Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рома !!!!!! .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
610.3 Кб
Скачать

Глава 11. Навантажувально-розвантажувальні засоби 449

але менш зручні в експлуатації, оскільки висота розвантаження в цих машинах зазвичай не регулюється.

Орган, що зачерпує, або живильник - найбільш відповідальний вузол навантажувача безперервної дії - значною мірою визначає загальну конструктивну схему, сферу застосування і ефективність усієї машини. Його вибирають залежно від фізико-механічних властивостей вантажу(гранулометричного складу, абразивності і ін.) і продуктивності машини, що вимагається. Наприклад, навантажувачі з багатоковшовим ланцюговим або стрічковим органом призначаються головним чином для перевантаження легкосипучих і невеликошматкових вантажів при відносно невисокій продуктивності, зубчастий вал і гребковий роторний орган можуть працювати з великошматковими вантажами. Проте у ряді випадків сфера застосування захоплюючого органу і продуктивність машини залежать не лише від типу, але і від конструкції захоплюючого органу, а також від розмірів машини [115].

За способом захоплення вантажу з штабелю машини безперервної дії можна розділити на три основні групи: із захопленням знизу, згори і з боків. Основні схеми живильників показані в таблиці. 11.8.

В деяких випадках, окрім основного захоплюючого вантаж органу(живильника) застосовують допоміжний(наприклад, підгрібаючі шнеки на багатоковшовому навантажувачі).

По роду енергії, що живить машину, розрізняють машини з живленням від зовнішнього джерела енергії(з електроприводом) і машини з автономним живленням(з двигуном внутрішнього згорання). Основним вузлом машини - механізмом захоплення вантажу з штабелю, переміщення його(один або два конвеєри) і пересування машини може служити груповий або індивідуальний електрогідравлічний привід.

В якості транспортуючого передатного органу застосовують стрічкові, скребкові і пластинчаті конвеєри. Зазвичай на машині встановлюють послідовно один або два конвеєри, в окремих випадках - три. При використанні двох конвеєрів, їх між собою зв'язують шарнірно.

Навантажувачі безперервної дії відрізняються високою продуктивністю і простотою обслуговування.

Наведемо декілька прикладів навантажувальних машин різних типів. На мал. 11.110 представлена навантажувальна машина з багатоковшовим навантажувальним органом у вигляді ланцюгового ковшового елеватора. Зачерпнутий ковшами і такий, що піднімається ними на деяку висоту вантаж через центрально розташовану воронку передається на

Глава 11. Навантажувально-розвантажувальні засоби 451

консольно укріплений розвантажувальний стрічковий конвеєр. Для збільшення фронту робіт як ковшовий елеватор, так і стрічковий конвеєр можуть обертатися один відносно одного навколо центральної осі, на якій розташована воронка.

Навантажувальні машини цього типу призначаються для роботи з насипними вантажами, що натоптуються, такими як пісок, гравій, щебінь, торф, вугілля та ін. Їх продуктивність близько 50 м3/ч.

На складах насипних вантажів, і особливо вугілля, знаходять застосування навантажувальні машини з ковшово-роторним екскаваціонним і зачерпуючою частиною(мал. 11.111). Продуктивність таких машин може змінюватися в широкому діапазоні - від декількох десятків до декількох тисяч кубічних метрів на годину. Подається вугілля із складу ротором і тим же консольним конвеєром(який для цього реверсує) на стаціонарний стрічковий конвеєр. При такому устаткуванні досягається велика місткість складу, висока продуктивність і повна механізація операцій по поданню вугілля або іншого вантажу на склад і із складу.

Для вантаження зерна в автомобілі і інші транспортні засоби призначений пересувний самохідний навантажувач КПШ- 5(мал. 11.112) і навантажувач Д- 565(мал. 11.113).

Навантажувач КПШ- 5 забирає зерно з насипу ковшовим елеватором 1, приведеним в рух від електродвигуна через клинопасову і ланцюгову передачі. Для збільшення ширини захоплення

Мал. 11.111. Навантажувачі з роторним живильником

Транспортні і навантажувально-розвантажувальні засоби 452

і розпушування вантажу в насипі елеватор забезпечений двома підгрібними шнеками 4, які змонтовані на консолях нижнього валу, що відхиляє, і поміщені в кожух. Усі вузли елеватора встановлені на зварній рамі, що несе, яка за допомогою двох опорних осей шарнірно спирається на раму візка і може бути підведена вгору спеціальними гідродомкратами.

Відвальний стрічковий конвеєр за допомогою порожнистих цапф закріплений на поворотному крузі, встановленому на рамі візка, і підтримується гвинтовим домкратом, що дозволяє вручну змінювати кут нахилу конвеєра від 13 до 23 . Крім того, відвальний конвеєр має можливість повороту в горизонтальній площині на кут 180 за допомогою зубчасто-рейкової передачі і гідродомкрата. Усі механізми навантажувача змонтовані на самохідному візку, забезпеченому двома рояльними і двома приводними колесами, що мають індивідуальний електропривод. При буксируванні навантажувача колеса від електроприводу відключаються. Навантажувач може працювати в ручному і автоматичному режимах [52].


Мал. 11.112. Навантажувач КПШ- 5 :

1 - ковшовий елеватор; 2 - стрічковий конвеєр; 3 - самохідний візок;

4 - підгрібаючі шнеки; 5 - гідросистема; 6 - шафа електроапаратури


Усі основні механізми і вузли навантажувача Д- 565 змонтовані на автомобільному шасі з дизельним двигуном. Шасі має два тяжні мости від автомобіля ЗІЛ, приведених в рух за допомогою карданних валів. Огорожний пристрій, що складається з двох шнеків, закріплений на одному валу по обидві сторони від нижніх кінцевих зірочок елеватора. На двох втулково-роликових ланцюгах закріплені ковши місткістю 0,032 м3. Шарнірне кріплення рами елеватора 4 на рамі шасі дозволяє опускати