Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
155.01 Кб
Скачать

2. Складання тексту зі зносками. Вставляння зносок за допомогою пункту меню «Вставка».

Зноски – доповнення чи пояснення до основного тексту, які розміщують внизу сторінки чи колонки при наявності в тексті, до якого ці пояснення належать, знаку виноски (зірочки чи цифри).

Зноски завжди набирають шрифтами тієї ж гарнітури, що й текст, але меншим кеглем. Коли основний текст набраний шрифтами кегля 8 і нижче, зноски набирають тим же кеглем. Складання кожної зноски починають з абзацного відступу, який дорівнює абзацному відступові в основному тексті. Від основного тексту зноски відділяють пробілом чи пробілом з тонкою лінійкою довжиною 1 квадрат. Відбивка зносок від тексту – в межах 1—2 кегельних. Вона повинна бути такою, щоб висота зноски разом з відбивкою та лінійкою була кратною кеглю основного шрифту. Зноски, як правило, поміщають на тій сторінці чи в тій колонці, що і фрагмент тексту. Для економії паперу можна використовувати такі засоби:

  1. розміщувати всі зноски до двох сторінок розвороту внизу тільки правої сторінки чи останньої колонки правої сторінки при багатоколонному наборі;

  2. розставляти зноски упідбір одна до одної через крапку і тире, що роблять при коротких зносках.На кінцевій сторінці технічні правила верстки вимагають розташування зноски в самому низу сторінки, якщо немає інших вказівок видавництва.

Виходячи зі змісту та мети кінцевого пробілу на кінцевій сторінці, логічніше розміщувати зноску під кінцевим рядком основного тексту зі звичайною для цього відбивкою від основного тексту.

Якщо зноска велика і не вміщається на одній сторінці, її можна продовжувати на наступній сторінці, повторюючи основну відбивку, лінійку.

3. Класифікація акцидентних форм.

  1. Видавнича: всі види титулів, обкладинки, супер обкладинки, Книжково-журнальні оголошення, буклети, проспекти, заставки, кінцівки, колон лінійки і т. д.

  2. Малих форм: календ арики, білетики, і т. д.

  3. Афішно-плакатних ( великих форм): афіші, плакати

Явище оптичної ілюзії.

Явище оптичної ілюзії – це однакові за розміром елементи сприймаються по різному в залежності від варіанту оформлення.

Групування рядків в акцидентному наборі.

  1. Відкрите: – коли всі рядки виключені по середині формату. Різновидністю його є 3 рядкове групування коли сер. рядок найдовший.

  2. Східчасте – рядки однакового формату розміщені східцями з однаковими відступами один від одного

  3. Закрите яке поділяється на

  • Симетричне

  • Асиметричне( блочне)

  1. Фігурне і т д

  2. Змішане:

БІЛЕТ № 25

1. Характеристика шрифту як засобу поліграфічного відтворення тексту. Види шрифтів, їх використання.

Шрифти – знаки, якими набирають друковані видання; залежно від графічних ознак (контрастність, наявність і форма засічок), вони діляться на п'ять основних груп і одну додаткову.

До першої групи належать шрифти з помірною контраст­ністю між основними та з'єднувальними штрихами. Засічки в них короткі, вони є одночасно плавним потовщенням основного штриха і наближаються за своєю формою до трикутника.

До другої групи належать шрифти з різко вираженою контрастністю між основними та з'єднувальними штрихами. Засічки в них довгі, тонкі.

До третьої групи належать шрифти з малою контрастністю між основними та з'єднувальними штрихами. Засічки наближаються до прямокутної чи трикутної форми.

До четвертої групи належать шрифти майже з повною відсутністю контрастності між основними та з'єднувальними штрихами. Засічки в них прямокутні.

До п'ятої групи належать шрифти з повною відсутністю контрастності між основними та з'єднувальними штрихами. Вони не мають засічок.

До додаткової групи належать шрифти імітаційні (рукописні, машинописні, поліграфічні), які не можуть бути віднесені до перерахованих вище груп.

Традиційна технологія друкарського складання має велику кількість різних шрифтів. З появою комп'ютеризованих видань застосовують комп 'ютерні еквіваленти цих шрифтів. Цей процес називається оцифруванням шрифтів.