Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рома !!!!!! .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
610.3 Кб
Скачать

Глава 11. Навантажувально-розвантажувальні засоби 437

замки. Підвіска з вантажем прикріплена до вантажного візка і переміщається на одних ділянках траси проштовхуванням(як у штовхаючого конвеєра), а на інших - в підвішеному стані на крюку каретки(як у вантажонесучого конвеєра).

Підвісний вантажонесучий (вантажотягнучий, буксирний) конвеєр(рис 11.100, в) переміщає вантаж, укладений на підлоговий візок, що пересувається по підлозі цеху або складу. Візок має вертикальну провідну штангу, з якою зчіплюється захоплення або штовхальник, укріплений на каретці, приєднаній до тягового ланцюга, і переміщається по підвісному шляху.

Підвісний несучо-вантажоведучий конвеєр, у якого підлоговий візок шарнірно прикріплений до каретки, що рухається разом з ланцюгом по підвісному шляху. На одних ділянках траси візок з вантажем переміщається по підлозі приміщення, як у вантажоведучого конвеєра, а на інших, - наприклад при переході на інший поверх або через проїзд, піднімається і транспортується в підвішеному стані.

Підвісні вантажонесучого конвеєри знайшли широке застосування на підприємствах серійного і масового виробництва найрізноманітніших галузей промисловості і в першу чергу в машинобудівній(автомобільною, тракторною, сільськогосподарських машин, авіаційною та ін.), хімічній(на заводах шинної і гумотехнічної продукції), радіоелектронній і багатьох інших.

Основна відмінність вантажонесучих конвеєрів від інших різновидів підвісних конвеєрів - простота конструкції, безперервність транспортування вантажів з однаковим ритмом по постійній трасі переміщення.

Штовхаючі конвеєри застосовують в найрізноманітніших галузях промисловості : в машинобудівній, електротехнічній, радіоелектронній, текстильній, гумотехнічній, харчовій і багатьох інших.

Застосовувати штовхаючі конвеєри економічно найбільш доцільно на транспортно-технологічних лініях для спільного і одночасного транспортування, виконання технологічних операцій і складування найрізноманітніших штучних вантажів - виробів.

Підвісні вантажоведучі конвеєри отримали широке поширення на великих товарних складах, сортувальних залізничних станціях, багажних пакгаузах і в тих місцях, де необхідно сортувати і розподіляти штучні вантажі на великій площі).

Транспортні і навантажувально-розвантажувальні засоби 438

Окрім підвісних вантажоведучих візкових конвеєрів з верхнім розташуванням тягового ланцюга існують конвеєри з підлоговими візками, приведеними в рух від ланцюга, розташованого на поверхні підлоги і під підлогою. Проте конвеєри з верхнім розташуванням тягового ланцюга мають деякі переваги перед конвеєрами з нижнім розташуванням ланцюга : простіша пристосовність до будь-якої зміни траси; абсолютно вільна поверхня підлоги; можливість роботи конвеєра на міжповерхових перекриттях, в яких виключено підпільне розміщення ланцюга [45].

Підвісні конвеєри дозволяють автоматизувати процеси завантаження і розвантаження підвісок. Приклад автоматичного завантаження і розвантаження підвісного конвеєра з вильчатою підвіскою показаний на мал. 11.101. У місці завантаження на рольганге, по якому вантажі подаються на підвісний конвеєр, встановлені два ряди коротких роликів з просвітом між рядами. Підвіска має трьохріжкову вилку, середній ріжок якої позиціонується по осі просвіту між роликами рольганга, а крайні ріжки - ліворуч і праворуч від цих роликів. За рахунок підйому рейкового шляху підвісного конвеєра вилки вільно проходять між рядами роликів, підхоплюють вантаж і транспортують його далі в місце розвантаження.

Розвантаження відбувається внаслідок того, що швидкість стрічки стрічкового конвеєра о2 більше швидкості підвісного конвеєра щ. Вантаж, що став на стрічку стрічкового конвеєра в результаті зниження рейкового шляху підвісного конвеєра, випереджає підвіску і йде від неї раніше, ніж підвіска знову почне підніматися.

Р ис 11.101 Схема автоматичного завантаження (а) і розвантаження (б) підвісного конвеєра.