Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рома !!!!!! .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
610.3 Кб
Скачать

Глава 11. Навантажувально-розвантажувальні засоб 439

В порівнянні з іншими транспортуючими машинами безперервної дії підвісні конвеєри мають наступні характерні особливості і переваги [115]:

просторова траса(ходова частина підвісного конвеєра може переміщати вантажі у будь-якому напрямі в просторі), і велика протяжність траси конвеєра(до 500 м однопривідного і до 3 км і більше - багатопривідного) дозволяють одним конвеєром обслужити повний виробничий цикл, що виконується в приміщеннях, що знаходяться на різних поверхах або в поруч розташованих корпусах;

легка пристосовність траси конвеєра до можливих змін технологічного процесу виробництва;

можливість створення на конвеєрі рухливого запасу виробів для ліквідації проміжних складів в цеху, що займають виробничу площу і вимагають застосування додаткової робочої сили для навантажувально-розвантажувальних робіт;

мала витрата енергії на транспортування;

можливість широкого застосування автоматизації управління конвеєром, автоматизації розподілу вантажів і вантажних операцій.

Завдяки цим перевагам підвісні конвеєри є основними і найбільш поширеними засобами для внутрішньо-цехового і міжцехового транспортування найрізноманітніших вантажів і міжопераційної передачі виробів в потоковому виробництві різних галузей промисловості - машинобудівної, гумотехнічних виробів, металургійною, радіотехнічною, текстильною, легкою та ін.

Конвеєри без тягового елементу

До цього типу машин відносять гвинтові, інерційні і вібраційні конвеєри, що транспортують труби, гравітаційні і приводні роликові пристрої і інші машини.

Конвеєри гвинтові. Гвинтовими(шнековими) називають конвеєри, у яких транспортування вантажу здійснюється гвинтом(мал. 11.89, же і мал. 11.102), що обертається.

Гвинтові конвеєри застосовують в хімічній і борошномельній промисловості і на підприємствах будівельних матеріалів для транспортування сипких пилоподібних, зернистих і дрібношматкових насипних вантажів(цементу, вапна, меленої глини, крейди, гравію, піску, шлаку, вугільного пилу і т. д.) на порівняно невелику відстань(звичайний до 40 м по горизонталі і до 30 м - по вертикалі). Продуктивність цих конвеєрів зазвичай не

Мал. 11.102. Вертикальні {а, в) і крутонахилений(б) гвинтові конвеєри

перевищує 100 тонн/г. Гвинтовими конвеєрами недоцільно транспортувати липкі і такі, що сильно ущільнюються, а також високоабразивні вантажі.

Гвинтові конвеєри виконують горизонтальними або пологонахилені під кутом до 20 (основний тип) і вертикальними або крутонахиленими.

До переваг гвинтових конвеєрів відносяться: простота пристрою і нескладність технічного обслуговування, невеликі габаритні розміри, зручність проміжного розвантаження, герметичність, що особливо важливо при переміщенні тих, що порошать, гарячих і вантажів із гострим запахом.

Недоліками гвинтових конвеєрів є висока питома витрата електроенергії, що витрачається на транспортування (це пояснюється тим, що частина енергії витрачається на подолання