Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рома !!!!!! .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
610.3 Кб
Скачать

Глава 11. Навантажувально-розвантажувальні засоби 445

Як приклад застосування неприводних роликових конвеєрів на мал. 11.106 показана ділянка конвеєрної лінії, що складається з неприводного розподільного роликового конвеєра і що примикають до нього чотирьох бічних приймалень роликових секцій, встановлених під нахилом. Вантажі, що рухаються по конвеєру, за допомогою спеціальних розвантажувачів подаються на приймальні секції, по яких під дією сили тяжіння вантажі скачуються вниз до місць розташування електровізків. З бічних секцій вантажі вручну перекладають на візки і відвезли до місць зберігання вантаження-розвантаження або комплектації.

Елеватори

Елеваторами називають конвеєри, що транспортують сипкі або штучні вантажі по вертикальним і крутонахиленим(кут нахилу від 60 до 75 ) трасам.

По виду грузонесучого елементу елеватори підрозділяються на ковшові(мал. 11.107), люлечні і поличні(мал. 11.108).

Ковшові елеватори призначені для переміщення сипких і кускових вантажів в ковшах, закріплених на закільцеваному тяговому органі, порошкоподібних, зернистих і кускових матеріалів по вертикалі(зазвичай в закритому корпусі) і в похилому положенні під кутом 60 - 70 до горизонталі(у відкритому і закритому виконанні).

Мал. 11.107. Елеватори ковшові :

а - стрічковий; би - ланцюговий; 1, 2 - приводний і натяжний барабан відповідно;

3 - стрічка; 4 - ківш

Транспортні і навантажувально-розвантажувальні засоби 446

Продуктивність ковшових елеваторів 5-500 м3/ч, швидкість руху ковшів 0,4-2,5 м/с, висота підйому вантажу до 50 м.

Форма ковшів зумовлюється властивостями вантажу, що транспортується, і залежить від здатності їх завантаження і розвантаження. Залежно від характеру матеріалу, що транспортується, застосовують ковши напівкруглі(дрібні, середні, глибокі), що закріплюються на тяговому органі на деякій відстані, - розставлені і зімкнуті(лускаті), встановлювані впритул один до одного.

Залежно від швидкості руху тягового органу ковшові елеватори розділяються на дві групи: тихохідні зі швидкістю, що не перевищує 1,0 м/с, (вантаж засипають в ковши працюючого елеватора; швидкохідні із швидкістю 1,25-2,5 м/с (вантаж зачерпують ковшами з нижньої частини кожуха елеватора).

У тихохідних елеваторах розвантаження ковшів відбувається гравітаційним способом(рекомендується для вологих, малозлипаючихся і пилоподібних вантажів). У швидкохідних елеваторах розвантаження здійснюється відцентрово-гравітаційним способом. Цей спосіб найбільш прийнятний для піску, дрібного гравію і щебеня.

Люлечні і поличні елеватори використовуються для підйому штучних вантажів(ящиків, кіп, бочок і т. п.).

Мал. 11.108. Елеватори для штучних вантажів:

а - люлечний; би - поличний; 1, 5 і 4, 9 - верхні і нижні зірочки відповідно; 2, 8 - замкнуті ланцюги; 3 - люлька; б - полиці(захоплення); 7 –підкоси

Глава 11. Навантажувально-розвантажувальні засоби 447

Полиці елеватора виготовляють такої форми, при якій забезпечуються найбільш оптимальні умови транспортування вантажів, їх завантаження і вивантаження. Завантаження може здійснюватися як вручну, так і автоматично. Люлечний елеватор відрізняється від поличного тим, що робочі елементи(люльки) кріплять до тягового елементу(ланцюги) шарнірно. Це дозволяє зберегти горизонтальне положення люльок в просторі в процесі руху. Конструкція люльок залежить від виду форми штучних вантажів, що підлягають транспортуванню(див. рис 11.89, е).

Швидкості руху тягового елементу поличних і люлечних елеваторів не перевищують(0,2-0,3 м/с).

По виду тягового елементу елеватори бувають стрічкові і ланцюгові(мал. 11.100, а і б відповідно). Тяговим елементом в елеваторах є прогумовані стрічки або ланцюги. У стрічкових елеваторах плавний і спокійний хід стрічки допускає порівняно великі швидкості(до 3,5 м/с), але порівняно мала міцність стрічок не допускає великих навантажень. У ланцюгових елеваторах не допускаються високі швидкості(не більше 1,0 м/с), але можливі дуже великі навантаження.

Застосування високих швидкостей стрічки дозволяє здійснювати відцентрове розвантаження ковшів при проході їх через верхній барабан. Розміри цього барабана можуть бути підібрані так, що дія відцентрової сили(пропорційною квадрату швидкості і радіусу барабана) на вантаж, що знаходиться в ковші, переважатиме над силою тяжіння вантажу і розвантаження відбуватиметься через передню(зовнішню) кромку ковша(мал. 11.107, а).

Окрім описаної вище в ланцюгових ковшових елеваторах застосовується також і схема центрального розвантаження ковшів, при якому вантаж з ковшів зсипається у воронку, розташовану над стрічковим конвеєром(див. мал. 11.107, б).

Ковши виготовляють з листової сталі завтовшки 1-6 мм зварюванням або штампуванням. Іноді в якості матеріалу для ковшів використовують скловолокно і тверду гуму. Для зменшення зносу передню(що черпає) кромку, а іноді і усю передню стінку ковша облицьовували додатковою накладкою зі зносостійкої сталі.

Самохідні навантажувачі безперервної дії

Самохідні навантажувачі безперервної дії або навантажувачі конвеєрного типу призначені для механізації завантажувально-розвантажувальних робіт з навалювальними вантажами на складах і різних перевантажувальних пунктах, у будівництві, сільському і комунальному господарстві.

Транспортні і навантажувально-розвантажувальні засоби 448

Відмітною особливістю цього класу машин є те, що вони самі захоплюють вантаж з штабелю(навалювання) спеціальними навантажувальними(що зачерпують, нагрібають) органами і транспортують його до місця розвантаження безперервним потоком. В деяких випадках захоплення вантажу з штабелю і транспортування його до місця розвантаження виконується одним і тим же робочим органом машини. Для досягнення маневреності навантажувальні машини виконують самохідними на пневмоколісному, гусеничному або колісно-рейковому шасі.

Під час подання вантажу з штабелю в автомобіль або вагон навантажувач переміщається з невеликою швидкістю без складного маневрування. Безперервне подання вантажу зменшує його динамічну(ударне) дію на кузов і ресори АТС.

У своїй більшості навантажувачі безперервної дії відносяться до спеціального типу машин, оскільки багато хто з них може працювати тільки на легенях сипких матеріалах(зерні, снігу), що малозлежуються, і погано працюють на кускових вантажах.

Основними частинами навантажувачів в загальному випадку є: захоплюючий орган(живильник), призначений для захоплення вантажу з штабелю; транспортуючий передатний орган, що складається з приймального або основного конвеєра і навантажувального або відвального поворотного конвеєра(перший передає захоплений живильником вантаж далі на другий конвеєр, який може змінювати висоту розвантаження); самохідний ходовий пристрій(шасі); силова частина(двигун з трансмісією), кабіна управління(мал. 11.109).

Зустрічаються також самохідні навантажувачі безперервної дії без навантажувального конвеєра. Вони простіше по конструкції

Мал. 11. 109. Схема самохідного навантажувача безперервної дії :

1 - живильник; 2 - приймальний конвеєр; 3 - кабіна; 4 - навантажувальний конвеєр; 5 - силова частина