Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рома !!!!!! .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
610.3 Кб
Скачать

Глава 11. Навантажувально-розвантажувальні засоби 433

на залізничному, водному і автомобільному транспорті(навантажувально-розвантажувальні роботи із зерном, добривами, дрібним вугіллям, піском і іншими вантажами).

Стаціонарні конвеєри з відкритими жолобами використовують для приготування кормів і очищення приміщень тваринницьких ферм, для переміщення зв'язних вантажів(силосу, бурякового жому, гною та ін.), що викликають інтенсивну корозію деталей тягового елементу. У сільському господарстві широко застосовують пересувні колісні скребкові конвеєри для вантаження картоплі, силосу, кукурудзи в качанах, дрібних штучних вантажів і т. п. Проте найпоширенішими є скребкові конвеєрні пристрої, вбудовані в різні сільськогосподарські машини(комбайни, розкидання органічних і мінеральних добрив і т. д.) і снігоприбиральну техніку [51].

Конвеєри ковшові. Ковшовими називають конвеєри, у яких до пластинчатих тягових ланцюгів шарнірно прикріплені ковши і переміщення вантажу відбувається по складній трасі з горизонтальними і вертикальними ділянками, розташованими у вертикальній площині(див. мал. 11.89, г і мал. 11.99) [11].

Дані конвеєри застосовують для транспортування пилоподібних, зернистих і кускових вантажів(у тому числі цементу) у вертикальному і горизонтальному напрямах без перевантаження.

Мал. 11.99. Схема ковшового конвеєра :

1 - опори; 2 - пристрій; 3, 7, 8 - відповідно приводні, натяжні і поворотні; 4 - ковши; 5 – втулочно-каткові ланцюги; 6 - опорна конструкція; х - хід натяжної зірочки

Транспортні і навантажувально-розвантажувальні засоби 434

Ходова частина ковшових конвеєрів зазвичай складається з двох замкнутих у вертикальній площині тягових ланцюгів з шарнірно прикріпленими до них ковшами, в яких переміщається вантаж. Ходова частина огинає тягові натяжні і поворотні зірочки. На горизонтальних ділянках траси вона переміщається на катках по направляючих шинах, прикріплених до рам станини конвеєра.

Приводний механізм ковшових конвеєрів складається з електродвигуна, редуктора і у більшості випадків відкритих зубчастих передач. Переміщенням натяжних зірочок досягається необхідне для нормальної роботи конвеєра натягнення тягових ланцюгів.

Завантаження ковшів відбувається на нижній горизонтальній ділянці конвеєра з лотків, жолобів або особливими живлячими пристосуваннями. Розвантажуються ковши на верхній горизонтальній ділянці, зазвичай за допомогою стаціонарних розвантажувальних пристосувань, на яких відбувається перекидання і звільнення ковшів. Шарнірна підвіска ковшів виконується так, що їх центр тяжіння завжди лежить нижче точки підвісу, тому навантажені і порожні ковши на усіх ділянках шляху завжди зберігають своє положення і повертаються на початкову позицію після перекидання при розвантаженні.

Ковши(мал. 11.99, поз. 4) зазвичай розташовані майже впритул один до одного, при цьому проміжок між ними перекривається бічними планками-козирками. Така конструкція ковшів дозволяє завантажувати їх при безперервному поданні вантажу. Розставлені ковши застосовують тоді, коли по гранулометричному складу вантажу потрібно великі ковши, а по продуктивності немає необхідності зменшення їх кроку.

Продуктивність конвеєрів до 400 тонн/г, швидкість 0,3 м/с, місткість ковшів менше 300 л, ширина ковша 250-1000 мм, довжина 200-920 мм, висота зазвичай дорівнює половині довжини [11].

У люлечних конвеєрах ковши замінені шарнірно підвішеними люльками(див. мал. 11.89, е). Ці конвеєри застосовують для транспортування штучних вантажів, у більшості випадків як спеціальне устаткування, пов'язане з технологічним процесом. Швидкості переміщення люльок 0,1-0,3 м/с, довжина менше 150 м, висота підйому не більше 30 м. Завантажуються і розвантажуються люльки на вертикальних ділянках вручну або автоматично за допомогою спеціальних облаштувань, наприклад, гребінчастих столів-лотків.