Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Медико-тактична характеристика стихійних лих2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
364.54 Кб
Скачать

3.2.3. Зсуви

Зсуви — це переміщення поковзом мас гірськиих порід донизу по схилу під впливом сили тяжіння. До 90% зсувів припадає на райони, що розташовані на абсолютній височині від 100 до 1 700 м над рівнем моря. Основна причина їх виникнення - надмірне насичення підземними водами глинистих порід. Сходять вони у будь-яку пору року, але переважно у весняно-літній період на схилах, що мають крутість понад 19о, здебільшого по берегах річок в Карпатах та Криму.

За швидкістю руху зсуви класифікуються як виключно швидкі – 3 м/год, дуже швидкі – 0,3 м/хв., швидкі – 1,5 м/добу, помірні – 1,5 м/місяць, дуже повільні – 1,5 м/рік, виключно повільні – 0,06 м/рік.

За потужністю процесу і кількістю гірських порід, що зсуваються, вони поділяються на малі – до 10 тис. м3, середні – 11-100 тис. м3, великі – 101-1000 тис. м3, дуже великі – понад 1000 тис. м3.

За своїми наслідками (руйнування будівель, погіршення епідеміологічного стану) зсуви подібні до землетрусів, проте площі, на які поширюється це стихійне лихо, значно менші. Враховуючи місце їх виникнення, кількість потерпілих може бути від одиниць до 50 чоловік.

Кліматичні, гідрогеологічні та деякі інші явища зумовили виникнення на території України значних природних зсувних процесів. Площі зсувів за останні десятиріччя збільшилися на окремих територіях у 2-5 разів. Особливо активно ці процеси проходять у районах активної господарської діяльності (Прикарпаття, Крим, Донбас, Одеська, Дніпропетровська, Хмельницька області та інші промислові агломерації), де зафіксовано 138 тис. зсувів.

Всього на території України зафіксовано 16333 зсувів загальною площею 4 953,7 км2, у зону дії яких може потрапити до 200 населених пунктів.

Нерідко вони приводять і до людських жертв. Найтрагічніший зсув XX століття стався в Італії у 1962 р., внаслідок якого кількість загиблих перевищувала 3000 чоловік, що мешкали у 8 містах, які були накриті зсувов об’ємом у 240 млн. м3. У 1984 р. зсув в Гіссарському районі Таджикистану шириною 400 м і завдовжки 4,5 км накрив селище Шарара. Під величезними масами землі виявилися похороненими 500 будинків, загинули 207 чоловік.

Чи можна передбачити початок зсуву? Так, можна. Зсув ніколи не є раптовим. Спочатку з’являються тріщини в ґрунті, розриви доріг і берегових укріплень, зміщуються будівлі, споруди, дерева, телеграфні стовпи, руйнуються підземні комунікації. Дуже важливо помітити ці перші ознаки і скласти правильний прогноз. Рухається зсув з максимальною швидкістю тільки в початковий період, далі вона поступово знижується.

Просадка земної поверхні. Це явище зумовлено створенням підземних порожнин, що може бути пов’язано як з природними явищами (зсуви земної поверхні, підземні водяні потоки тощо), так і результатами діяльності людей (видуботок корисних копалин, підземні будівельні роботи). Наслідком цього може бути просадка або провал земної поверхні, що в свою чергу призводить до людських і матеріальних втрат, як це сталося в 1997 р. у мікрорайоні „Тополі” м. Дніпропетровськ.