Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рома !!!!!! .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
610.3 Кб
Скачать

Глава 11. Навантажувально-розвантажувальні засоби 443

Конвеєри по мірі мобільності можуть бути стаціонарними, переставними і пересувними(монтовані на колесах), а по виду роликів з циліндричними, дисковими роликами або з кульками.

Ролики мають, як правило, циліндричну форму і обертаються за допомогою шарикопідшипників, встановлених на нерухомих осях. При транспортуванні вантажів циліндричної форми, наприклад труб, металевих прутів і тому подібне, застосовують конусоподібні або парні похилі ролики. Ролики зазвичай виготовляють із сталевої труби. За неважких умов роботи застосовують ролики з синтетичних матеріалів. Вони мають меншу масу, менш схильні корозії, мають деяку еластичність і безшумні при русі по них вантажів.

За способом дії роликові конвеєри розділяють: на приводні(ролики наводяться в обертання двигуном і повідомляють рух вантажам, що лежать на них); неприводні(вантажі переміщаються під дією безпосередньо прикладеної до них рушійної сили і, накочувавшись на ролики, приводять їх в обертання).

Зазвичай неприводні роликові конвеєри встановлюють з невеликим нахилом у бік руху(для регулювання кута нахилу конвеєра стойки рами виконують висувними), при цьому силою, рушійною вантажі, служить подовжня складова їх сили тяжіння. Такі конвеєри називають гравітаційними і, по суті, представляють похилу площину, на якій для зменшення опору руху суцільний настил замінений роликами.

Стаціонарні неприводні роликові конвеєри(рольганги) загального призначення(ГОСТ 8324-71) складаються з секцій з роликами завдовжки 160-1200 мм, діаметром 40-155 мм і кроком роликів 50-630 мм(мал. 11.105). Радіуси поворотних(криволінійних) секцій від 400 до 4000 мм(мал. 11.105, а, б). Типорозмір конвеєра приймається залежно від навантаження на ролик і габаритів переміщуваного вантажу [11].

Роликові конвеєри можуть мати вузли перетину і розгалуження, в яких перехідні секції виконані як стрілки рейкових шляхів(мал. 11.105, в, г). На цих секціях використовують також дискові ролики на поворотних голівках і кульові опори, що допускають рух вантажів у будь-яку сторону(мал. 11.105, г, д). На криволінійних ділянках для зменшення ковзання встановлюють два ряди роликів. Для проходу людей і підлогового транспорту секції виконують відкидними або підйомними.

Мал. 11.105. Різні конструкції неприводних роликових конвеєрів і їх складових частин :

а, б - з криволінійними секціями; в - стрілка; г, д - вузол перетину на поворотному крузі і кулях

Для переміщення вантажів на неприводному роликовому конвеєрі по горизонталі або по нахилу вгору до них прикладається зовнішня сила, що передається, наприклад, ланцюговим захопленням, різними типами штовхальників і т. п. В простих випадках неважкі вантажі на незначну довжину переміщають вручну.

М ал. 11.106. Ділянка конвеєрної лінії, що складається з неприводного розподільного роликового конвеєра і чотирьох приймалень секцій : 1 - електровізок; 2, 4, 5, 7 - приймальні секції; 3 - управління екранами; 6 - розподільний конвеєр