Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Медико-тактична характеристика стихійних лих2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
364.54 Кб
Скачать

Хід заняття

- Оргметодвказівка:

Викладач, перевіривши за списком наявність студентів, оголошує тему, вид і мету заняття.

1. Вступна частина

Стихійні лиха, аварії і катастрофи часті явища в нашій країні. Кожний рік в тому або іншому регіоні відбуваються сильні розливи річок, прориви гребель і дамб, землетруси, бурі і урагани, лісові і торф'яні пожежі.

Кожному стихійному лиху, аварії і катастрофі властиві свої особливості, характер ураження, об'єм і масштаби руйнувань, величина зруйнувань і людських втрат. Кожна по-своєму накладає відбиток на навколишнє середовище.

Причиною стихійних лих є складні явища і дії сил природи, що відбуваються в земній корі, газовій і водній оболонці Землі. Ці явища ще недостатньо вивчені, деякі з них майже не підда­ються прогнозу.

Стихійні лиха щороку забирають сотні тисяч людських життів, руйнують населені пункти, промислові об'єкти, спри­чинюють аварії, завдають величезного збитку народному гос­подарству.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, щорічний збиток від стихійних лих становить 30 млрд. доларів, кількість жертв сягає 250 тис. людей. За даними Організації Об'єднаних Націй, протягом останніх 20 років через стихійні лиха загинуло близько 3 млн. людей, загальна кількість потерпілих - майже 800 млн.

Підраховано, що 40 % усіх стихійних лих у світі припадає на повені, 20% - на тропічні циклони (тайфуни), по 15 % - на посухи і землетруси. Понад 50 % руйнацій під час стихій­них лих спричинюють повені.

Останнім часом спостерігається зростання кількості стихій­них лих: частота посух збільшилася у 8 разів, пожеж і вивер­жень вулканів — утричі, циклонів, повеней і епідемій — удвічі.

Знання причин виникнення і характеру стихійних лих дозволяє при завчасному вживанні заходів захисту, при розумній поведінці населення значною мірою понизити всі види втрат.

Завчасна інформація дає можливість провести попереджувальні роботи, привести в готовність сили і засоби, роз'яснити людям правила поведінки.

Все населення повинно бути готове до дій в екстремальних ситуаціях, до участі в роботах по ліквідації стихійних лих, аварій і катастроф, уміти володіти способами надання першої медичної допомоги постраждалим.

Чим же є стихійні лиха, які їх особливості, які правила поведінки і дії людей в надзвичайних ситуаціях?

2. Перевірка вихідного рівня знань і навичок студентів з питань раніше вивченого матеріалу (усно).

3. Навчальні питання

3.1. Визначення і класифікація надзвичайних ситуацій природного характеру

Стихійні лиха — це небезпечні, не керовані людиною явища природи або процеси геофізичного, геологічного, гідрологічного, атмосферного і іншого походження таких масштабів, які викликають катастрофічні ситуації, що характеризуються раптовим порушенням життєдіяльності населення, руйнуванням і знищенням матеріальних цінностей, ураженням і загибеллю людей.

Стихійні лиха як явища часто призводять до аварій і катастроф в промисловості, на транспорті, в комунально-енергетичному господарстві і інших сферах діяльності людини.

Самі по собі надзвичайні ситуації природного характеру дуже різноманітні. Тому, виходячи з причин (умов) виникнення, їх ділять на групи (схема 1):

  • Геологічні (тектонічні);

  • Гідрологічні (топологічні);

  • Метеорологічні;