Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
155.01 Кб
Скачать

57. Правила складання заголовочної і підзаголовочної частини таблиці. Форматування тексту в головці, боковику та прографці.

Заголовочна частина таблиці може бути простою і складною, а може складатися з декількох ярусів.

Тексти заголовків, якщо можливо, варто розташовувати горизонтально. При великому заголовку і вузьких графах текст розміщають вертикально, при цьому заголовки всіх решта граф, крім боковика, можна теж розставляти вертикально.

У заголовках, які розміщені горизонтально, рядки тексту виключають посередині графи з відбивкою від вертикальних лінійок не менше ніж на 2 п. По висоті заголовки розміщають також посередині. Верхня відбивка від горизонтальних лінійок, як правило, на 2 п. більша, ніж нижня.

Рядки заголовків, розташованих вертикально, завжди починають від однієї горизонтальної лінії. Заголовочну частину таблиць переважно набирають шрифтами того ж кегля, що і хвостову. Однак, щоб уникнути вертикального розташування заголовків, їх можна набирати кеглем на ступінь нижче, ніж кегль шрифту боковика і прографки. В одноярусному заголовку текст кожної графи набирають з прописної літери. В багатоярусному самостійні заголовки набирають теж з прописної літери, а підпорядковані граматично заголовки в нижніх ярусах – з рядкових. В кінці заголовка кожної графи знаків пунктуації не ставлять (крім обов'язкових крапок у скороченнях).

Текстові і цифрові елементи боковиків в таблицях ви­ключають переважно в лівий край. При наявності лівої лінійки обрамлення текст відбивають від неї на півкегля основного шрифту, яким набраний боковик, а цифрові дані, наприклад, в логарифмічних таблицях, виключають на середину.

58. Види колонтитулів. Оформлення текстової частини колонтитулів. Створення колонтитулів засобами ms Word.

Колонтитули (від французького colonne-стовпчики та латинського titulus-напис) – текстові рядки, поміщені над основним текстом кожної сторінки. Колонтитули служать для полегшення користування виданням, інколи – для покращення оформлення видання.

В сучасних виданнях колонтитули, які мають чисто декоративне значення, так звані «мертві», майже не застосо­вують. Композиційне розміщення колонтитулів може бути різноманітним, хоча переважно їх набирають «окремим рядком», майже завжди одним рядком, шрифтами, які значно відрізняються від основного (курсивом, півжирним курсивом, капітельними літерами, прописними заниженого кегля). 82

У багатьох випадках в одному рядку з колонтитулом може бути розміщена колонцифра.

Дуже часто колонтитул закривають знизу тонкою лінійкою на повний формат сторінки складання. Зустрічаються колонтитули, відбиті лінійками зверху та знизу.

БІЛЕТ № 33

1. Бібліографічні списки. Правила складання бібліографічних списків.

Бібліографічні списки, або покажчики літератури, бувають прикнижкові, внутрішньокнижкові, внутріш­ньожурнальні та пристатейні. В більшості видань – це перелік використаної у виданні літератури та літератури, рекомендованої для поглибленого вивчення предмету, з короткими даними (бібліографічними записами простої структури) про кожне згадуване видання.

У кожному бібліографічному запису, як правило, подають відомості про авторів, назву видання, номер тому, місце і рік видання. Складання покажчиків літератури характерне застосуванням різноманітних виділень, частим використанням іноземних шрифтів, особливою системою скорочень і розставлення знаків пунктуації. Бібліографічні списки набирають шрифтами заниженого кегля на сторінку складання основного тексту. При достатній ширині та коротких бібліографічних відомостях їх можна верстати в дві колонки.