і ліве поле. Інколи знаки на полях з'єднують на полях зі знаками в тексті лінією.

Всі знаки на полях повинні якнайближче повторюватися на рівні рядка, в якому зроблено правку.

Якщо в одному рядку є декілька виправлень, їх позна­чають різними знаками і на полі повторюють в тій самій послідовності.

При коректуванні пробних відбитків ілюстрацій знаки наносять під зображенням, якщо вони відповідають всьому зображенню. При виправленні окремих ділянок зображення ці ділянки зображення обводять рамкою. Знак виносять на поле і з'єднують з рамкою лінією.

55. Створення таблиць засобами MS Word. Форматування тесту в головці, боковику і графах.

Щоб вставити нову порожню таблицю в будь-яке місце свого документа, треба:

  1. Вставити курсор у те місце документа, куди ви хочете вставити таблицю.

  2. Виберіть команду Таблиця→Додати таблицю. З’явиться діалогове вікно Вставка таблиці.

  3. У текстових полях Число стовпців і Число рядків, введіть кількість рядків і стовпців майбутньої таблиці.

  4. Для того щоб застосувати один з видів автоформатування таблиць Word до своєї таблиці, клацніть Автоформат, виберіть потрібне форматування, а потім клацніть ОК.

  5. У текстовому полі Ширина стовпця виберіть потрібну ширину стовпця.

  6. Клацніть ОК. У документі з’явиться порожня таблиця, у якій буде перебувати курсор.

Коли курсор перебуває в таблиці, можна вводити й редагувати текст так само, як у звичайному документі. Текст, введений в таблицю, автоматично розбивається на рядки, коли його довжина перевищує ширину стовпця.Щоб видалити вміст ячейки, виділіть її і натисніть клавішу DeleteЗаголовочна частина таблиці може бути простою і складною, а може складатися з декількох ярусів.Тексти заголовків, якщо можливо, варто розташовувати горизонтально. При великому заголовку і вузьких графах текст розміщають вертикально, при цьому заголовки всіх решта граф, крім боковика, можна теж розставляти вертикально.У заголовках, які розміщені горизонтально, рядки тексту виключають посередині графи з відбивкою від вертикальних лінійок не менше ніж на 2 п. По висоті заголовки розміщають також посередині. Верхня відбивка від горизонтальних лінійок, як правило, на 2 п. більша, ніж нижня.Рядки заголовків, розташованих вертикально, завжди починають від однієї горизонтальної лінії. Заголовочну частину таблиць переважно набирають шрифтами того ж кегля, що і хвостову. Однак, щоб уникнути вертикального розташування заголовків, їх можна набирати кеглем на ступінь нижче, ніж кегль шрифту боковика і прографки. В одноярусному заголовку текст кожної графи набирають з прописної літери.

БІЛЕТ № 32

56. Технічні правила складання перерахувань.

Перерахування – це тексти, розбиті на пункти і підпункти, що мають цифрове чи буквене позначення. Вони можуть бути набрані такими способами:

— всі пункти впідбір з поділом комами чи крапками з комами;

— всі пункти з абзацного відступу чи з втяжкою наступних рядків;

— з поділом крапками чи крапками з комою.

Нумерують перерахування арабськими цифрами з крапкою чи з дужкою, прописними чи рядковими літерами українського алфавіту з крапкою чи дужкою, іноді – римськими цифрами чи латинськими літерами. Кожний пункт перерахування починають з рядкової літери, крім випадків, коли після кожного пункту стоїть крапка.

При переносі перерахування зі сторінки на сторінку бажано закінчувати сторінку повним пунктом, тобто почина­ти наступну сторінку з нового пункту. Якщо другі рядки перерахувань набирають з втяжкою, то початок всіх рядків повинен бути вирівняний. Як і в усіх інших випадках, у перерахуваннях не допускаються висячі рядки.